fbpx

Tina från Stockholm

Registrerade sig hos valutamäklaren eToro för 15 minuter sedan.

» Prova eToro du med.
81% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Intresserad av valutahandel med sydkoreansk won? Här listas bakgrundsfakta om valutan, information om Sydkoreas ekonomi och monetära ställning samt tips om var du kan handla KRW. Dessutom uppdaterad livekurs för USD/KRW. Ifall du vill handla ett index över koreanska aktier, så rekommenderas iShares MSCI S Korea. Efter att tillväxtprognoserna höjts för Sydkorea, så är det allt fler som tycks satsa på denna marknad.

USD/KRW  
EUR/KRW  

Bakgrund och historik

Sydkoreansk won har funnits i cirkulation sedan 1945 då andra världskriget tog slut och den koreanska halvön delades i två – Nordkorea och Sydkorea. Bägge länderna införde varsin separat valuta att ersätta den tidigare koreanska yenen; sydkoreansk won och nordkoreansk won, av vilka den sydkoreanska valutan kan tradas och handlas med internationellt – medan den nordkoreanska endast är avsedd att användas av nordkoreaner själva.

Initialt peggades den sydkoreanska wonen mot amerikanska dollar när den infördes i mitten av 1940-talet. Den fasta växelkursen sattes till 15 KRW per 1 USD. Tydliga effekter av Koreakriget syntes dock på valutakursen, vilken devalverades upprepade gånger fram till februari 1953, då won i sin dåvarande form ersattes av sydkoreansk hwan. En hwan motsvarade då 100 won.

I mitten av 1950-talet grundades också Bank of Korea, vilken tog över det monetära ansvaret från Bank of Joseon som fram tills dess varit den institution som emitterat valutan. Några år senare, år 1962, återinfördes won som officiell valuta i Sydkorea, med en kurs som sattes till 10 hwan per 1 won. Både won och hwan behölls i omlopp som gångbara valutor i landet ända fram till 1975 då won slutligen klubbades igenom som den enda legala valutan i Sydkorea.
Officiell ISO 4217-kod är KRW.

Sydkoreansk won godkändes för fri växelkurs år 1997 av IMF. Kort efter övergången till fri växelkurs, devalverades KRW till nästan 50% av sitt ursprungliga värde till följd av den omfattande finansiella kris som drabbade stora delar av Asien i slutet av 1990-talet.

Från fattigt jordbrukssamhälle till en av världens mest avancerade ekonomier

Den sydkoreanska ekonomin har sedan 1950-talet och framåt genomgått en av världens mest omfattande och imponerande omvandlingar – från en nation av fattigdom med jordbruk som största inkomstkälla, till en internationellt ansedd modern och industrialiserad ekonomi. Tack vare effektiv industrialisering, hög sparkvot och såväl stora som smarta investeringar räknas Sydkorea idag som en av världens ledande ekonomier – trots landets blygsamma storlek.

Som nämndes ovan drabbades dock Sydkorea av den asiatiska finans- och valutakrisen i slutet av 1990-talet. En kris som kom att påverka och sakta av den framgångsrika tillväxt landet fram till dess haft i drygt fyra decennier. Tack vare IMF's dittills största låne- och biståndspaket (drygt 58 miljarder dollar) – till vilket även ett flertal länder bidrog, däribland Sverige – lyckades man undvika att gå bankrutt och kunde bara något år senare visa upp en rejäl återhämtning.

Sydkoreas status som en av världens främsta ekonomier består fortfarande, med mycket framgångsrik exporthandel som största motor. Tillväxten har dock slagit av på takten som ett resultat av bland annat låg inhemsk konsumtion, högt belånade hushåll samt utbredd korruption mellan regering, banker och så kallade chaebol – storföretag och industrisammanslutningar kontrollerade av mäktiga ägarfamiljer. Dessa chaebols (vilka bland annat inkluderar Hyundai, Samsung och LG) har varit avgörande för Sydkoreas ekonomiska framgångssaga, men oegentligheter och bristen på transparens har också ställt till problem. År 2019 uppgick BNP-tillväxten till 2,0% och statsskuldens del av BNP till strax under 38%.

Export och frihandelsavtal med EU, USA samt Japan och Kina

Export av framförallt teknologiska produkter som mobiltelefoner, LCD-skärmar samt olika typer av hårdvaror är det stora ångloket bakom Sydkoreas ekonomi. Sedan 2010-talet finns frihandelsavtal med såväl EU och USA, som ett mellan Sydkorea, Kina och Japan. Japan och Kina är tillsammans med USA landets viktigaste exportmarknader.

Givet den sydkoreanska ekonomins beroende av dels exporthandel och dels det faktum att man endast har ett fåtal stora industrier – av vilka teknologi är den absolut främsta – är ekonomin och valutan sårbara för alla faktorer som kan komma att påverka handelns. Minskad efterfrågan och eventuella handelskrig skulle kunna få stora konsekvenser för ekonomin i stort och valutans värde.


Betyg: 9.67/10
Minsta insättning: 2500 kr
Beskrivning: Handla KRW hos IG, en av marknadens bästa och mest använda tradingmäklare 2020. Kom igång med trading redan idag!

Riskvarning: 72% av alla icke-professionella investerare förlorar pengar på CFD-handel hos IG.


Så handlar du med sydkoreansk won

KRW kan vara en intressant valuta att handla med som komplement till andra större valutor. Viktigt är förstås att vara medveten om valutans känslighet för alla faktorer som kan orsaka störningar i exporthandeln. Att hålla sig ajour och uppdaterad med omvärldsbevakning är således viktigt. Hög ungdomsarbetslöshet, fortsatt korruption samt befolkningens skuldsättningsgrad är också viktigt att ta med i riskkalkylen vid handel med KRW.

Sydkoreansk won finns att handla hos flera erkända och seriösa valutamäklare – däribland IG och FXCM. Valutan handlas i regel mot USD.

Upptäck handel med KRW hos en av världens största mäklare – registrera dig hos IG nu.

Är du nybörjare tipsar vi om att läsa våra guider Kom igång med valutahandel på 5 minuter samt Börja med trading på nätet, i vilka du får värdefulla tips om hur du enkelt startar upp din egen valutahandel.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.