fbpx

Petter från Östermalm

Registrerade sig hos valutamäklaren IG för 39 minuter sedan.

» Prova IG du med.
75% av alla icke-professionella investerare förlorar pengar på CFD-handel hos IG.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Det råder ingen tvekan om att världen befinner sig i ett oroligt skede, med många variabler som spelar in och bidrar till global oreda på flera sätt. Det kinesiska Coronaviruset är sedan årskiftet mer eller mindre på allas läppar och skapar otrygghet både i samhället och på världens börser, men de kraftigt sviktande oljepriserna bidrar inte direkt till lugn på världsmarknaden de heller. Flera experter, däribland McKinsey, konstaterar att marknaden för det svarta guldet utan tvekan uppträtt mer volatilt än vanligt det gångna året, och pekar ut disruption av utbudet som en stor bidragande faktor. En disruption som allra främst kan härledas till den oroliga situationen i Mellanöstern. Konflikten mellan Iran och USA har trappats upp ordentligt senaste tiden, vilket får allra tydligast konsekvenser för just oljemarknaden. Så här drygt 2 månader in på det nya året kan vi konstatera att oljepriserna har åkt en rejäl karusell med siffror som inledningsvis var fortsatt höga efter den omskrivna drönarattacken på två oljeanläggningar i Saudiarabien i mitten av september 2019. Två anläggningar som också råkade tillhöra världens största. Men säg det som varar länge, i synnerhet på en volatil marknad som olja.

Mars månad inleds istället med ett historiskt kraftigt prisfall på råolja sedan förhandlingarna mellan OPEC-länderna och Ryssland fallerade när åsikterna gick isär om huruvida en begränsad oljeproduktion skulle införas som åtgärd till följd av Coronavirusets framfart. Världens främsta oljeproducerande länder röstade ja – medan Ryssland satte sig på tvären och sa nej. Ett drag som i sin tur fick Saudiarabien att lätta rejält på prisbördan för april månads leveranser till såväl Asien som Europa, och ett priskrig på oljemarknaden är numera ett faktum. Ett fat Brent-olja handlas i skrivande stund för blygsamma 36 USD med CFD'er, och därmed är den drygt 30%-iga nedgången den största sedan Gulfkriget.


Betyg: 6.44/10
Minsta insättning: EUR250 (≈ 2500 SEK)
Beskrivning: Handla olja via Capital, en ledande sajt inom oljetrading med störst utbud. Prova Capital med ett riskfritt demokonto idag.

Riskvarning: 84% av individuella investerarkonton förlorar pengar när de handlar CFD:er med denna provider.


Pressade priser sätter framförallt amerikanska bolag i gungning
Utanför den närmast kartelliknande koalitionen som utgör OPEC och OPEC+ (OPEC + Ryssland) hittar vi USA med sin shale oil. Sedan 2009 har USA vuxit rejält som global oljeproducent, framför allt tack vare sin shale oil. Eftersom USA's oljeexport vid flera tillfällen i fjol översteg oljeimporten, kvalificerar sig landet som en nettoexportör. Olja från USA har alltså vuxit i popularitet globalt och exporten har kommit att bli en rejäl kassako för det stora landet i väst. En av de bakomliggande orsakerna till att fler och fler importörer föredrar USA's shale oil, är det faktum att den kräver avsevärt mycket mindre arbete för raffinaderierna än den bra mycket surare oljan som tas upp i bl a Mellanöstern. Ju surare olja, desto mer rening krävs helt enkelt. (Att amerikansk shale oil sedan kan tyckas högst tveksam ur miljösynpunkt – ja, det är en helt annan femma.)

Men framgången till trots, är det likväl USA och amerikanska oljebolag som ser ut att drabbas hårdast av oljeprisernas senaste supertapp. Många experter menar t o m att flera amerikanska aktörer inom kort kan stå inför hot om konkurs till följd av de nuvarande rekordlåga priserna. Orsakerna bakom detta är främst att USA's pengakista inte är i närheten av att vara lika välfylld som ryssarnas eller saudiernas – och medan saudierna bestämt vidhåller att de kan klara av en så låg prisnivå som denna under flera år, är förutsättningarna inte riktigt desamma för USA. Bufferten är helt enkelt inte tillräckligt stor. En annan viktig aspekt av det hela är att OPEC-länderna med Saudiarabien i spetsen, tätt följt av Ryssland, har en break even-nivå per producerat fat som är betydligt lägre än vad den redan ansträngda amerikanska oljeproduktionen klarar av. Som en intressant bakomliggande detalj i detta kan nämnas att saudisk olja inte kräver i närheten lika stora borrdjup som den amerikanska – vilket naturligtvis medför högre produktionskostnader för jänkarna.

