fbpx

Magnus från Norrköping

Registrerade sig hos valutamäklaren AvaTrade för 3 minuter sedan.

» Prova AvaTrade du med.
71% av icke-professionella investerarkonton förlorar pengar när de handlar hos AvaTrade.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Guld är världens mest eftertraktade ädelmetall och här har Valutahandel.se plockat fram rejäla guldgruvor som har mer än några korn av guld. Ofta talar vi snarast 1000-tals ton av den ädla metallen. Guld, med tickern (XAU), går att handla på nästan alla råvarumäklare i vår topplista (såsom AvaTrade, eToro, Plus500 och Skilling) i form av antingen CFD'er eller fysiska guldtackor som på Bullion Vault.

Den mest kända eftertraktade metallen i smycketillverkning signalerar välstånd och rikedom och har genom historiens gång använts som betalmedel i alltifrån rena klumpar till solida mynt. Även om guld inte längre används i tillverkningen av moderna mynt för vardagligt bruk i handel, har det ett icke desto mindre värde som betalmedel för det. Handel med guld är en stor och betydande del av den internationella tradingmarknaden, och för investerare finns möjlighet att bygga en förmögenhet i både fonder och rent fysiskt guld i form av guldtackor eller specialtillverkade mynt. Många kör också daytrading med guld under tider av ökad risk. Eftersom guld anses som en väldigt säker tillgång så går traders normalt lång i guld, dvs. köper tillgången. Vissa analytiker tror på en uppgång med 3x dagens pris för guldet.

Många analytiker anser guld trading som en av de allra tryggaste och säkraste investeringarna man kan göra. För även om guldpriset kan fluktuera någon procent per vecka, så är det inte i närheten av så volatilt som aktier eller valutahandel för den delen. Över tid har guldet alltid ett värde i sig tack vare den ständiga globala efterfrågan, och inte minst i relation till den begränsade tillgången. Medan aktier och andra fonder mycket väl kan riskera att golvas totalt och mer eller mindre göra dig bankrutt över en natt, anses det vara högst osannolikt att guld plötsligt skulle förlora sitt värde. Det är speciellt i nedgångsfaser och vid ett  oroligt börsklimat (som idag), som guldet anses vara en av de bästa investeringarna av alla – tryggt, stabilt och en “safe heaven” vid nedgångar på andra markander.

Men var hittar man guld då? Den gulaktiga ädelmetallen bryts i såväl gruvor som dagbrott över hela världen, men en del länder sticker naturligtvis ut mer än andra i fråga om tillgång och produktion. En djupgående undersökning har hittat var i världen man hittar de 15 största guldgruvorna och dagbrotten, och de är sannerligen riktigt mäktiga skapelser. Kolla in vår topplista för att se var i världen marken glimmar som allra mest och tack vare Google Maps då kan du se exakt hur det ser ut vid guldgruvorna! Du kan enkelt zooma in eller ut för att tydligare se det närliggande området, eller hur man lättast tar sig till en viss guldgruva.

Topp 15 guldgruvor

1. Grasberg, Indonesien
Närmaste internationella flygplats? Mozes Kilangin International, Indonesien.
Dagbrottet Grasberg är världens största guldgruva och även ett av de allra djupaste dagbrotten, belägen på 4200 meters höjd i den indonesiska provinsen Papua. Med 19 500 anställda är gruvan ett enormt maskineri som under 2018 producerade drygt 76 ton guld. Grasberg har tills nyligen haft företaget Freeport-McMoran (FXC) som majoritetsägare. Men efter många års förhandlande har en deal gått i lås som gör den indonesiska regeringen till huvudsaklig ägare. Under 2019 har produktionen minskat ganska drastiskt till följd av en omfattande omställning från i huvudsak dagbrott till att istället bli en mer underjordisk gruva. Produktionen väntas återgå till full kapacitet igen år 2022.


Betyg: 9.5/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Kopiera marknadens bästa traders, helt gratis!

Riskvarning: 81% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.


2. Muruntao, Uzbekistan
Närmaste flygplats? Tashkent International, Uzbekistan.
Det statligt ägda företaget Navoi Mining and Metallurgical Combinat driver denna världens näst största guldgruva belägen i Zarafshan, Uzbekistan. Under 2018 producerades 68 ton guld i gruvan som i huvudsak består av ett dagbrott, men med ett antal underjordiska förgreningar som komplement. Med en längd på drygt 3,3 km, en bredd på 2,5 km och ett djup på nästan 600 meter är Muruntau sannerligen en mäktig syn. Och faktum är att den flera gånger har Muruntao lyckats knipa förstaplatsen som världens största guldgruva framför Grasberg, och det väntas den göra ännu en gång nu när den indonesiska konkurrenten ska genomgå omstrukturering. Experter på guldgruvor hävdar samtidigt att de största reserverna av guld i världen finns i Uzbekistan.

