fbpx

Pelle från Lund

Registrerade sig hos valutamäklaren Skilling för 17 minuter sedan.

» Prova Skilling du med.
73% av retail kunder förlorar pengar.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

I dag så är det ett fåtal oljerika länder som sitter på väldigt stor makt. Anledning till detta är på grund utav deras oljereserver. Olja, som också kan benämnas “det svarta guldet” har en väldigt stark påverkan på världens ekonomi. Med tanke på att olja fortfarande används för saker som båtfrakt, flyg, bilar och majoriteten av elektronisk konsumtion skulle det vara ett ödeläggande ifall den skulle ta slut idag. Väldigt många offentliga personer och politiker pratar mycket om hur man skall slopa oljan och hitta alternativa energikällor som är bättre för miljön, eller i alla fall förnybara. Men är det verkligen så enkelt? Valutahandel undersöker ämnet vidare lite längre ner i artikeln.

Det första monopolet inom modern tid

Det första monopolet inom modern tid kallas för Standard Oil Company, ett privat oljebolag som startade 1870 av John D. Rockefeller. Efter flera års strid med kongressen i de förenade staterna lyckade staten till slut bryta upp monopolet till 34 olika privata oljebolag, istället för ett då som de tidigare varit. Detta kan anses vara en attack mot den fria oljemarknaden, men det är faktiskt mycket mer komplext än så. Mellan 1865-1900 talet hade Amerika en väldigt stark industrialisering där man började nyttja mer teknologi för saker som massproduktion och effektivisering, för att uppnå dessa saker krävdes dock en sak; Olja. Väldigt mycket olja efterfrågades och eftersom ett företag höll 90% av marknadsandelarna inom oljeproduktion kunde de även bestämma hur mycket olja skulle kosta, även om den behövde säljas på förlust eller ett högt pris. Kolla in denna artikel ifall du vill lära dig mer om fria marknader.

Denna historiska händelse är väldigt viktig då den pekar på ett problem som finns inom branschen, låg konkurrens. Oljebranschen har väldigt höga intrångsbarriärer då det kräver väldigt mycket startkapital, personalkraft, tillstånd från regeringen och mycket annat som gör att konkurrensen minskar kraftigt. Men den största faktorn som gör att konkurrensen blir väldigt låg är att det krävs land som har olja, vilket man inte kan få tag på väldigt enkelt. Det är då här länder som Saudi Arabien har sin konkurrens fördel, eftersom deras olja är så nära marken och reservoarerna är så stora har de mycket kontroll över marknaden.

Det man behöver ta hänsyn till är att en råvara som olja inte är som vilken marknad som helst; oljan är starkt integrerad i alla delar av ekonomin. Vissa marknader klarar sig inte utan olja vilket gör att den blir en vital del av hur det går för vissa bolag, mycket av det som produceras idag har ämnen som plast och annan råmaterial vilket kräver olja för att producera från första början. Och eftersom kvalité på själva oljan också är en viktig faktor minskar det konkurrensen ännu mer då alla inte kan producera samma kvalité. Det företagen efterfrågar främst är olja som inte bara har hög densitet men även att den skall innehålla en hög mängd svavel, vilket de Förenade Staterna och Saudi Arabien är bäst på i dagens oljemarknad. Majoriteten av oljan som säljs idag har lång densitet och låg i svavel, men eftersom dessa två länder har mycket starkare olja kan de omvandla deras befintliga olja till det som konsumera till en lägre kostnad jämfört med länder som bara har den typen av olja.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Upptäck den ledande, skandinavisk valuta- och råvarusajten för trading hemifrån. Testa Skilling, du med!

Riskvarning: 73% av retail kunder förlorar pengar.


Några indikatorer som Du som trader kan följa

Fördelen med den viktiga råvaran olja är att på grund utav att så många industrier och marknader är beroende utav den så är det väldigt fördelaktigt för dig som trader då du får fler möjligheter till att tjäna pengar. Växelkurser inom vissa länder är ett exempel på hur du kan använda oljan för att tjäna pengar på handel med råvaror. En relation som är ytterst intressant för oss skandinaver är relationen mellan den norska kronan och oljan, kolla in denna artikel ifall du vill ha en djupare analys på hur de relaterar.

Men den viktigaste indikatorn du som råvarutrader bör följa är Dollarn, hur den utvecklas avgör åt vilket håll priset på oljan går. Detta är eftersom oljan och Dollarn har en negativ relation då man valt att mäta priset på olja i just dollarn för att underlätta internationell handel av produkten, eftersom oljans värde inte ändras av en upp/nedgång i dollarn måste priset på olja justeras utifrån valutakursen på dollarn för att priserna ska visa rätt. Om du vill läsa mer om dollarn och oljan, klicka på denna artikel!

En annan indikator som många professionella traders av olja brukar använda är RSI måttet, där man kan mäta ifall en tillgång blir köpt för mycket eller för lite. Indexet är en sorts drivkrafts kalkylator där man mäter skillnaderna i prisutvecklingarna under en 14 dagars period. Det finns formler som du kan använda för att kalkylera för hand, däremot så är det väldigt ineffektivt då du istället kan utnyttja funktioner på vissa trading plattformar, Skiling har ett väldigt bra RSI verktyg som du enkelt kan utnyttja medans du tradear. Ifall du vill lära dig mer om RSI måttet kan du kolla på vår valutaskola om måttet.

Vilka sidor på svenska är bäst för trading med olja?

Skilling grön logo 100x100 pixlar

Skilling (omdöme) – Fördelen med Skilling är först och främst att det är ett svenskt företag som ägs av offentliga personer. Därför tycker jag att det är mycket säkrare att använda deras framstående plattform som heter Skilling Trader. Den är även utformad för att maximera användarvänlighet, med syfte att göra allt tydligt och enkelt för dig som trader. Du kan vara igång på 15 sekunder och börjar med ett demokonto direkt. Klicka här för att registrerar dig hos Skilling!

Capital - vit logo med svart text
Capital (omdöme) – Väldigt stort utbud av diverse instrument du kan använda. Du kan även ladda ner deras app till mobilen för iOS eller för Android och handla via en av de bästa apparna! Fördelen med Capital är också deras flexibla hävstång, så du kan välja ifall du vill ha ingen hävstång alls, eller en rejäl hävstång för dig trading. På så sätt får du maximal kontroll över dina positioner. Otroligt smidigt och bekvämt. Klicka här för att börja med Capital idag!

CMC Markets: Vit blå logo
CMC Markets (recension) – Har fått en bra recension av oss på valutahandel.se. Med tanke på att företaget funnits länge har de mycket erfarenheter för att maximera nyttan för dig som trader. De har även ett stort utbud som du kan utnyttja för att handla andra instrument än råvaror. Plattformen från CMC Markets heter Next Generation och är som namnet beskriver, väldigt bra anpassad för nästa generations traders med blixtsnabba avslut, enormt utbud och maximal flexibilitet. Besök CMC Markets hemsida här!


Betyg: 6.44/10
Minsta insättning: EUR250 (≈ 2500 SEK)
Beskrivning: Fler än 50 råvaror att handla med CFD. Prova Capital!

Riskvarning: 84% av individuella investerarkonton förlorar pengar när de handlar CFD:er med denna provider.Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.