fbpx

Fredric från Kungsholmen

Registrerade sig hos valutamäklaren FP Markets för 11 minuter sedan.

» Prova FP Markets du med.
75.31 av alla användare förlorar pengar vid handel med CFD'er hos First Prudential Markets Ltd.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Igår kväll stod det klart att Turkiets sittande president Erdogan blev segrare i den andra valomgången och därmed får förnyat förtroende på posten. Efter den första oavgjorda valomgången för två veckor sedan har den politiska osäkerheten visat sig i valutahandel med TRY, där liran försvagats mot USD och kursen för USD/TRY nu ligger över 20,00. Hur kan den nu färdiga valutgången påverka TRY? Kommer vi se mer stabilitet framöver, eller kan liran tappa ännu mer under Erdogans rådande penningpolitik?

Efter ett två veckor långt politiskt vakuum, där ingen segrare kunde utropas vid den första valomgången, stod det igår kväll klart att Turkiets sittande president Recep Tayyip Erdogans vann egen majoritet i andra valomgången och därmed får fortsätta som landets president. Runt om i landet firas segern av hans anhängare – men en stor del av befolkningen känner också besvikelse över valets utfall. Många hade hoppats på vinst för utmanaren Kemal Kılıçdaroğlu, varför Erdogans viktigaste uppgift den närmaste tiden kommer bli att förena ett delvis splittrat folk. Detta – och att få stabilitet i landets valuta.

Penningpolitiken har varit en het fråga under valrörelsens gång, med den skyhöga inflationen och den kraftigt försvagade liran i fokus. Hittills har Erdogan valt att bekämpa inflationen på ett helt annat sätt än resten av världen – med sänkta räntor istället för höjda. Kommer han fortsätta på inslagen väg, eller kan vi vänta oss några förändringar i hans monetära politik?

Penningspolitiken en av flera fokusfrågor under valet

Monetära policys och konditionen för landets valuta var, liksom i alla politiska val, en central fråga i Turkiets presidentval. De senaste åren har Erdogans penningpolitik skapat rubriker om hur liran försvagats kraftigt och inflationen stuckit iväg till astronomiska nivåer – något som skapat oerhörda konsekvenser för miljontals turkiska hushåll och som fått många, landsmän såväl som utanför Turkiet, att ifrågasätta hans ledarskap. Samtidigt har det också funnits de som hyllat hans insatser för landet, däribland Rysslands president Vladimir Putin.

Efter flera år av ekonomisk turbulens med sparkade centralbankschefer till höger och vänster och kritiserad svågerpolitik, satte många hoppet till Kemal Kılıçdaroğlu att bringa ordning i kaoset. När så nu inte blir fallet återstår att se vilken väg Erdogan väljer framåt. Kommer han fortsätta på samma spår, eller kan det krisartade ekonomiska läget frammana en annan strategi?

Handla USD/TRY och många andra valutapar med grymma villkor och bättre säkerhet med AvaProtect – bli kund hos AvaTrade här.


Betyg: 9.44/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Testa valutahandel på ett bättre och tryggare sätt med låga spreads och unika verktyget AvaProtect. Bli kund hos AvaTrade idag!

Riskvarning: 71% av icke-professionella investerarkonton förlorar pengar när de handlar hos AvaTrade.


TRY har tappat 22,5% mot USD på 1 år

Valutahandel med USD/TRY har bjudit på kraftig uppgång det senaste året. Sedan maj 2022 har liran försvagats med hela 22,5% mot den amerikanska dollarn – från ett pris på drygt 16,30 då, till över 20,00 idag. På 5 år är utvecklingen ännu mer svindlade. I maj 2018 kostade 1 USD 4,47 turkiska lira, att jämföra med dagens kurs på 20,03 i skrivande stund.

Bakom det enorma värdetappet finns flera faktorer som tillsammans sänkt liran till den bottennivå vi ser idag. En oförmåga att få bukt med landets inflation och turbulens i ledarskapet för Turkiets ekonomi är två av dem. Posten som centralbankschef har varit vakant med jämna mellanrum då Erdogan sparkat flera av de chefer han själv utnämnt efter meningsskiljaktigheter kring åtgärder mot Turkiets höga inflation. Erdogan har kallat höga räntor för “all ondskas fader och moder” och menat att inflationen istället måste bekämpas med sänkningar av styrräntan – tvärtemot vad majoriteten av världens ekonomer anser. När centralbankscheferna inte gjort som han velat tillräckligt snabbt, har de fått sparken och bytts ut mot någon annan.

Det faktum att flertalet chefer hann avverkas inom loppet av bara ett par år kan tyckas bör ha gett Erdogan signaler om att hans inställning till räntesänkningar i tider av hyperinflation måhända inte är rätt väg att gå, men än så länge verkar han stå fast vid sin övertygelse om att höjda räntor driver på inflationen istället för att sänka den. Detta trots att räntesänkningar under 2021 och 2022 fick inflationen att slå idel nya rekordnivåer.

Valutahandel med TRY

Den turkiska liran har, trots instabiliteten i landet, länge varit en populär valuta för carry trading. Landets höga styrräntor har gjort den till en fördelaktig valuta för trading mot valutor med lägre ränta. Under 2021 och 2022 har den ekonomiska situationen i Turkiet emellertid omgärdats av allt mer osäkerhet, vilket visat sig tydligt i den turkiska valutan. TRY har tappat kraftigt under de senaste två åren, och med flera experter som varnat för att landet kan stå inför en ekonomisk kollaps, har många investerare dragit öronen åt sig. Få vill ta risken att handla med ett sjunkande skepp.

Med gårdagens valresultat fortfarande färskt återstår det att se vilken typ av finanspolitik Erdogan kommer att driva framgent. I början av maj sjönk landets inflation under 50% för första gången på över ett år. Det faktum att den sjönk skulle kunna ge Erdogan vatten på sin kvarn att hans okonventionella räntesänkningsstrategi fungerar – men i ett större perspektiv har nivån stigit från strax under 20% för bara ett par år sedan, till den hisnande nivå vi ser idag. För 2023 som helhet tror ekonomer att prishöjningsnivån landar på 44-45%, medan Erdogan och hans administration sär betydligt mer optimistiska och spår 22%.

USD/TRY handlas i skrivande stund för drygt 20,03 och trenden i valutaparet är lång. Över 70% av alla just nu aktiva positioner hos mäklare som Valutahandel tittat på är köppositioner, med en tro om en ännu starkare dollar. USD/TRY finns att trada hos alla stora och välsorterade CFD-mäklare. Bäst spreads och villkor hittar du hos EU-reglerade Skilling och AvaTrade, där du även kan handla ett komplett utbud av andra premiumtillgångar som 50+ valutapar, krypto, aktier, index, råvaror, certifikat och ETF:er.

Registrera dig med BankID hos Skilling och börja handla nu.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Grym valutahandel med låg spread hos prisbelönt toppmäklare. Öppna konto hos Skilling idag!

Riskvarning: 71% av retail kunder förlorar pengar.Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.