3. Goldstrike, USA
Närmaste internationella flygplats? Reno-Tahoe International, USA.
I den amerikanska delstaten Nevada hittar man Eureka County, med det välkända gulddistriktet Carlin Trend. Nummer tre på listan, gruvan med det extremt passande namnet Goldstrike, återfinns just här. Gruvkomplexet, som består av både dagbrott och underjordiska avdelningar, ägs sedan 1986 av mäktiga Barrick Gold, som också råkar vara världens största företag inom branschen. Sedan Barrick Gold förvärvade gruvan för drygt 30 år sedan har man lyckats producera över 1300 ton guld, och det finns ingenting som tyder på att man tänker slå av på takten. Snarare tvärtom.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Trading. Enkelt. Allt på svenska. Har BankID och lokal support.

Riskvarning: 71% av retail kunder förlorar pengar.


4. Olimpiada, Ryssland
Närmaste flygplats? Yemelyanovo International, Ryssland.
Ryssland intar topplistans fjärdeplats med sin gruva Olimpiada, belägen i sibiriska Krasnoyarsk Krai som är en del av nationens mest kända och största gulddistrikt. Till skillnad från många av konkurrenterna som har många år på nacken, har denna gruva endast varit i drift sedan 1996 då ägaren Polyus startade upp produktionen. Anläggningen av och arbetet med gruvan började dock 10 år tidigare. Till ytan växer gruvan för varje år, och 2018 producerade man 36 ton guld – en ökning med hela 12% jämfört med året innan.


5. Lihir, Papua Nya Guinea
Närmaste flygplats? Lihir Island.
På vulkanön Niolam Island, en del av New Ireland-provinsen i Papua Nya Guinea, finns gruvan Lihir. Ön ligger ungefär 90 mil nordöst om nationens huvudstad Port Moresby, och är även hem för den utdöda vulkanen Luise Caldera (som dock fortfarande visat sig geotermiskt aktiv). Faktum är att guldtillgångarna faktiskt återfinns inom det som en gång i tiden var vulkanens krater, vilket osökt leder till en härlig tanke om en guldsprutande vulkan. Gruvan ägs till 100% av Newcrest Mining Ltd och producerade under 2018 strax under 28 ton guld. Lihir är av stor betydelse för samhället och dess invånare då gruvan bland annat erbjuder jobbmöjligheter, investerar i öns infrastruktur och stödjer lokala företag och organisationer.

6. Pueblo Viejo, Dominikanska Republiken
Närmaste internationella flygplats? La Isabela International.
Dominikanska Republiken tillhör knappast ett av världens större länder, men den lilla karibiska önationen kan ändå stoltsera med en av världens topp 7 när det kommer till mängden guld som kan tas upp från en enskild guldgruva. Gruvan Pueblo Viejo ägs av med företaget med det väldigt snarlika namnet – Pueblo Viejo Dominicana Corporation – som i sin tur ägs till 60% av den amerikanska jätten Barrick Gold medan resterande 40% tillhör Newmont Goldcorp. I fjol minskade gruvan något i produktion och tappade med sina 969 000 ounces guld (motsvarande ca 27 ton) den åtråvärda statusen som en miljonproducerande guldgruva.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: EUR100
Beskrivning: Pålitlig valutahandel med CFD från börsnoterat företag.

Riskvarning: 79% av CFD-konton tillhörande icke-professionella kunder förlorar pengar hos denna leverantör.


7. Carlin, USA
Närmaste internationella flygplats? Salt Lake City International.
Likt nummer tre på listan, Goldstrike Mine, ligger även gruvan Carlin i Nevada – och som namnet väl antyder också i gulddistriktet Carlin Trend. Gruvan ägs av Newmont Goldcorp och är en del av företagets fyra gruvkomplex i delstaten Nevada. Det var även geologer anställda av just Newmont Goldcorp som år 1965 först började utforska och göra anspråk på det område som utgör det guldrika Carlin Trend. Likt Pueblo Viejo drogs Carlin under 2018 med en lägre produktion och de 26 ton guld som tillverkades innebar en 5%-ig minskning mot föregående år.

8. Kibali, Demokratiska Republiken Kongo
Närmaste flygplats? La Isabela International Airport.
Få kontinenter är så rika på eftertraktade naturtillgångar som Afrika, och vad gäller guld kvalar gruvan Kibali i DR Kongo in på listan som världens åttonde största. Gruvan ligger i anslutning till staden Doko, nära gränsen till Uganda. Ett flertal delägare ansvarar tillsammans för driften av Kibali, däribland statliga Société Minière de Kilo-Moto och Barrick Gold Corporation, som har ett finger med även i denna guldgruva. 2018 producerade man hela 35% mer guld än 2017, slutsiffran för året landade på knappt 23 ton och ambitionen är att fortsätta växa.

