fbpx

Kristoffer från Göteborg

Registrerade sig hos valutamäklaren AvaTrade för 40 minuter sedan.

» Prova AvaTrade du med.
71% av icke-professionella investerarkonton förlorar pengar när de handlar hos AvaTrade.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Två års pandemi och en väpnad konflikt på europeisk mark får såväl inflation som allmän osäkerhet att stiga i flera länder. Allt fler söker sig till tryggare safe haven-tillgångar – inte minst genom att handla guld, vars värde experter förutspår kommer stiga en bra tid framöver.

Att efterfrågan på så kallade safe have-tillgångar – det vill säga tillgångar vars värde håller sig stabilt och som normalt inte påverkas negativt av ett osäkert marknadsklimat – stiger vid kriser är inget ovanligt. I tider av oro vänder sig folk från osäkra placeringar för att istället lägga pengarna på något som bedöms vara mer tryggt. Safe haven-tillgångar kan sägas vara den moderna tidens motsvarighet till att stoppa pengar i madrassen. Ungefär.

Allt medan kriget i Ukraina fortsätter att rasa och situationen, av all tillgänglig information att döma, ser ut att intensifieras snarare än lugna ned sig – tilltar också effekterna det har på såväl den globala ekonomin, som på enskilda länders. Många, däribland Sverige, erfar stigande inflation till följd av kraftigt höjda priser på framförallt mat och energi, och läget på såväl världens aktiebörser som valutamarknaden och kryptomarknaden har varit rejält skakigt sista tiden.

För den som önskar stilla sin ekonomiska oro kan en investering i guld vara värd att överväga i rådande situation. Priset har stigit till över 1900 USD per ounce från att legat en bra bit under 1800 USD för ett år sedan – men har också sjunkit ganska rejält bara den senaste veckan. Givet det spända världsläget och de konsekvenser som följer av det tror många analytiker, bland annat på ANZ Bank, emellertid att priset kommer att stiga på nytt och ligga fortsatt högt en tid framåt.

Olika sätt att investera i guld

Guld kan liksom andra ädelmetaller och råvaror av andra slag handlas på flera olika sätt. Antingen genom en investering i den faktiska fysiska råvaran, eller genom instrument som CFD:er och olika certifikat. Du får också exponering mot guld om du köper aktier i gruvbolag eller fondandelar med innehav i gruvbolag, men då är din investering inte helt ickekorrelerad med börsen, vilket förstås är viktigt att känna till.

Valutahandel har tidigare sammanställt en matnyttig och informativ guide till handel med guld, vilken du hittar här – Guld trading: Var, hur & varför köpa guld?.

Följande är några av de alternativ finns tillgängliga för dig som vill investera i guld, alternativt köra mer kortsiktig trading:

– Fysiska råvaran / Guldtackor: Köp av riktiga guldtackor är ett av de säkraste sätten att investera i guld, men också det som kan vara mest omständigt på grund av behovet av säker förvaring och eventuella transporter. Numera behöver du dock inte ombesörja sådant själv. På plattformar som Bullion Vault kan såväl privata som institutionella investerare köpa högkvalitativt fysiskt guld i form av tackor och få dem förvarade i säkra valv tillhandahållna av Bullion Vault och deras samarbetspartners.

Guldet köps allokerat, vilket innebär att det hålls i ditt namn, och skulle du vilja kan du närsomhelst begära uttag och hemtransport av dina tillgångar – alternativt sälja på plattformens egna marknad.

Läs gärna vår recension om Bullion Vault för fler detaljer.

– CFD:er: Handlar du guld med CFD:er köper du inte själva råvaran i sig, utan spekulerar istället på guldprisets utveckling. CFD-handel är ett smidigt och enkelt sätt att köpa guld om du inte vill äga den fysiska tillgången. Lika bergsäkert som fysiskt guld är det dock inte, eftersom du egentligen inte äger någon faktisk råvara. En stor fördel är dock att du kan gå både kort och lång, att du handlar utan courtage och med vanligtvis låg spread samt att CFD:er köps med hävstång – vilket gör det möjligt att inta större positioner utan att satsa för mycket av ditt egna kapital.

Hävstången för guld-CFD:er ligger hos de flesta EU-reglerade mäklare på 1:20, vilket är fördelaktigt för potentiell avkastning – men också mer riskfyllt. Viktigt är att alltid handla hävstångsprodukter med försiktighet och riskmedvetenhet.

Guld-CFD:er kan bland annat tradas hos skandinaviska mäklaren Skilling, vilken gjort sig känd för låga avgifter, sjyssta villkor och hög säkerhet. Här kan du registrera dig för demokonto hos Skilling.

– ETF:er: ETF:er med inriktning på guld kan vara ett bra alternativ för dig som vill ha en bredare exponering mot råvaran och på så sätt få en ökad diversifiering. ETF:er är börshandlade fonder i vilka en rad olika värdepapper relaterade till guld är inkluderade. Fonderna handlas till courtage under börsens öppettider. Många guld-ETF:er är amerikanska och således inte tillgängliga hos svenska mäklare som Avanza och Nordnet. Väljer du en internationell plattform är det däremot inget problem.

Ett alternativ till guld-ETF:er kan vara certifikat på guld, vilka också är börshandlade instrument som följer värdeutvecklingen på de underliggande tillgångarna.

Kryptovalutor knutna till guld

Exponering mot guld kan också fås med vissa kryptovalutor. Tether Gold och PAXG är stablecoins vars värde är peggat mot guld och såldes följer samma prisutveckling. Mynten kan via blockkedjor skickas mellan olika plånböcker och användas till betalningar samt för staking i syfte att få avkastning.

Tether Gold och PAXG finns att köpa hos bland andra Stormgain.

Sammanfattningsvis kan konstateras att många spår ett fortsatt starkt värde på guld och att alternativen för såväl kortsiktig trading som långsiktiga investeringar i guld är flera.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Valutahandel och trading med guld-CFD:er på svenska. Säkert, prisvärt och modernt. Prova Skilling idag!

Riskvarning: 79% av retail kunder förlorar pengar.Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.