fbpx

Pär från Stockholm

Registrerade sig hos valutamäklaren IG för 42 minuter sedan.

» Prova IG du med.
74% av alla icke-professionella investerare förlorar pengar på CFD-handel hos IG.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Det går att handla råvaror från hemmet på ett relativt smidigt sätt, precis som med valutahandel. Faktum är att man ofta kan göra allt från samma online trading plattform. Här går vi igenom hur det fungerar, hur man kommer igång, vilka råvaror man kan handla och vilka råvarumäklare som är bäst.

Vad är råvaror?

Definitionen av en råvara är kort och gott en vara som har utvunnits ur naturen och som därefter inte genomgår någon form av behandling. En råvara säljs med andra ord mer eller mindre alltid i sin ursprungliga form – men kan däremot användas vidare som en komponent eller en ingrediens i en produktionsprocess där andra varor ska raffineras. Inom trading gäller specifikt för råvaror att dessa endast kan handlas om de kan bytas ut mot en likvärdig råvara som möter samma standard på typ och kvalitet. Var den utbytbara råvaran kommer ifrån, var den har brutits eller vem som har brutit den spelar emellertid ingen roll – olja är alltid oavsett källa, guld är alltid guld och naturgas är alltid naturgas. Detta kallas för att råvarorna är fungibla.

Vilka typer av råvaror finns att handla?

Inom råvaruhandeln kategoriseras de olika produkterna på flera sätt, där den första indelningen görs utifrån hur själva råvaran framställs eller utvinns. Här skiljer man på råvaror som utvinns eller bryts fram som rena naturresurser, och råvaror som av människan istället odlas eller föds fram. Olja, metaller och naturgas är klassiska exempel på sådana råvaror som bryts ur naturen och således definieras som hårda råvaror. Motsatsen – alltså mjuka råvaror– utgörs främst av lantbruksprodukter som t ex kött, spannmål, apelsinjuice, kakao, bomull och kaffebönor.

Inom huvudgrupperna hårda respektive mjuka råvaror görs sedan ytterligare uppdelningar utifrån vilken typ av produkt det är. Det finns fyra olika grupper av råvaror som går att handla på de olika råvarumarknaderna. På nätet är det dock framför allt de tre förstnämnda grupperna som är tillgängliga.

Energiråvaror: Hit hör bl a olja (Brent och WTI) som tveklöst är en av de mest handlade råvarorna i världen, och förmodligen också en av de mest omdebatterade. Oljepriset diskuteras ofta flitigt på nyheterna, eftersom det som händer på oljemarknaden lätt skapar ringar på vattnet som når långt utanför oljeproducenterna och dess riggar. En annan energiråvara som också kan handlas på nätet är naturgas.
Metallvaror: Inom kategorin metallvaror är det ädelmetaller som guld och silver som handlas mest och ofta anses vara en “safe haven” i tider då allmän oro råder. Men också platina, eller basmetaller som koppar, går att handla på vissa sajter.
Jordbruksvaror: Detta inkluderar de mjuka råvarorna som socker och kaffebönor, som är de mest handlade, även om bomull också är en betydelsefull råvara inom detta segment. Kaffe är den råvara som efter olja handlas i störst utsträckning, och således utgör den främsta jordbruksråvaran. Även socker – eller närmare bestämt sockerrör – utgör en betydande del av de jordbruksvaror som handlas via nätet. Råvaran används inte bara inom hem och hushåll, utan spelar också en viktig roll i framställningen av etanol.
Boskapsvaror: Här återfinns olika typer av fläsk, levande nötkreatur, övriga boskapsdjur och en rad olika köttvaror. Det är dock en mycket liten andel traders som via nätet handlar med denna typ av råvaror, varför handeln får anses utgöra en mycket blygsam del av den råvaruhandel som bedrivs hemifrån.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Handla ett 10-tal råvaror med superlåg spread hos Skilling!

Riskvarning: 73% av retail kunder förlorar pengar.


Hur kommer man igång med att handla råvaror på nätet?

Första steget är att hitta en bra råvarumäklare som dels kan erbjuda ett stort utbud av råvaror, men som också har sjyssta villkor – alltså låga avgifter. Den skandinaviska handelsplattformen Skilling är ett populärt val för många, då sajten är enkel och smidig att förstå, ett generöst utbud av råvaror står till buds och avgifterna tillhör några av branschens lägsta. Dessutom går det rekordsnabbt att signa upp sig med BankID, och du kan vara igång på bara några sekunder. Testa själv!

Vidare gäller det att bestämma sig för på vilket sätt man önskar handla råvaror – genom CFD'er, på terminsmarknader eller på spotmarknader. Spotmarknader innebär handel med fysiska råvaror och lämpar sig kanske främst för företag och producenter av olika slag som inte är ute efter att investera, utan snarare nyttja råvaran vid framställning av olika produkter. Terminer är rent generellt inte heller att rekommendera för en hemmatrader då det inte sällan rör sig om kontrakt av betydande storlek som således kräver att man binder upp mycket kapital. För att komma igång med råvaruhandel på nätet rekommenderar vi istället att satsa på CFD'er. Det går snabbt att komma igång, kontrakten avser mindre volymer och med hjälp av hävstångseffekt kan du investera ett lägre kapital med handla större positioner. Du kan t. ex handla råvaror med CFD'er hos Plus500 – en av världens största och bästa onlinemäklare! För både guld, olja och boskap så är annars Capital.com ett utmärkt alternativ, med över 20 råvaror att handla och lägst spread i branschen. Riskvarning: 79% av CFD-konton tillhörande icke-professionella kunder förlorar pengar hos denna leverantör.

Kan trading med råvaror som olja göras hemifrån?

Absolut. Det finns en mängd olika råvarumäklare online som erbjuder riktigt bra plattformar framtagna för att optimera handel med råvaror hemifrån. Du väljer själv ifall du vill handla olja med WTI eller BRENT, alternativ ädelmetaller som guld eller silver.

Vad behövs för att handla med råvaror?

Satsa på en bra dator, eller en bra smartphone och återigen – hitta en bra mäklare för råvaruhandel som tillhandahåller en plattform som du trivs med. Mer komplicerat än så behöver det initialt inte vara. När du väl har kommit igång med det tekniska, kan du med fördel också läsa på om råvaror, olika tradingstrategier och tips och trix för att öka dina möjligheter att bli framgångsrik med din råvaruhandel. Givetvis så är en proffsig råvarumäklare också en viktig punkt för att lyckas. Vi har valt ut Skilling som den bästa i Sverige för detta ändamål, då de har ett brett utbud, snabbast avslut och ett trovärdigt team bakom som inte fuskar med råvarukurserna. En annan riktigt transparent råvarumäklare är NS Broker, som dock endast finns på engelska. En tredje sida med stöd för 24 språk, däribland svenska, är Capital. De har också har ett väldigt brett utbud, kanske bredast av alla på den svenska marknaden.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: En bra råvarumäklare är nyckeln till framgång. Upptäck Skilling idag!

Riskvarning: 73% av retail kunder förlorar pengar.Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.