fbpx

Markus från Sundsvall

Registrerade sig hos valutamäklaren Degiro för 31 minuter sedan.

» Prova Degiro du med.
Över hälften av alla användare förlorar pengar hos denna mäklare.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Sedan den 1 november, då viss turism blev tillåten i Thailand, så verkar värdet på den thailändska baht stärkas igen.

Det är särskilt märkbart för den australiska dollar, som handlades till 24,567 den första november 2021, men idag är nere på 23,99 baht. På samma sätt verkar den amerikanska dollarn och det brittiska pundet också vara lägre. Notera att en thailändsk baht den första januari kostade 0,28208 svenska kronor. Nu tvingas den som vill köpa en sådan inför sin vintersemester betala 0,28601 kr istället. Ingen enorm skillnad än, då den thailändska bathen bara är bara 1.4% starkare hittills, men ifall detta fortsätter så kan det börja kännas i plånboken. Kanske är det för att tusentals och åter tusentals farangs översvämmar landet och spendera de otaliga enorma mängder utländsk valuta som orsakar förstärkningen av THB?

USD-THB graf

THB leder de asiatiska valutorna högre

På de internationella finansmarknaderna ser vi hur thailändska baht leder de asiatiska valutorna högre. Den thailändska bahten ledde uppgångar bland framväxande asiatiska valutor på tisdagen då dollarn dök före amerikanska inflationsdata, medan de filippinska aktierna steg när landets ekonomiska tillväxt avtog mindre än väntat under tredje kvartalet.

I stort sett ökade asiatiska valutor med onsdagens inflationstryck som förväntas visa en stor prisuppgång, och Federal Reserves indikation på att den kommer att minska obligationsköpen har lämnat en känsla av att takten i normaliseringen av räntenivån kommer att bli mer måttlig.

Asiens centralbanker har också hållit räntorna stabila hittills för att stödja deras pandemidrabbade ekonomier. “Med försiktig optimism om tillväxtutsikterna intakta, tålamod med att normalisera global politik och att avkastningen lättar, kan det finnas utrymme för selektiva AXJs (Axia ex-Japan) inklusive indiska rupier (INR), thailändska baht (THB), filippinska pesos (PHP) och Sydkoreanska won (KRW) för att återhämta sig, sade en analytiker från Maybank.

Bahten (THB) steg med 0,7 procent och var som starkast på nästan två månader. Valutan har på sistone gynnats av landets återöppning av sin viktigaste turistsektor och minskade COVID-19-infektioner. Sugen på att handla bath? Prova själv med ett riskfritt demokonto!


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Upptäck det största valutaparet mot Thailändska bath, där du handlar USD mot THB till fördelaktiga villkor, hög användarvänlighet och full transparens. Testa själv nu!

Riskvarning: 79% av retail kunder förlorar pengar.


En hökaktig centralbank och ett handelsöverskott kan få bahten att stärkas

Ett thailändsk handelsöverskott och en hökaktig centralbank kan vara det som får bahten att forsätta stiga tillsammans med ett överskott av valuta från utländska turister som längtar efter att resa. Den thailändska centralbanken har agerat i egen sak under pandemin. Alla länder är fria att “köpa” sin egen valuta på valutamarknader med hjälp av valutareserver och Thailand har mycket av denna vara.

Thailands centralbank lämnade sin styrränta oförändrad på en rekordlåg nivå på onsdagen och varnade för att återhämtningen förblir bräcklig även om den har öppnat igen för utländska besökare och försöker få sin viktiga turismsektor tillbaka på rätt spår.

Bank of Thailand sa att inflationen kan bli högre än prognosen på grund av de stigande energipriserna, men detta kommer sannolikt att vara tillfälligt. Sydostasiens näst största ekonomi håller på att återhämta sig från pandemin och det finns inget inflationstryck ännu.

Centralbankens penningpolitiska kommitté röstade enhälligt för att hålla en dags styrräntan på 0,50 procent för tolfte mötet i rad, vilket förväntas av alla 21 ekonomer i en Reuters-undersökning här.

“Kommittén bedömde att den thailändska ekonomin hade nått sin botten under tredje kvartalet 2021 och gick in i återhämtningsfasen efter uppmjukningen av inneslutningsåtgärderna och återöppnandet av landet”, sa BOT i ett uttalande här efter sitt policymöte.

Men de bräckliga ekonomiska återhämtningsutsikterna skulle vara föremål för osäkerhet, tillade den.

Kobsidthi Silpachai, chef för kapitalmarknadsundersökningar på Kasikornbank, sa att det ekonomiska produktionsgapet mellan faktisk och trend fortfarande är stort och att det skulle ta en avsevärd period att stänga och generera efterfrågeinflation. “Därför ser vi ingen åtstramning under de kommande 12 månaderna.”

