fbpx

Ludvig från Stockholm

Registrerade sig hos valutamäklaren AvaTrade för 31 minuter sedan.

» Prova AvaTrade du med.
71% av icke-professionella investerarkonton förlorar pengar när de handlar hos AvaTrade.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Så fort Bank of Canada tror att den förlorar kampen om inflationen kommer centralbanken att höja räntorna, oavsett om FED, den amerikanska centralbanken är redo att göra detsamma. Det är då vi börjar marschen mot domens dag, menar Erik på Valutahandel.se. Det är då vi kommer att veta om bolånegivare med rörlig eller fast ränta gjorde rätt val.

Under det senaste kvartsseklet har Kanadas centralbank höjt sin styrränta oberoende av Fed under tre perioder: 1997-98, 2002-03 och 2010. Underförstådda framtida räntor på obligationsmarknaden tyder på att det kommer att hända igen.

Vissa hävdar att låga räntor inte underblåser inflationen, och därför är en höjning av räntorna inte nyckeln till att få tillbaka inflationen till målet på två (2) procent. Men gör inga misstag, ränteåtstramning är Bank of Canadas nummer ett verktyg. Det fungerar. Som banken har gjort tidigare kommer den att använda det verktyget utan att tveka för att rädda sitt rykte som en inflationskämpe, även om Fed tar sin tid.

Så ja, förvänta dig en viss skillnad mellan kanadensiska och amerikanska räntor, om än inte en stor skillnad; som skulle driva upp och skada exporten för mycket. Och om FED vaknar upp till det faktum att den också ligger bakom inflationskurvan, som just ökat till den högsta nivån på tre decenniers på 6,2 procent i USA, så lär FED komma ikapp Bank of Canada, i efterhand. När frågar sig Valutahandel lite mer om vad som kommer hända, riskerna vid val av fast eller rörlig boränta och vad en rimlig räntebana kan vara i Kanda.

Vad är risken för att du väljer fel bolåneränta?

Vi är på väg in i den mest utmanande perioden att äga ett hus sedan ränteuppgången i början av 1980-talet. Det är därför avkastningskurvan planar ut, vilket betyder att gapet mellan långa och korta räntor krymper.

Om denna “spread”, som de kallar det, komprimerar för mycket, får vi en inverterad avkastningskurva. Det skulle signalera en hög sannolikhet för recession – och lägre bolåneräntor. Samtidigt så har råvaror som olja stigit kraftigt i pris under 2021, en av råvarorna som styr världens ekonomi, vilket brukar gynnas den kanadensiska dollarn.

Men om man tittar på dagens spread mellan Kanadas 10-åriga obligation och dess tvååriga obligation, är den nere på 0,68 procent, 65 bps lägre än i våras. Faktum är att ränteexperten Ian Pollick vid CIBC Capital Markets noterade i en rapport tidigare denna månad att Kanadas avkastningskurva “går in i den kommande vandringscykeln plattare än den någonsin har varit så långt före faktiska räntehöjningar.” Högst ovanligt.

RBC Capital Markets sammanfattade varför i en färsk rapport: “Canada has less space to tighten aggressively given more elevated levels of household debt.” Många ser den snabba tillväxten i USA som ett tecken på att USD kan öka i värde den närmaste tiden. Den bästa sajten för trading med USD/CAD är skandinaviska Skilling. Du kan prova med ett riskfritt demokonto här!


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Handla valuta tydligt, enkelt och med svensk support. Testa Skilling idag och upplev en rolig och varierad online trading!

Riskvarning: 71% av retail kunder förlorar pengar.


En rimlig räntebana i Kanada

När detta skrivs visar implicit prissättning på obligationsmarknaden att de kanadensiska räntorna toppar efter bara två år och sedan faller något under 2024 av skälen ovan. Bolånekunder kan tyvärr inte lita på det. Det är bara en projektion som utan tvekan kommer att förändras. Men det förstärker hur obligationshandlare tror att räntehöjningar inte kommer att hålla.

Om räntorna hoppar så mycket som marknaden för närvarande räknar med fram till 2023, skulle det bara krävas två räntesänkningar 2024 eller 2025 för dagens lägsta allmänt tillgängliga oförsäkrade rörliga ränta (1,34 procent) att slå en fast ränta på 2,59 procent med liknande funktioner, baserat på enbart räntekostnad. En notering för standardförsäkrade låntagare: Vissa regionala nätmäklare, som Butler Mortgage i Ontario, British Columbia och Alberta, annonserar nu effektiva rörliga räntor till rekordlåga 0,87 procent.

Naturligtvis är marknadsprognoser flytande och ofta felaktiga. Folk sa också att höga priser skulle vara kortvariga 1978, precis innan de exploderade ytterligare 10 procentenheter högre.

Så mycket som inflationen kan överraska oss, är en 10-punkts uppgång i lånekostnader inte i korten den här gången. Inte ens i närheten. Men om stigande priser har en uthållighet, vilket betyder att de inte är så “övergående” som centralbanker säger, kan omfattningen och uthålligheten av högre räntor förbluffa alla, även Bank of Canada.


Betyg: 9.5/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Handla krypto istället? Ja, allt du behöver finns hos eToro – både med hävstång eller ifall du vill köpa ren krypto. Testa själv eToro nu!

Riskvarning: 81% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.