fbpx

Nils från Stockholm

Registrerade sig hos valutamäklaren NS Broker för 38 minuter sedan.

» Prova NS Broker du med.
61% av NSFX Limited's retail kunder förlorat pengar när de har handlar CFDer.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Efter ett drygt år av täta och kraftiga räntehöjningar spår många experter att inflationstoppen närmar sig och med det också räntetoppen. Än är läget emellertid fortfarande ansträngt, och ett par höjningar till väntas av såväl Riksbanken som ECB och Fed. För att ge dig en enklare överblick har Valutahandel sammanställt en lista över årets resterande penningpolitiska sammanträden i Sverige, EU och USA.

Förändringar i ett lands styrränta är som bekant ett av de mest effektiva sätten att påverka värdet på den egna valutan, varför penningpolitiska möten om räntejusteringar är av största intresse för valuta traders. Inte på många år har dramatiken på räntemarknaden varit så stor som under det gångna året, med stor anspänning inför varje sammanträde hos framförallt Fed, men även ECB och för oss svenskar givetvis även Riksbanken. I takt med att vi närmar oss sommaren spår många experter att den värsta tiden snart är över och att inflationen kommer att toppa för att sedan vända, om den inte redan gjort det. Med det kan också lättnader i ränteåtgärder väntas – men inte förrän en tydlig stabilisering kan ses.

Handlar du med valuta är det förstås viktigt att du håller dig ajour med dessa räntemöten och hur de beslut som fattas kan komma påverka kursen i ett valutapar du kanske redan tradar – eller där en möjlighet kan öppna sig beroende på vilken riktning en centralbank tar.

För att bespara dig tiden med att behöva surfa runt på olika bankers hemsidor och själv hålla koll på när nästa penningpolitiska möte är, har Valutahandel samlat datumen för 2023 år kommande möten åt dig. Nedan listar vi kommande möten hos centralbankerna för världens största valutor – USD (Fed) och EUR (ECB) – samt för Sveriges Riksbank.

Federal Reserve och USD

USA:s centralbank Federal Reserve håller i normala fall sina penningpolitiska sammanträden 8 gånger per år, under vilka det ekonomiska läget diskuteras och beslut om eventuella räntejusteringar fattas. Givet den amerikanska ekonomins betydande roll för den globala ekonomin i stort sätter Fed:s räntebesked på många sätt tonen för hur övriga centralbanker agerar. Det är till exempel svårt för Sverige att inte höja räntan eller lämna den oförändrad om amerikanerna beslutar att höja sin.

Fed sammanträdde senast den 22 mars, då man höjde räntan med 0,25%. Höjningen blev den nionde raka sedan mars 2022.

Årets resterande räntemöten är planerade till:

– 3 maj
– 14 juni
– 26 juli
– 20 september
– 1 november
– 13 december

Satsa på valutahandel hos en prisbelönt, EU-reglerad mäklare –  registrera dig hos Skilling här.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Högkvalitativ valutahandel för både privata och professionella kunder. På webben och direkt i mobilen. Upptäck Skilling du med!

Riskvarning: 71% av retail kunder förlorar pengar.


Europeiska Centralbanken och EUR

Även den europeiska centralbanken ECB:s beslut väger tungt för hur andra centralbanker agerar. ECB:s möten tenderar att följa tätt efter Fed:s, med bara någon eller några dagars mellanrum. ECB fick under fjolåret utstå hård kritik mot att man dröjde betydligt längre än andra med att börja höja räntan när inflationen började stiga, men därefter har man genomört flera höjningar av unionens tre viktigaste styrräntor – för primära refinansieringsaktioner, inlåningsfaciliteter och marginalutlåningsfaciliteter. Efter senaste sammanträdet i mars ligger dessa nu på 3,50% respektive 3,00% och 3,75%.

Resterande möten för året kommer att äga rum på följande datum:

– 4 maj
– 15 juni
– 27 juli
– 14 september
– 26 oktober
– 14 december

Sveriges Riksbank och SEK

Sveriges Riksbank håller vanligen 5 penningspolitiska möten per år – alltså något färre än både Fed och ECB. Vid behov kan banken besluta om extrainsatta sammanträden mellan de ordinarie mötena.
Senaste mötet ägde rum den 8 februari, varefter beslutet om en höjning av räntan på 0,5% publicerades den 9 februari.

Nästa sammanträde hålls den 25 april. Efter den usla inflationssiffran i februari väntar sig många att Riksbanken kommer att besluta om ytterligare en dubbelhöjning vid det mötet, men här har förstås även mars statistik betydelse. Varmare temperaturer har sannolikt haft inverkan på energipriserna och i slutet av månaden började det hända saker på livsedelsmarknaden, där Lidl var först ut att sänka priserna på 100 varor med både ICA och Coop tätt i följd.

Som läget ser ut nu är prognosen likväl en dubbelhöjning i april, och möjligen ännu en till i juni. Riksbankens möteskalender för resterande delen av 2023 ser ut så här:

– 25 april
– 28 juni
– 20 september
– 22 november

Räntan en av flera faktorer som påverkar valutamarknaden

Med ovan lista på datum över kommande räntemöten för Fed, ECB och Riksbanken hoppas vi göra det enklare för dig att hålla koll på viktiga datum då beslut som kan påverka valutahandel med framförallt USD, EUR och SEK fattas.

Viktigt att tänka på är dock att valutamarknaden inte enkom påverkas av förändringar i räntor, utan även andra finansiella händelser och geopolitiska beslut och events. För att kunna identifiera möjligheter och göra bedömningar om lämpliga öppningar och exits behöver du hålla dig ajour med marknadsnyheter generellt. Även här kan du med fördel ta hjälp av Valutahandel.se, där du hittar regelbundna nyhetsuppdateringar om forexmarknaden och sådant som kan påverka kursen för USD, EUR, SEK och andra valutor som också är populära att handla med.

Valutahandel med SEK: Hur är statusen för kronan just nu?

Kronan har varit under press av en stark USD såväl som en stark EUR det senaste året, men en viss ljusning kan ses mot framförallt dollarn. Det senaste halvåret har kursen hållit sig under 11 kronors-strecket, efter toppen i september 2022. I dagsläget kostar 1 USD 10,32 kronor – att jämföra med 10,38 för 5 dagar sedan och 10,48 för en månad sedan.

Euron är fortsatt dyr på en bra bit över 11 kronor (i skrivande stund ligger kursen på 11,30). För en månad sedan kostade 1 EUR över 11,40, men däremellan har det svängt ganska rejält och priset har pendlat mellan 11,12 SEK som lägst till strax över 11,30 som högst från mitten av mars fram till idag.

Hos ett par valutamäklare som vi kikat hos ser det ut att råda en något starkare kort trend i handel med EUR/SEK, där drygt 50% av alla öppna positioner just nu är korta, och strax under 50% är långa. För USD/SEK har långa positioner klar majoritet – 80% är köppositioner och endast 20% sälj.

Hos Degiro kan du handla valutor till snäva spreads, med snabba exekveringar och bra villkor. Bli kund hos Degiro du med.


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.