Betyg: 9.29/10
Minsta insättning: $4-$8
Beskrivning: Köp guldtackor online till lägsta möjliga pris!

Riskvarning:


9. Cadia East, Australien
Närmaste flygplats? Sydney flygplats.
Cadia East i australiensiska New South Wales, intog 2018 förstaplatsen som Australiens största gruva i produktionsmått mätt. Genom att på endast ett år öka produktionen med otroliga 52%, lyckades Cadia East segla förbi båda konkurrenterna Boddington och Kalgoorlie Super Pit på topplistan. Gruvan är en underjordisk anläggning och ägs genom Cadia Valley Operations av välkända Newcrest Mining Ltd. Produktionen 2018 uppgick till drygt 21 ton guld.

10. Boddington, Australien
Närmaste internationella flygplats? Perth flygplats.
Cadia East’s inhemska konkurrent Boddington ligger ca 12 mil sydöst om världens mest isolerade storstad – Perth. Gruvan har varit i drift i över ett sekel, och ägs nu efter ett uppköp till 100% av Newmont Goldcorp. Ständig konkurrens råder mellan mellan Boddington och Cadia East, och med 2018 års guldproduktion på drygt 20 ton är Boddington hack i häl på Cadia East.

11. Canadian Malarctic, Kanada
Närmaste flygplats? Val-d'Or flygplats.
Gruvan Malarctic i Quebec utgör ett delägarskap mellan Agnico Eagle och Yamana Gold. Malarctic invigdes år 2011, endast 6 år efter att bygget påbörjades, och är en toppmodern gruva med goda förutsättningar att ta sin produktion till nya höjder. De 19 ton som producerades 2018 ska genom en omfattande expansion bli betydligt mer, utbyggnaden kommer att pågå mellan år 2022 och 2028.

12. Kalgoorlie, Australien
Närmaste flygplats? Kalgoorlie-Boulder flygplats
Gruvan som även går under namnet “Super Pit”, är hela 3,6 km lång, 1,6 km bred och 650 meter djup. Den ägs 50/50 av Barrick Gold och Newmont Goldcorp och har trots det senaste årens tapp (total produktion var 17 ton år 2018), alltid varit en pålitlig guldproducent med nästan 1500 ton guld framställt sedan starten för 30 år sedan.

13. Veladero, Argentina
Närmaste internationella flygplats? Aeropuerto Internacional de Mendoza
Omgärdad av snötäckta bergstoppar i den argentinska San Juan-provinsen, breder Veladerogruvan ut sig som en stor krater. Det är lätt att förstå varför Barrick Gold är världens största företag för drift av guldgruvor – de har ett antal gruvor i sina ägor och Veladero är en av dem. Dock såldes hälften till kinesiska Shandong Gold för hisnande 9,6 miljarder kronor år 2017 och gruvan går sedan dess under ett amerikanskt/kinesiskt delägarskap. Produktionen är omfattande, men sedan gruvans all time high år 2010, har den sakta men säkert minskat för varje år.

14. South Deep, Sydafrika
Närmaste internationella flygplats? Johannesburg International.

Sydafrika är en av världens största producenter av guld, med ett flertal mäktiga gruvor att skryta med. South Deep är landets största guldgruva och ligger i Mpumalanga nära både Mocambique och Swaziland. Med ett djup på 2 995 meter är den världens sjunde djupaste gruva, som förutom guld är en mycket betydande källa för uran. Gruvan ägs sedan 2006 av Goldfields via dotterbolaget Newshelf 899.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Handla guld ett proffs med MT4. Snabbt, enkelt, roligt och förhoppningsvis lönsamt. Prova guld trading med Skilling nu!

Riskvarning: 71% av retail kunder förlorar pengar.


15. Tarkwa, Ghana
Närmaste nationella flygplats? Takoradi flygplats.
Guld är Ghanas främsta exportvara och landet konkurrerar ständigt med Sydafrika om att vara Afrikas mest guldproducerande nation. Landets största guldgruva ligger i den sydvästra delen av landet och ägs av gruvföretaget Goldfields. Till skillnad från sydafrikanska South Deep, är Tarkwa ett dagbrott med guldtillgångar som uppgår till drygt 425 ton. Gruvan beräknas kunna vara i drift till år 2031 då den kommer att förklaras utarmad.

Handla fysiskt guld

Under oroliga tider finansiellt har man historiskt kunnat se rörelser av pengar från finansiella instrument på börserna världen över till att istället placeras i guld. Guld-priset har då gått upp relativt kraftigt eftersom efterfrågan överstiger utbudet. Skillnaden mellan guld och pengar är att guld är kopplat till en fysisk tillgång med begränsat utbud, medans ett lands valuta kan manipuleras av centralbanken genom att man trycker upp mer pengar.
» Är du intresserad av att handla fysiskt guld med hemleverans alternativt lagring i ett säkerhetsvalv så kan du handla guld hos BullionVault här.


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.