fbpx

Magnus från Göteborg

Registrerade sig hos valutamäklaren Pepperstone för 3 minuter sedan.

» Prova Pepperstone du med.
75.9% av alla retail investerkonton förlorar när de handlar CFDs med Pepperstone.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Enligt ”burgernomics”, det senaste Big Mac-indexet som publicerades av Economist är den nya zeeländska dollarn, också känd som Kiwi-dollarn “undervärderad” jämfört med den amerikanska valutan.

Hur ska man se på årets hamburgerindex?

Big Mac-indexet som släpptes förra veckan fann en Big Mac kostade 6,60 NZD i Nya Zeeland och 5,71 USD i USA, så den underförstådda växelkursen var 1,16 vid mättillfället. Men den reala växelkursen var 1,52 NZD till den amerikanska dollarn, vilket tyder på att Nya Zeelands valuta var undervärderad med 23,8 procent.

Burgernomics-projektet använde också ett Big Mac-indexmått baserat på BNP. Baserat på skillnader i BNP per person, borde en Big Mac kosta 17 procent mindre i Nya Zeeland, tillade tidningen. Med hjälp av den BNP-justerade jämförelsen var Kiwi-dollarn 8,2 procent undervärderad. Längst ner på sidan finns en topplista över de mest övervärderade och undervärderade valutorna jämfört med USD.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Handla en valutor som NZD till bra spread, med en ärlig valutamäklare. Prova med Skilling!

Riskvarning: 73% av retail kunder förlorar pengar.


Enligt indexet var det brittiska pundet ännu mer undervärderat. Euron, den svenska kronan, det libanesiska pundet och den schweiziska francen var alla ”övervärderade” i indexet.

“Burgernomics var aldrig avsett som en exakt mätning av valutafelande justering, bara ett verktyg för att göra växelkursteorin enklare att förstå”, tillade Economist. Big Mac-indexet 2009 och 2012 fann Kiwi-dollarn undervärderad, men 2013 fann den att valutan var nästan perfekt värderad mot greenbacken. 2014 fann indexet att en nyzeeländsk dollar var 3,1 procent övervärderad mot den amerikanska dollarn.

Tidningen sa att det också beräknade en “gourmet” -version av indexet för 55 länder och euroområdet. Trots den senaste tidens ekonomiska oro och Kinas ökade ekonomi är USA fortfarande världens största ekonomi med nominell BNP och dess dollar är fortfarande världens reservvaluta.

“Eftersom dollarn är reservvalutan, har centralbanker runt om i världen stora mängder kapital i dollar, främst amerikanska statsobligationer” rapporterade Bloomberg. Den amerikanska dollarn är överlägset världens starkaste reservvaluta, enligt Visual Capitalist, med centralbanksinnehav över hela världen som motsvarar mer än 10 biljoner dollar i den amerikanska valutan. Det var långt före Euro, Yen och det brittiska pundet.

Nya Zeelands dollar är Nya Zeelands officiella valuta sedan 1967. Denna valutaenhet används också på Cooköarna, Niue, Tokelau och Pitcairnöarna.

NZD's ursprung och historia

Innan Nya Zeelands dollar anlände var landets valuta Nya Zeelandspundet, annorlunda än sterlingpundet sedan 1933.

Förändringen till decimalvaluta för att ersätta systemet med det Nya Zeelandspundet hade föreslagits i Nya Zeeland på trettiotalet, men det var inte förrän på femtiotalet som projektet lanserades. 1957 inrättade regeringen en kommitté för att undersöka decimalvalutan och slutligen 1963 beslutade regeringen att dela upp Nya Zeelands valuta i tiondelar.

Den decimala valutalagen antogs 1964 och fastställde övergångsdatumet för den 10 juli 1967. Även andra namn på valutan föreslogs, till exempel kiwi eller iver, för att undvika förvirring med dollar, vanligtvis associerad med amerikanska dollar. I slutändan valdes ordet dollar för att kalla den nationella valutan.

Den 10 juli 1967 infördes Nya Zeelands dollar för att ersätta Nya Zeelandspundet, ett pund motsvarande två dollar. Cirka 27 miljoner i sedlar trycktes och 165 miljoner i mynt.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Upplev proffsig trading med NZD genom Skilling. Prova nu!

Riskvarning: 73% av retail kunder förlorar pengar.


Länder som använder Nya Zeelands dollar

Nya Zeelands dollar är den officiella valutan för Nya Zeeland men även de mindre länderna Cooköarna, Niue, Tokelau och Pitcairnöarna.

Intressanta fakta om den Nya Zeelandska dollarn
Denna valuta kallas vanligen kiwi, ett namn som den fått efter den nationella fågeln, som visas i mynten på 1 dollar.

Nya Zeelands dollar är en av de tio bästa valutorna som används i handeln över hela världen.

Elizabeth II är drottningen av Nya Zeeland.

Aktuella Nya Zeelands dollarmynt och sedlar

Det finns sedlar på 5, 10, 20, 50 och 100 Nya Zeelands dollar. När det gäller mynt finns de i valörerna 5, 10, 20 och 50 cent och 1 och 2 dollar.

Endast 3 övervärderade valutor

Schweiz är landet med den mest övervärderade valutan, drygt 21% dyrare än USD. Två på listan över övervärderade valutor mot USD kommer Libanon på 4.2% och därefter kommer Sverige med en 0.8% övervärderad valuta. Norge har blivit lite billigare och ligger på 3% undervärderad, medan Kanadensiska dollar ligger på 11% undervärdering, Israeliska Shekel ligger på 13% undervärdering och Euron kommer in på 16% undervärderad mot dollarn.

20 rejält undervärderade valutor

Big Max Index från 2020 visar ett stort antal länder där det är dyrt att ta en Big Mac nu. Allra värst på listan kommer Sydafrika (67% undervärderad), medan en hamburgare är 66.5% billigare i Ryssland än i USA. Turkiet ligger inte långt efter och räknas som den tredje mest undervärderade landet för hamburgarälskare, eller 64% billigare än vad det är när det köps i USD på andra sidan atlanten. Ukraina ligger på 62% på den 4:e billigaste platsen i världen för att äta en Big Mac, medan Mexiko ligger på 61% billigare än i USA. Därefter så kommer Azerbaijan (59%), Rumänien (59%) och Malaysia (59%). För semesterälskare som gillar åka till prisvärda länder så kan Asiatiska länder såsom Indonesien (59% undervärderat), Taiwan (57% billigare), Indien (56% billigare), Hong Kong (54% billigare) samt Vietnam (50% mer prisvärt) också vara bra alternativ om du vill leva på hamburgare från McDonalds. Det kan åtminstone konstateras att det fortfarande är rätt dyrt i USA och tänk på att de flesta restaurangerna förväntar sig 15-20% dricks förutom den redan dyra notan. Bland de prisvärda Europeiska länderna i BigMax indexet så har vi Ukraina, Rumänien, Polen, Ungern, Kroatien och Storbritannien (25% billigare än USA för en hamburgare från Mc Donalds)


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.