fbpx

Marcus från Nordstan

Registrerade sig hos valutamäklaren Capital för 26 minuter sedan.

» Prova Capital du med.
84% av individuella investerarkonton förlorar pengar när de handlar CFD:er med denna provider.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

En helt ny börshandlad produkt som kombinerar exponering mot både Bitcoin och guld listades nyligen på Schweiz SIX Stock Exchange, kan Valutahandel avslöja. Med BOLD från Fidelity kan investerare nu få marknadsexponering mot världens största kryptovaluta och världens dyraste ädelmetall i ett och samma instrument.

Börshandlade produkter- förkortat ETP på engelska – med krypto har stigit i popularitet de senaste åren och idag finns ett sjuttiotal olika varianter tillgängliga på den europeiska marknaden. Fram tills nu har det dock inte funnits någon möjlighet att genom en ETP få dubbel exponering mot Bitcoin och guld i en och samma produkt. Med BOLD nu listad på den schweiziska SIX-börsen blir det däremot ändring på det.

Som världens första ETP med inriktning på både guld och Bitcoin är BOLD helt unik i sitt slag. För traders och investerare som letar ett sätt att få exponering mot bägge tillgångarna och som vill prova något helt nytt, är detta definitivt ett spännande alternativ.

Kombinerar det bästa av den gamla och nya finansvärlden

BOLD är produkten av ett samarbete mellan 21Shares, ett schweiziskt bolag specialiserat på krypto-ETF:er, och den alternativa brittiska investmentfirman ByteTree Asset Management. I ett uttalande i samband med att produkten lanserades på börsen uppgav parterna att syftet med BOLD är att kombinera det bästa av den gamla och nya finansvärlden. 21Shares och ByteTree Asset Management menar att BOLD ger en unik möjlighet att ge investerare både skydd mot inflation – tack vare guldets hedgingkraft – och långsiktig avkastning med kryptons starka tillväxt.

Fullständiga namnet på produkten är 21Shares ByteTree BOLD ETP och dess ticker är BOLD.

Volatilitet avgör hur produkten viktas

Initialt kommer fördelningen av BOLD:s innehav att ge 81,5% exponering mot guld och 18,5% mot Bitcoin. Fördelningen är emellertid inte statisk utan kommer att ändras på en månatlig basis utifrån hur volatiliteten i respektive tillgång ser ut. För detta kommer ett särskilt benchmark index att användas, designat för mäta volatiliteten i guld och Bitcoin och få fram ett snitt över en period på 360 dagar. Den tillgång som vid mättillfället uppvisar lägst volatilitet ges tyngre vikt i BOLD.

Givet denna metod kommer guld alltid att stå för den största delen av exponeringen i BOLD, eftersom Bitcoin är så pass mycket mer volatilt. Den exakta fördelningen kommer emellertid att förändras var trettionde dag.

Produkten möts av både ris och ros

Lanseringen av BOLD har mötts av blandade reaktioner. Amerikanska SEC är sedan tidigare starkt kritiska till börshandlade produkter som både inkluderar Bitcoin och backas av fysiska tillgångar. Vissa är också tveksamma eftersom Bitcoin och guld i dagsläget är negativt korrelerade med varandra, vilket givetvis kan komma att påverka värdeutvecklingen för produkten. Många är särskilt oroliga över att korrelationen mellan de bägge tillgångarna just nu är på den lägsta nivån sedan 2018, samt att Bitcoin av många också anses vara ett skydd mot inflation och därmed ett substitut för guld.

Från 21Shares och ByteTree Asset Management låter det dock annorlunda. Skaparna av BOLD menar att Bitcoin och guld är tillgångar som kompletterar varandra, snarare än att de utgör substitut för varandra. Teamet bakom produkten anser fortfarande att Bitcoin är en högrisktillgång, även om den på sikt skulle kunna närma sig guldets egenskaper och fungera mer som ett skydd mot inflation. I dagsläget är det dock en volatil tillgång som tillför ordentliga avkastningsmöjligheter samtidigt som guldet fungerar som en trygg bas.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Handla aktier, valutor, krypto och råvaror med låg trade och bra villkor. Säker inloggning med BankID. Prova Skilling!

Riskvarning: 80% av retail kunder förlorar pengar.


Rätt i tiden när Europas inflation stiger till nya nivåer

Genomsnittliga inflationen i Europa är nu upp på 7,5% – vilket är den högsta nivån på många år och ett stort orosmoln för såväl politiker som konsumenter. Bakom stigningen ligger framförallt kraftigt höjda priser på mat och energi.

I en tid där inflationen ökar och många oroar sig för dess inverkan på såväl samhällsekonomin som den egna, kan en produkt som BOLD mycket möjligt visa bli populär. Samtidigt innebär den en exponering på nästan 20% mot BTC, med alla de risker de innebär.

Var kan man handla BOLD?

BOLD finns ännu inte tillgänglig hos några av de stora mäklarplattformar vi har tittat på – däribland Capital, eToro, IC Markets och Skilling. Lanseringen är dock ännu så pass färsk att nyheten knappt hunnit svalna. Inom kort kommer sannolikt flera stora europeiska mäklare, i synnerhet de som lobbar lite extra för krypto, att ta in produkten i sitt utbud och göra den tillgänglig för handel.

Under tiden finns flera liknande börshandlade instrument att både investera i och trada med, förvisso inte med den unika exponering mot guld och BTC som BOLD erbjuder – men likväl med krypto inkluderat. Ett exempel är BITO – världens första Bitcoin-ETF som lanserades av ProShares Strategy i slutet av förra året och snabbt blev den andra mest handlade ETF:n på hela den globala marknaden. ProShares BITO finns bland annat att handla med CFD:er hos skandinaviska toppmäklaren Skilling.


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2023 www.valutahandel.se All Rights Reserved.