fbpx

Olof från Gärdet

Registrerade sig hos valutamäklaren CEX för 41 minuter sedan.

» Prova CEX du med.
Som vanligt ska man aldrig riskera pengar man inte har råd att förlora.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

En av världens åtta mest handlade valutor och en tungviktare på den internationella valutamarknaden. Här får du veta mer om den nyzeeländska dollarn, landets ekonomiska utsikter för 2020 och framåt, vad som påverkar valutakursen och var du bäst handlar NZD. Kika också på livekurserna, för att följa utvecklingen mot ett flertal andra valutor – direkt i realtid.

NZD/USD  
AUD/NZD  
EUR/NZD  

Valutahandel med NZD

Den nyzeeländska dollarn är populär att såväl trada kortsiktigt med, som att investera i under en längre period. Valutan ingår i standardutbudet hos så gott som alla seriösa och professionella valutamäklare, och kan oftast handlas i ett flertal olika par – både större och mindre, mer exotiska sådana.
Vid forextrading, oavsett om du vill handla NZD eller någon annan valuta, läser du alltid av livekurserna bakifrån och fram när du vill få veta hur mycket du måste betala för en valuta. I kurserna ovan visas t ex att 0,64734 USD behövs för att köpa 1 NZD, samt att 1 AUD kostar 1,06635 NZD. Hos valutamäklare visas både sälj- och köpkurs i varsin kolumn, och den skillnad i pris mellan köp och sälj är det som utgör själva spreaden – alltså avgiften du betalar för att trada ett valutapar.

Bakgrundsfakta och historik

Den nyzeeländska dollarn har varit officiell valuta i Nya Zeeland sedan 1967-1969, då den ersatte den tidigare nationella valutan – det nyzeeländska pundet. Pengarna ges ut av Reserve Bank of New Zealand, och finns i valörerna 5, 10, 20, 50 och 100 NZD (sedlar) samt 1 respektive 2 NZD (mynt) och slutligen underenheterna 10, 20 och 50 cents som också de är mynt.
Den nyyzeeländska dollarna förkortas NZD på valutamarknaden, där den även går under smeknamnet “kiwidollar” eller “kiwi”. Ett smeknamn den fått främst i syfte att enkelt kunna skilja den från den amerikanska dollarn.

Utöver hemlandet Nya Zealand, är också NZD officiell valuta på Cooköarna (som även har den egna valutan Cooks Islands dollar) samt för ögrupperna Niue, Pitcairn och Tokelau. Sammantaget kan sägas att dessa områden ingår i en slags valutaunion centraliserad kring NZD.

Nya Zealand får kulle

NZD är starkt korrelerad med landets råvaruexport

Den nyzeeländska ekonomin vilar i mångt och mycket på landets export av råvaror. Nya Zealand avancerade kraftigt inom jordbruksindustrin på 1800-talet, och klassas än idag som ett utpräglat jordbruksland. Mejeri-, boskaps- och ullindustrin är stora inkomstkällor för Nya Zealand och således också några av de mest essentiella grundpelarna för landets ekonomi som helhet.

Givet detta är den nyzeeländska dollarn vad som brukar benämnas som en råvarutung valuta. Kursen påverkas av och speglar till stor del läget inom landets råvaruindustri och exportmarknader, varför det förstås är viktigt att hålla sig ajour med hur läget på dessa marknader ser ut och hur den nyzeeländska exporten mår. Övriga råvarubörser, som t ex olja och ädelmetaller, påverkar inte NZD nämnvärt då landet saknar sådana tillgångar.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Handla NZD hos Skilling, Sveriges snabbaste online tradingmäklare 2020. Kom igång med trading på under 1 minut med BankID!

Riskvarning: 71% av retail kunder förlorar pengar.


Andra ekonomiska indikatorer att hålla koll på

Den nyzeeländska ekonomin är generellt både stark och stabil, med en årlig ekonomisk tillväxt på runt 3 %, och endast 3,9% arbetslösa. Inflationen låg under 2019 på stabila 1,4 %, och landet är förskonat från större geopolitiska konflikter och oroligheter. Precis som för andra valutor är nyckeltal som just inflation, BNP, KPI, reporänta och arbetslöshet är viktiga att hålla ett öga på för att kunna analysera kursutvecklingen för NZD.

