fbpx

Andre från Umeå

Registrerade sig hos valutamäklaren IG för 14 minuter sedan.

» Prova IG du med.
70% av alla icke-professionella investerare förlorar pengar på CFD-handel hos IG.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

I sitt senaste veckomail skriver Handelsbanken (SHB) att de finansiella marknaderna, varav valutamarknaden är en del, haft en mycket stökig tid.

Den svenska storbanken menar att vår egen valuta, den svenska kronan, har åkt berg-och-dalbana, styrd av investerares riskvilja och ekonomiska krisåtgärder.

Handelsbanken noterar emellertid att live kurser på den svenska kronan har varit mycket volatil, men att det den trots detta är så gott som oförändrad sedan årsskiftet. Du kan se de senaste live kurserna för SEK här.

Banken skriver även att ingen i dag kan uttala sig med säkerhet om Coronakrisens konsekvenser, men att Handelsbanken tror att det kommer att bli betydande effekter av denna pandemi. Världens centralbanker har tävlat i vem som kan göra penningpolitiken mest expansiv, vilket bland annat resulterat i historiskt låga räntor och att det kommer att dröja flera år innan räntehöjningar kommer på tal. Men vad händer på den dygnet runt öppna valutamarknaden när i princip alla länders styrräntor ligger på 0 procent? Riksbanken lämnade räntan oförändrad på det senaste mötet för någon vecka sedan.

Räntedifferensen förklarar kortsiktiga valutakursrörelser

Den som arbetar med så kallad carry trade vet vad räntedifferensen är och hur den skallar arbeta för sig. Räntedifferensen har stor betydelse för att förklara hur växelkurserna rör sig på kort sikt. Grovt förenkla går det att säga att en hög räntedifferens gör att det går att låna pengar i en valuta med låg ränta för att investera i en annan valuta med hög ränta. Med en så kallad carry trade innebär det att det går att tjäna pengar varje dag, eftersom räntan gottgörs varje dag.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Trading med SEK, enkelt. Skilling ger dig bästa möjligheterna att lyckas. Prova nu!

Riskvarning: 71% av retail kunder förlorar pengar.


De senaste åren har kronan varit en populär finansieringsvaluta för investerare som följer den typen av strategi eftersom styrräntan varit relativt låg i Sverige. Men när nu alla centralbanker ligger på samma styrräntenivå är ränteskillnaden historiskt låg, vilket gör att carry trade strategin är svårare att implementera än tidigare.

handelsbanken's prognoser för SEK

Lägsta kostnaden sedan 2014 att valutasäkra dollar mot kronor

Kostnaden för att valutasäkra styrs direkt av minskade ränteskillnader. Sommaren 2019 var det stor skillnad på räntan i dollar och kronor, vilket innebar att svenska exportföretag fick betala dyrt för att sälja sina dollar mot kronor på termin. Många företag undvek att säkra sina inkomster i utländsk valuta och riskerade då att påverkas av stora växelkursförändringar. Men med dagens räntenivåer är kostnaden för att valutasäkra dollar mot kronor på 12 månaders sikt den lägsta sedan 2014.

Med räntor på stabilt låga nivåer är istället marknadens riskvilja viktig för hur kronan ska röra sig. I början av den så kallade Coronakrisen föll allt. Vi såg hur bland annat börsen, råvarupriserna och kreditobligationer kraftigt och drog med sig mindre valutor som kronan, i fallet.

En euro kostade då mer än 11 kronor. Centralbankernas stödköp av finansiella tillgångar och generösa finanspolitiska åtgärder från vår svenska Riksbank har fått riskviljan att återvända och den svenska kronan är lite starkare än innan krisen.

Kronan studsar

Det finns en rad händelser som kan påverka de finansiella marknaderna, något som vissa valutahandlare uppskattar. Coronakrisen, Brexit, det amerikanska presidentvalet, vad Trump hittar på innan dess, utfallet av stödpaketet i EU, de Sinoamerikanska relationerna.

Vår sammantagna bedömning är att resten av 2020 kommer att bjuda på många möjligheter att handla valutor, aktier eller råvaror. Handelsbanken tror att den svenska kronan kommer vara på samma nivå som nu mot både dollarn och euron vid årsskiftet, även om vägen dit kan bli skakig. Läs mer om olika stilar för rolig valutahandel med EUR eller USD här. Eller vill du först lära dig lite mer? Kolla då in vår snabbguide om valutahandel på 5 minuter.


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.