fbpx

Bert från Norrköping

Registrerade sig hos valutamäklaren Capital för 17 minuter sedan.

» Prova Capital du med.
79.17% av individuella investerarkonton förlorar pengar när de handlar CFD:er.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Med en svensk inflation som landade på 7,6% i maj, förväntad dubbelhöjning av räntan i juni, knallröda siffror på kryptomarknaden och en fortsatt skakig börs är orosmolnen inför sommaren flera. Hur kan man tänka kring ekonomin närmaste tiden? När är det läge att sitta lugnt i båten, och när kan det vara säkrast att gå ur aktiva placeringar? Valutahandel ger lite tankar att fundera på i sommar.

Bara sedan igår så har Brasilien, Schweiz, Storbritannien och USA höjt räntan med mellan 0.25% och 0.75%.

Efterdyningar från pandemin, oro för utvecklingen i Kina och det fortfarande pågående kriget i Ryssland lägger rejält smolk i bägaren när sommaren äntligen står för dörren och många ser fram emot en efterlängtad semester. På den ekonomiska fronten ser det dessvärre inte särskilt soligt ut just nu – med en snabbt stigande inflation, skakig börs och en rejält mer restriktiv räntepolitik framför oss.

Instinktivt väljer många att sälja av investeringar som går dåligt och istället stoppa pengarna på ett vanligt sparkonto, eller vända sig till en klassisk säker hamn som guld. För somliga kan det vara helt rätt drag för att minimera riskerna så mycket som möjligt, men i vissa fall kan panikförsäljningar snarare göra det sämre längre fram.

Gå ur positioner eller rida ut stormen – vad är rätt i vilka situationer?

Bör man sälja av aktiva placeringar för att undvika ytterligare förluster, eller är det bättre att försöka ha is i magen och vänta ut den värsta stormen? Och hur ska man tänka kring olika typer av tillgångar i den situation som råder nu? Frågorna är många och oron stor när ekonomin är osäker på många håll och utvecklingen på de finansiella marknaderna ser dyster ut.

Huruvida man bör avyttra samtliga investeringar för att inte riskera större förluster, eller om det är bättre att sitta lugnt i båten är i allra högsta grad en individuell fråga – varför något entydigt, självklart svar dessvärre inte går att ge. Allt hänger på vilka ekonomiska förutsättningar man har och framförallt – vilken tidshorisont man har på sina investeringar. Vilken exponering man har och i vilka tillgångar man har pengar placerade är förstås också intressant.

Generellt gäller att ju mer kortsiktig du är i ditt sparande, desto lägre risker bör du ta. Har du kapital placerat på börsen som du eventuellt kommer behöva inom fem år eller kortare kan det vara läge att plocka ut pengarna och sätta dem på ett vanligt sparkonto. Det är ingen idealisk lösning eftersom inflationen kommer att gröpa ur en del av värdet, men du undviker åtminstone risken att förlora allting. Ett annat alternativ kan vara att köpa guld, fysiskt eller med instrument som CFD:er eller ETF:er, eftersom guld i regel är negativt korrelerat med övriga finansiella marknader och ligger stabilt i värde när annat sjunker.


Betyg: 9.67/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Högkvalitativ valutahandel med snabba avslut, bra utbud, snäva spreads & automatisk copy trading. Prova eToro!

Riskvarning: 79% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.


Undvik panikförsäljningar vid långsiktiga placeringar

Tidsaspekten är viktig när du investerar – oberoende av instrument egentligen. Har du pengar i aktier eller andra tillgångar som du vet med dig att du inte ska röra på 10, 20 eller kanske till och med 30 år – exempelvis i ett pensionssparande – är de flesta experter eniga om att det är bättre att låta dem vara kvar där, än att sälja till förlust idag och stoppa dem under madrassen. Det är viktigt att påminna sig om att den ekonomiska kris vi befinner oss i nu inte kommer att vara för evigt. Däremot kommer pengar som inte ges någon möjlighet att växa på många år definitivt att ätas upp av inflation och vara värda betydligt mindre när de väl ska användas.

Med det sagt är det givetvis också viktigt att göra en bedömning av varje enskild placering och göra en avvägning mellan risk kontra potentiell och trolig utveckling även på lång sikt. Aktier som gick dåligt redan innan krisen startade har kanske inte vad som krävs för att klara sig igenom det stålbad som pågår nu. I ett sådant läge kan det vara bättre att sälja med förlust än att riskera att förlora allt om bolaget går i konkurs.

Högrisktillgångar som krypto – hur ska man tänka där?

Kryptomarknaden har gått från stekhet under 2021 och i början av detta år, till att uppvisa i det närmaste katastrofala förluster de senaste två månaderna. Stablecoin-valutan Terra och dess LUNA token kraschade helt när peggen mot USD tappades, vilket i sin tur ledde till en dominoeffekt på övriga coins när förtroendet för krypto sjönk drastiskt. BTC har gått från ett värde på närmare 70 000 USD i slutet av fjolåret, till en bottennotering på strax över 20 000 USD idag. Köplusten och efterfrågan har utan överdrift gått från hundra till väldigt mycket mindre spenderingsvilja på ganska kort tid.

Åt vilket håll marknaden kommer att utvecklas i sommar och resterande del av året kan endast spekuleras om – men många analytiker spår att den så kallade crypto winter som nu råder kan hålla i sig ett tag till. Högrisktillgångar som kryptovalutor är inte förstahandsvalet för investeringar när ekonomin är så pass osäker som den är nu och inflationen dessutom gör att de flesta måste strama åt och bli mer återhållsamma med hur de hanterar sina pengar.

Har du nerver nog att klara av turbulensen på kryptomarkanden just nu finns förstås både investeringar och blankning som alternativ. Tror du på en revansch för krypto framgent, och har pengar du kan ta högre risk med, kan nu vara ett guldläge att komma in till ett lågt pris. Spår du istället fortsatt nedgång är korta positioner en möjlighet att tjäna pengar.

Tips! Här kan du läsa mer om blankning av kryptovalutor.

Summa summarum – agera inte i panik men se till dina egna förutsättningar

Att känna oro i tider som dessa är fullt naturligt och också avgörande för att kunna tänka och agera riskmedvetet kring sin ekonomi och sina investeringar. Viktigt är dock att inte låta stress och panik ta över så pass att det leder till impulsiva beslut och ett irrationellt agerande.

Bästa sättet att handskas med nuvarande läge är att hålla sig ajour med vad som händer på marknaderna, göra en nulägesanalys av de egna ekonomiska förutsättningarna och utifrån det försöka göra en riskbedömning och en rimlig strategi. Vilken tidshorisont har du på ditt sparande? Har du råd att ha pengar fortsatt placerade med risken att förlora dem, eller är det utifrån din livssituation bättre att plocka ut dem? Ju mer du analyserar och bedömer dina egna förutsättningar i förhållande till de marknadsklimat som råder nu, desto bättre rustad är du att fatta beslut som passar dig.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Gå kort eller lång i valutor, krypto, aktier, index och råvaror med pålitlig svensk mäklare. Testa Skilling!

Riskvarning: 80% av retail kunder förlorar pengar.Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2022 www.valutahandel.se All Rights Reserved.