fbpx

Jonas från Stockholm

Registrerade sig hos valutamäklaren Skilling för 2 minuter sedan.

» Prova Skilling du med.
71% av retail kunder förlorar pengar.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Aktie- och kryptomarknaden har droppat drastiskt de senaste dagarna och många söker en säker tillflyktsort under tider av osäkerhet. Efter att hittills ha nobbat guld (XAG) under stora delar av året, börjar investerare nu i allt högre grad åter fly mot denna klassiska safe haven-tillgång, ett av få populära alternativ då det är kaos på krypto- och aktiemarknaden.

Världens mest eftertraktade ädelmetall förbigås ofta av investerare när ekonomin blomstrar och övriga marknader går som tåget. Trading med guld anses vara säkert, men har inte potentialen att bli någon överraskande vinstraket likt krypto eller aktier. Hög avkastningspotential är emellertid också förenat med hög risk, vilket är okej för många så länge det råder högkonjunktur och chanserna till god avkastning är mycket bra. När vindarna vänder blir dock trygghet viktigare än stora vinster – och somliga tillgångar blir mer intressanta än andra. Amerikanska dollarn är en sådan. Guld är en annan. Men givetvis så kan även dessa två tillgångar sjunka på både kort och lång sikt. Men generellt så är de ansedda av investerare som de säkrare alternativen på marknaden.

Varför är guld tryggare än andra tillgångar?

I osäkra tider ligger prio på att placera kapital i tillgångar som inte riskerar att minska i värde, eller plötsligt förlora sitt värde helt och hållet. Hit hör inte aktier, och definitivt inte kryptovalutor. Många vanliga valutor går också bort, undantaget USD och möjligen EUR. Guld däremot bär ingen kreditrisk och har historiskt visat sig hålla sitt värde stabilt oberoende av vad som sker på börsen, och det under lång tid. Således har det av många kommit att ses som en form av försäkring i sämre tider, när en inte bör ha pengar placerade i tillgångar förenade med högre risk.

Guld är en ändlig resurs

Den primära orsaken till varför guld lyckats behålla sitt värde så långt över tid hittas i förhållandet mellan tillgång och efterfrågan. Guld är en naturresurs – och en ändlig sådan. Till skillnad från vanliga pengar eller aktier går det inte att skapa mer guld när gruvorna är uttömda och resurserna är slut. Den begränsade tillgången i kombination med en så gott som alltid hög efterfrågan gör att värdet på ädelmetallen hålls uppe över tid.

Vidare har guldets vackra och distinkta färg liksom det faktum att det enkelt kan smältas ned och formas om – exempelvis till mynt, tackor eller smycken – bidragit till dess popularitet över årtusenden. Genom historien har guld varit ett sätt för människor att överföra rikedomar från generation till generation. De flesta länder har också statliga guldreserver som komplement till valutareserver, just för att guld håller sitt värde stabilt över tid.

Vilka argument talar för en investering i guld just nu?

Begränsat utbud och hög efterfrågan bidrar till att guldet håller sitt värde, men finns det fler anledningar till att faktiskt ta steget och investera i guld? Jodå, visst gör det det. Inte minst i tider som dessa, då såväl geopolitisk som makroekonomisk instabilitet råder.

Ett av de starkaste argumenten för en guldinvestering – och ett minst sagt högaktuellt sådant – är det inflationskydd tillgången medför. Till skillnad från vanliga pengar urholkas inte guldets värde av en stigande inflation. Tvärtom tenderar priset att stiga i takt med att livsmedel, drivmedel och andra konsumtionsvaror blir dyrare. Ofta kan en korrelation mellan stigande guldpris och lågt förtroende för det egna landets styre också ses, varför guld ofta benämns som en så kallad “kristillgång” till vilken många flyr när penningpolitiken i det egna landet inte känns stabil.

Hög likviditet och det faktum att guld är en fysisk tillgång som dessutom är relativt enkel att förvara och förflytta är ytterligare skäl som talar för en investering i tillgången. Den ständigt höga efterfrågan gör att guld är enkelt att sälja om behovet skulle uppstå – antingen via nätet, till en guldhandlare eller genom en pantbank. Processen går ofta betydligt snabbare än försäljning av aktier, och äger du fysiskt guld som du har hemma är du heller inte beroende av någon mäklare, annan mellanhand eller ett fungerande Internet.

