fbpx

Fredrik från Umeå

Registrerade sig hos valutamäklaren CEX för 30 minuter sedan.

» Prova CEX du med.
Som vanligt ska man aldrig riskera pengar man inte har råd att förlora.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Vad är en hederlig svensk krona värd, undrar vi på Valutahandel? Vi har tidigare skrivit om detta, i en artikel där vi valde att titta på priserna på ett glas öl, cigaretter, restaurangbesök med mera. Alla dessa saker är förvisso bra saker att ha reda på, speciellt för den som åker som turist eller på affärsresa. Det säger emellertid inte lika mycket om valutan är övervärderad eller inte. Vad gäller både öl och tobak beläggs dessa med skatter, vilket skiljer sig mycket åt mellan olika länder. Svenskar och Norrmän åker gärna till Portugal eller Spanien för att gå ut och ta några öl eller en flaska vin, där priserna är helt annorlunda.

Men det finns emellertid ett sätt som är bättre för att beräkna köpkraftspariteten, ett mått som används inom ekonomi för att kunna jämföra prisnivån på varor och tjänster mellan olika länder. Köpkraftsparitet används för att räkna ut vilken växelkurs som krävs för att länder med olika valutor ska ha samma köpkraft.

Betyg: 9.29/10
Minsta insättning: US$1
Beskrivning: Handla som ett proffs med AI. Snabbt, enkelt, roligt och förhoppningsvis lönsamt. Prova Axi Trader nu!

Riskvarning: 73.9% av alla användare förlorar pengar när de handlar hos AxiTrader


Dubbel ostburgare

Burgernomics

I september 1986 publicerade tidskriften The Economist sitt Big Mac Index som på samma gång är ett enkelt som genialt sätt att ge en uppskattning av ett visst lands prisnivå. Indexet bygger på att priset på den hamburgare som kallas för Big Mac, är enhetlig och inhemskt producerad.

The Economist räknar sedan ut purchasing-power parity (PPP), kvoten mellan en amerikansk Big Mac och samma produkt i andra länder omräknat i dollar, som en indikation på om ett lands valuta är över- eller undervärderad mot dollarn. Notera att priset avser en Big Mac hamburgare och inte måltiden. Orsaken till att Big Mac, som en bästsäljande McDonald's-hamburgare, används som jämförelse, är att den finns att köpa i nästan varje land i världen, och tillverkas i standardiserad storlek, sammansättning och kvalitet.

Priset på denna hamburgare återspeglar inte nödvändigtvis levnadskostnaderna i dessa länder. Detta beror på genomsnittliga löner och kostnader för andra saker som utbildning och bostäder. Dessutom kan växelkursen i USA eller annan valuta dramatiskt snedvrida den uppenbara kostnaden. Vad som är intressant för närvarande är att bara Norge och Schweiz har högre relativa priser för en Big Mac än USA själv. Så kanske är valutahandel med dollar rejält övervärderat nu? Det tror i alla fall Goldman Sachs om USD i en av deras senaste analyser.

Det brittiska pundet

Baserat på The Economist uppgifter så är det brittiska pundet var 22 procent undervärderat gentemot den amerikanska dollarn baserat på de senaste uppgifterna som publicerades i januari 2020. En Big Mac kostar £ 3.39 i Storbritannien och US $ 5.67 i USA. Den underförstådda växelkursen är 0,60. Skillnaden mellan denna och den faktiska växelkursen, 0,77, antyder att det brittiska pundet är 22,2% undervärderat.

Betyg: 9/10
Minsta insättning: $200
Beskrivning: Transparent. Pålitlig. En ECN-mäklare utöver det vanliga. Prova Global Prime nu!

Riskvarning: Strax över hälften av alla investerare förlorar pengar hos Global Prime


Den norska kronan

Schweiz och Norge är de enda länderna vars valutor vid årsskiftet var övervärderade gentemot den amerikanska dollarn. Sedan dess har oljepriset, mätt i Brent Crude, fått NOK att falla från 66,25 USD per fat, till 43,38 USD per fat på oljemarknaden. Läs mer om CHF eller NOK och hitta en lämplig valutamäklare för att komma igång.

En Big Mac kostar 53 NOK i Norge och 5,67 US i USA. Den underförstådda växelkursen är 9,35. Skillnaden mellan denna och den faktiska växelkursen, 8,88, antyder att den norska kronan var övervärderad med 5,3 procent i januari 2020 när de senaste uppgifterna från The Economist publicerades.

Den schweiziska francen

En Big Mac kostar 6,50 CHF i Schweiz och 5,67 US i USA. Den underförstådda växelkursen är 1,15. Skillnaden mellan denna och den faktiska växelkursen, 0,97, tyder på att den schweiziska francen är övervärderad med 18,4 procent i januari 2020 när de senaste uppgifterna från The Economist publicerades.

Euron

En Big Mac kostar 4,12 euro i Eurozonen och 5,67 US i USA. Den implicita växelkursen är 0,73. Skillnaden mellan denna och den faktiska växelkursen, 0,90, antyder att euron är undervärderad med 19,2 procent i januari 2020 när de senaste uppgifterna från The Economist publicerades.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Handla som ett proffs med MT4. Snabbt, enkelt och smidigt. Prova MT4 med Skilling nu!

Riskvarning: 71% av retail kunder förlorar pengar.


Den svenska kronan

En Big Mac kostar 51,50 SEK i Sverige och 5,67 US i USA. Den underförstådda växelkursen är 9,08. Skillnaden mellan denna och den faktiska växelkursen, 9,46, tyder på att den svenska kronan var undervärderad med fyra procent i januari 2020 när de senaste uppgifterna från The Economist publicerades.

Observera, vid det senaste Riksbanksmötet valde den svenska Riksbanken att inte sänka räntan, utan att lämna denna oförändrad. Detta fick den svenska kronan att stärkas avsevärt.

Den danska kronan

En Big Mac kostar 30,00 DKK i Danmark och 5,67 US i USA. Den underförstådda växelkursen är 5,29. Skillnaden mellan denna och den faktiska växelkursen, 6,72, antyder att den danska kronan var undervärderar med 21,3 procent i januari 2020 när de senaste uppgifterna från The Economist publicerades.


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.