fbpx

Lars från Norrköping

Registrerade sig hos valutamäklaren Skilling för 28 minuter sedan.

» Prova Skilling du med.
82% av retail kunder förlorar pengar.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Kryptoindustrin fortsätter utvecklas i full fart framåt, men fortfarande återstår problemet med de stora mängder energi som går åt vid framförallt mining. Flera företag jobbar nu intensivt med att försöka göra kryptovalutor mer klimatsmarta – däribland kanadensiska Hive Blockchain, som använder förnyelsebar energi till sin mininganläggning i norrbottniska Boden, kan Valutahandel meddela.

De massiva energimängder som går åt för kryptoutvinningens Proof of Work genererar en allt större oro hos regeringar runt om i världen. Så pass att vissa länder, däribland Kina, har beslutat att helt förbjuda crypto mining tills vidare. Med ett allt större intresse för kryptomarknaden och en allt mer utbredd adaption bland såväl företag som privata konsumenter och länder, tycks stopp och förbud emellertid inte vara någon långsiktigt hållbar lösning. Istället bör fokus läggas på att försöka göra marknaden – och då framförallt själva utvinningen, där tusentals datorer används i varje anläggning – mer klimatsmart. Måhända är energibehovet svårt att göra något åt, men var energin kommer ifrån och framförallt hur den produceras kan däremot påverkas i allra högsta grad.

Ett av de bolag som satsar på förnyelsebar energi till sin mininganläggning är det kanadensiska företaget Hive Blockchain. Platsen de valt för anläggningen? Den svenska militärstaden Boden, långt upp i Norrbotten.

Stor som en fotbollsplan med tusentals datorer – drivs helt på förnyelsebar energi

Hive Blockchains anläggning i Boden rymmer drygt 15 000 datorer för mining och är till sin totala yta större än en fotbollsplan. Energiåtgången är givetvis rejäl, men några fossila bränslen används inte. Hela anläggningen försörjs istället av förnyelsebar energi från vattenkraft – för vilket de norra delarna av Sverige är en riktig guldgruva. Enligt en av Hive Blockchains svenska rådgivare var det just på grund av det billiga överskottet på förnyelsebar energi som företaget valde att slå upp ned bopålarna för sin megaanläggning just här. 100% av all el i regionen kommer från förnyelsebara källor – framförallt vatten, men också vindkraft.

Driver anläggningen helt och hållet på överskottsel

Den enorma energiförbrukningen till trots påverkar Hive Blockchains miningcenter inte den allmänna försörjningen i Boden och dess närliggande områden, för vilket det tidigare fanns en oro. All mining försörjs istället med överskottsel som redan har blivit producerad och som om den inte hade använts av Hive, bara skulle ha gått till spillo. Klimattänket tycks gå som en röd tråd genom hela företaget, trots att verksamheten och branschen som sådan är en av de största energibovarna i världen.

Hive Blockchains affärsmodell har rönt mycket positiv uppmärksamhet, men också väckt en del kritiska röster. Bland annat menar svenska Finansinspektionen att användande av förnyelsebar energi i de mängder som går åt till crypto mining, kan riskera att påverka Sveriges klimatmål på ett negativt sätt. Enligt dem bör energin istället fokuseras på elbilsproduktion, batteritillverkning och framställning av fossilfritt stål. En inställning som kan tyckas vara ganska snäv med tanke på hur mycket kryptomarknaden växer och att virtuella valutor bara det senaste året gått från att enbart vara något flummigt i periferin för många, till att bli mainstream.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Handla krypto, valutor, aktier och råvaror med CFD:er till grym spread. Prova Skilling!

Riskvarning: 82% av retail kunder förlorar pengar.


Att kryptovalutor är här för att stanna råder det längre ingen tvekan om. De massiva mängder energi som industrin förbrukar är dock ett aber i en värld som snabbt måste ställa om till ett mer hållbart sätt att leva, varför företag som Hive Blockchain – som aktivt försöker göra kryptoindustrin mindre miljöförstörande och mer grön – bör prioriteras lika mycket som något annat. Klimatvänlig crypto mining är lika viktigt för framtiden som miljövänlig bilkörning och och fossilfri ståltillverkning.

Förnyelsebar energi bra – men Proof of Stake ännu bättre

Att byta från fossil energi till förnyelsebar energi är ett sätt att göra kryptoindustrin – och då framförallt själva utvinningen – mer klimatsmart. Det får också effekt, men ett ännu bättre alternativ är enligt många att helt skrota den energislukande Proof of Work-mekanismen för att verifiera varje enskild transaktion, och istället övergå till Proof of Stake. Här finns redan flera blockkedjor som ligger i täten – däribland Solana och Cardano som bägge enbart körs med Proof of Stake.

Även världens näst största kryptovaluta Ethereum genomgår i skrivande stund en transition för att eliminera Proof of Work och istället övergå helt och hållet till Proof of Stake. Ett byte som enligt experter kommer att reducera Ethereums totala energiförbrukning med hela 99%.

Vad gäller en kryptovaluta som bitcoin är förutsättningarna för att byta ut PoW mot PoS dock betydligt mer komplexa. Här menar många att förnyelsebar energi för mining är ett bättre alternativ än att helt skrota Proof of Work, om decentraliseringen och säkerheten fortsatt ska kunna garanteras.

Lista: 10 hållbara kryptovalutor att handla

För den som är intresserad av krypto men som också prioriterar klimatsmarta och hållbara investeringar finns flera gröna kryptovalutor att trada och investera i. Nedan har vi satt samman en lista med tio olika kryptovalutor som alla bidrar till en mer hållbar kryptoindustri genom att inkludera olika klimatinriktade element.

1. SolarCoin (SLR)
2. Powerledger (POWR)
3. Cardano (ADA)¨
4. Solana (SOL)
5. Stellar (XLM)
6. Nano (NANO)
7. IOTA (MIOTA)
8. EOSIO (EOS)
9. TRON (TRX)
10. Signum (SIGNA)

Ovanstående kryptocoins finns bland andra att handla hos ledande kryptomäklare som eToro, FTX och Stormgain – hos vilka du även hittar en mängd andra tillgångar att trada. Hos eToro kan du förutom krypto till exempel också köpa världens första portfölj helt inriktad på Metaverse samt välja och vraka bland massor av valutor, aktier, råvaror och index. Registrera dig hos eToro och kom igång redan nu!


Betyg: 9.67/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Störst i världen på copytrading. En av de bästa för att handla kryptovalutor. Testa eToro nu!

Riskvarning: 81% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2023 www.valutahandel.se All Rights Reserved.