NZD valuta kiwidollar

Utsikterna för NZD under 2020 och framåt

Avgörande för många länders ekonomier år 2020 är hur pass hårt konsekvenserna av Corona-pandemin slår, så även för Nya Zealand. Likt grannlandet Australien har Nya Zealand lyckats begränsa spridningen av viruset mycket framgångsrikt, dock med kraftiga ekonomiska konsekvenser som följd. Nya Zealand valde en strikt väg i kampen mot Covid-19, och utfärdade en sträng lockdown som inte minst har drabbat den viktiga turismsektorn och handelssektorn väldigt hårt. Experter förutspår att landets ekonomi kan drabbas av en nedgång på så mycket som 20 % under 2020 – som en direkt följd av pandemin. Vad gäller NZD kunde Valutahandel.se nyligen rapportera att Australia and New Zealand Banking Group Ltd (ANZ) förutspår en stark blankningsmöjlighet för valutaparet NZD/USD, då man anser att utsikterna för NZD ser fortsatt dystra ut för resterande delen av 2020. NZD/USD handlas idag till historiskt höga nivåer, men enligt ANZ är en nedgång alltså definitivt att vänta. Vid årets slut bedöms NZD/USD handlas kring 0,55 – att jämföra med nästan 0,65 i dagsläget.
Hos Skilling kan du blanka nyzeeländska dollar till rekordlåg spread och med snabba exekveringar. Dessutom går det snabbt att komma igång med valutahandel på den proffsiga plattformen – registrera dig smidigt och enkelt med BankID.

  Valutahandel hade rätt: BoJ stödköpte 2 gångerValutahandel hade rätt: BoJ stödköpte 2 gånger
  Torsdag, 2 maj 2024 23:40
  I vår artikel om yenen förra veckan så varnade vi för att Japans centralbank skulle kunna tänkas stödköpa, då valutan låg på rekordlåga nivåer. Det visade sig att det blev inte bara ett utan hela två stödköp. Är det dags för en svagare yen snart igen då? Eller kommer den stärkas ytterligare? Registrera dig för en bra trading sajt och prova trading själv, med ett...
  Läs hela nyhetsflashen


  Bitcoin eller ETH? Båda slaktas just nuBitcoin eller ETH? Båda slaktas just nu
  Måndag, 13 juni 2022 11:43
  ETH är ner 17% idag och handlas för $1218, efter att ha inlett veckan på $1850. Bitcoin bröt inte bara 30 000 dollar nivån, utan även 24000 nivån för någon timme sedan och är ner 13% idag. Kryptoexperter dividerar om ifall ETH ska ner mot $500, $700 eller kommer vända runt 1000 dollar. Vad tror du? Går du lång eller kör du blankning? Prova själv trading genom Skilling idag till...
  Läs hela nyhetsflashen


  Det första insiderbrottet inom NFT'er?Det första insiderbrottet inom NFT'er?
  Torsdag, 2 juni 2022 13:11
  Nu verkar det som att den första domen i USA mot insiderbrott relaterat till Non-Fungible Tokens (NFT'er) håller på att avslutas i New York's södra distrikt. En före detta anställd på OpenSea kan få upp emot 20 års fängelse. Genom att vara anställd på OpenSea, hävdar åklagaren att den nu före detta anställda tog del av konfidentiell affärsinformation för att...
  Läs hela nyhetsflashen


Valuta
Land
kr SEK
Svenska
GBP
Storbritannien
$ USD
USA
EURO
Europeiska Unionen
JPY
Japan
C$ CAD
Kanada
Om du också är intresserad av att bli kontaktad av en av våra pålitliga samarbetspartners som kan hjälpa dig att hitta rätt handelsplattform så tveka inte att ange dina kontaktuppgifter nedan.

Jag accepterar villkoren och att mina kontaktuppgifter lagras i enlighet med rådande lagstiftning.

Land
Ränta
Svenska flaggan Sverige
0%
Storbritanniens flagga UK
0.10%
Amerikanska flaggan USA
0-0.25%
Europeiska Unionens flagga EUROPA
0%
Kanadensiska flaggan Kanada
0.25%
Norska flaggan Norge
0.25%

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.