Är USA den egentliga måltavlan för priskriget mellan Ryssland och Saudiarabien?
De misslyckade förhandlingarna som förra veckan ägde rum mellan OPEC-länderna och Ryssland, handlade alltså om att OPEC föreslog en minskning av oljeproduktionen för att möta den minskade globala efterfrågan orsakad av Coronaviruset. En slags försiktighetsåtgärd för att undvika en krasch likt den 2016. När ryssarna vägrade gå med på förslaget, kontrade Saudiarabien istället med att i princip släppa produktionen fri, dumpa priserna rejält och erbjuda kraftigt rabatterade priser till Asien och Europa. Och med tanke på vad prisraset skulle innebära för USA's oljeproduktion, spekuleras det nu i att det var ett högst medvetet drag från Rysslands sida i syfte att försöka sätta ekonomiska käppar i hjulet för den amerikanska shale oil-industrin och på så vis stävja dess globala framgångar. Rykten gör även gällande att agerandet möjligen också kan vara ett bittert ryskt svar på USA's sanktioner av den beryktade Nord Stream 2 – en underjordisk pipeline som ska möjliggöra för Ryssland att kraftigt öka sin export av naturgas till Tyskland. USA menar att Nord Stream 2 utgör en säkerhetsrisk, men sanktionerna har inte fallit i god jord hos vare sig Ryssland, Tyskland eller EU – så inte är det helt otroligt om ryktet stämmer. En sak är iallafall säker – det handlar om politiskt maktspel spel i sitt esse.

Prisraset öppnar för investeringsmöjligheter
Valutahandel har i enlighet med andra experter länge kunnat konstatera att många oljeaktier under en tid har fått anses vara ganska kraftigt undervärderade. Samtidigt styrs oljepriserna likt allt annat av tillgång och efterfrågan, vilket förstås påverkar värdet på oljeaktier. Den situation som världen befinner sig i just nu – främst pga Coronaviruset – innebär att tillgången de facto är större än efterfrågan, och priserna pressas därmed allt längre ned. Detta är emellertid inte något som kommer att vara beständigt. Blygsamma 36 USD för ett fat Brent-olja och endast drygt 32 USD för ett fat WTI-olja är långt ifrån hållbart i länden, och således kommer priserna förr eller senare vända uppåt igen. I kölvattnet av oljemarknadernas senaste prisras, kan det därför vara läge att investera i oljebolag av hög kvalitet och där aktierna är uppenbart undervärderade. Många har t o m så låga P/E-tal som 0,5-0,9. Fonder som satsar på långsiktiga värden kan också vara ett lönsamt alternativ. Som exempel kan nämnas norska Oslo Asset Management, som trots att den ligger i tungt undervärderade bolag ändå har gått ned över 50% på relativt kort tid. Definitivt ett potentiellt köpläge. För den som väntar på den uppskjutna börsnoteringen av världens största oljebolag – saudiska Aramco – finns dessutom god anledning att tro att Saudiarabien tajmar lansering lagen till när priset per fat når upp över 100 USD igen. Något som inte behöver ligga alltför långt fram i tiden.

Avslutningsvis bör nämnas att VD'n för International Energy Agency (IEA) – Faith Birol – förutspår att priset för olja framöver kommer att bli alltmer svårbedömt till följd av att den globala oljemarknaden står inför stora förändringar med nya aktörer och maktskiften som tillsammans skakar om förutsättningarna för oljeindustrin som den ser ut idag och har sett ut under många år. Men – olja är fortfarande viktigt och används rejält i industrin. Trots intensiva arbeten att hitta mer miljövänliga likvärdiga alternativ, ligger något sådant fortfarande långt bortom horisonten. Det förefaller alltså högst rimligt att tro på en kommande prisökning och en höjd värdering för oljeaktier, och vem vet – kanske kommer det redan under 2020-21?


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Olje trading via Skilling – som en dans på rosor!

Riskvarning: 79% av retail kunder förlorar pengar.


Sugen på att handla olja med CFD'er? Prova Skilling, som har en dedikerad sida för det!


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.