Sist men inte minst är det också värt att lyfta den diversifiering guld bidrar med i en portfölj med andra typer av tillgångar. Guld har historiskt visat sig vara negativt korrelerat med såväl aktiemarknaden som andra finansiella instrument. När andra tillgångar minskar i värde, ökar istället priset på guld. För riskspridning är guld således ett utmärkt instrument att inkludera i en portfölj av aktier, valutor, fonder, krypto och eventuella andra tillgångar.


Betyg: 9.5/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Handla guld med CFD:er eller ETF:er hos en reglerad EU-mäklare. Prova eToro!

Riskvarning: 81% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.


Prisutsikter för guld närmaste åren

Guldpriset har ökat sedan 2019, men de senaste månaderna har en nedgång skett – mycket på grund av dollarns prisrally till följd av amerikanska centralbankens aggressiva räntestrategi. Framöver går olika analyser något isär – där somliga spår en fortsatt nedgång på relativt lång sikt (australiensiska banken ANZ tror att priset kommer ligga på 1600 USD i slutet av 2023 innan det därefter vänder uppåt) – medan andra tror att den geopolitiska oron och de stigande inflationsnivåerna kommer att driva upp priset förbi $2000-strecket redan under 2022. Som argument för en nedgång används framförallt de stigande räntorna och den starka värdeökningen på USD.

Långsiktigt, det vill säga minst två år fram i tiden och längre, spår de flesta att guldet kommer ligga runt 2000 USD eller högre. Idag kostar en ounce guld 1824 USD.

5 olika sätt att köpa guld

För den som är intresserad av att köpa guld finns idag flera olika vägar att gå – dels den traditionella med fysiskt guld i form av smycken eller andra värdeföremål, men också mer moderna metoder med onlinebaserade instrument.

– CFD:er: Guld-CFD:er kan handlas hos ett flertal mäklare på nätet, däribland populära Skilling som erbjuder marknadens lägsta spread och generellt sjyssta villkor. Med CFD:er äger du själv inget fysiskt guld utan spekulerar endast i prisutvecklingen på råvaran. Instrumenten är enkla att handla och möjliggör trading med hävstång. Här kan du bli kund hos Skilling och börja handla guld redan nu.

– ETF:er: Börshandlade fonder med bred exponering och ofta fysisk backning av guld. Guld-ETF:er ger bättre riskspridning än enskilda aktier och finns att handla hos de flesta stora mäklarna på nätet – däribland IG och eToro.

– Fysiska guldtackor: Äkta guldtackor, så kallade bullions, kan handlas via flera sajter på nätet, av vilka Bullion Vault är en av de bästa och mest populära. Här handlar du allokerat guld som förvaras i Bullion Vaults egna högsäkerhetsvalv (vilka finns på några olika platser i världen). Du kan närsomhelst välja att sälja ditt guld eller få det levererat till ditt hem. Läs mer om Bullion Vault och hur det fungerar.

– Guld via post: Köp av fysiskt guld i form av tackor eller mynt och med leverans hem till dig via säker postgång. Smidigt och bekvämt sätt att investera i fysiskt guld (upp till 25 kg) om du önskar möjlighet att köpa andra former än stora guldtackor samt vill förvara dem själv snarare än att ha dem i ett valv. Här är brittiska Bullion by Post en av de största sidorna på nätet, vilka också erbjuder smidiga och försäkrade leveranser till Sverige.

Guld genom krypto: Kryptomarkanden går förvisso riktigt dåligt just nu, men likväl kan det vara bra att känna till sajten Vaultoro, där fysiskt guld kan handlas mot betalning i kryptovalutorna Bitcoin eller Dash. Mer detaljer om tjänsten hittar du i vår recension av Vaultoro.

Vill du veta mer om handel med guld, vilka olika möjligheter som finns och vilka de bästa guldmäklarna är? Spana in vår stora guide om guldtrading.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Guld-CFD:er för trading med rekordsnabba avslut och riktigt snäva spreads. Testa Skilling!

Riskvarning: 71% av retail kunder förlorar pengar.Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.