Capital Economics sa att de förväntade sig att styrräntan skulle ligga kvar på 0,50 % till åtminstone slutet av 2022, eftersom “med turistsektorn som fortfarande kämpar är ekonomin i en långsam återhämtning”.

I ansträngningarna att återuppta turismen öppnade “Smilens Land” igen här för vaccinerade besökare utan karantänkrav från den 1 november efter mer än ett år med strikta inträdesrestriktioner.

Den thailändska ekonomin skulle expandera i en takt nära den tidigare prognosen för 2021 och 2022 på grund av inhemska utgifter som gradvis återhämtade sig efter uppmjukningen av inneslutningsåtgärderna, vilket delvis kompenserade de negativa effekterna av högre globala energipriser, sa BOT.

Ökad tillväxt för Thailand 2022

I september förutspådde BOT en ekonomisk tillväxt på 0,7 % i år och 3,9 % nästa år.

Biträdande guvernör Piti Disyatat sa på en presskonferens nyligen att styrkan i baht inte borde påverka landets export medan kapitalrörelserna förblev normala. BOT står redo att hantera all finansiell volatilitet som orsakas av högre amerikanska räntor, tillade han.

BOT sa att baht var mer volatil och att den noga skulle övervaka marknadsutvecklingen och fortsätta att arbeta med att förbättra de strukturella frågorna i valutasystemet. (1$ = 33,14 baht)
Faktum är att växelkurserna fluktuerar i realtid. Långsiktigt stärks de flesta asiatiska länders valuta gentemot US$ eftersom de fortsätter ekonomisk utveckling med högre årliga tillväxttakt än västvärlden.

Bahteb som ökar i styrka mot jämförelseindex USD gör främst skadan. Dels på grund av Thailands massiva valutareserver men också handlare som anser att Thailands finansiella ställning kommer att förbättras ytterligare och med att gränserna som öppnas igen.

Pund mot thailändska bath hos Plus500

Trading med THB

För trading med thailändska bath så finns det två sajter som är fördelaktiga för svenskar: Dels så har Skilling valutaparet USD/THB, medan Plus500 erbjuder GBP/THB. Vilket föredrar du att handla? Ifall du vill handla pund mot THB, så prova ett demokonto med Plus500. För trading med det vanligaste valutaparet mot THB, så finns skandinaviska valutamäklaren Skilling som du kan prova med ett riskfritt demokonto.

Vad är thailändska baht (THB)?

THB är valutaförkortningen för thailändska baht, valutan för kungariket Thailand. Den thailändska baht består av 100 satang och betecknas med symbolen ฿. Thailands centralbank, Bank of Thailand, hanterar valutan och ger ut den i sedelvalörer på ฿20, ฿50, ฿100, ฿500 och ฿1 000. Mynt har valörer på 25 satang, 50 satang, ฿1, ฿2, ฿5 och ฿10.

Bahten var tidigare knuten till den amerikanska dollarn men sedan 1997 är den flytande, men med ett värde som varierar runt 0,03 USD per Baht.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: EUR100
Beskrivning: Prova handla THB med tajt spread hos Plus500. Prova själv nu!

Riskvarning: 79% av CFD-konton tillhörande icke-professionella kunder förlorar pengar hos denna leverantör.


Thailands ekonomi

Thailands ekonomiska uppgång har gjort thailändska baht (THB) till ett favoritinstrument för valutahandlare (FX). Det har blivit en viktig beräkningsenhet för den globala ekonomin. Från och med 2019 var den thailändska baht den 24:e mest omsatta valutan enligt Bank of International Settlements.

Thailands ekonomi växte i genomsnitt med 6,6 % mellan 1950 och 2000, vilket gör landet till en av de bäst presterande ekonomierna under andra hälften av 1900-talet. Men sedan finanskrisen i Asien 1997 har tillväxten avtagit avsevärt.

Den thailändska ekonomin expanderade med en genomsnittlig årstakt på 5 % mellan 1999 och 2005, och BNP-tillväxten avtog ytterligare till en genomsnittlig årlig takt på 3,5 %. Mellan 2005 och 2015. Denna prestation har dramatiskt minskat fattigdomen i Thailand, från en andel på 67 % 1986 till 7,2 % 2015, och har lyft landet till status som ett land med övre medelinkomst, enligt Världsbanken.

Enligt uppgifter från Världsbanken är Thailand en medelinkomstekonomi. Det kämpar dock fortfarande med betydande externa skulder. Landet upplever en årlig inflationstakt på -1,0 % och har en tillväxt av bruttonationalprodukten (BNP) på -6,1 %, från och med 2020, vilket är det senaste året med tillgängliga data.


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.