fbpx

Nils från Ulricehamn

Registrerade sig hos valutamäklaren AvaTrade för 2 minuter sedan.

» Prova AvaTrade du med.
71% av icke-professionella investerarkonton förlorar pengar när de handlar hos AvaTrade.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Stockholmsbörsen har hittills under 2022 till största del varit en gynnsam marknad för blankare, med många aktier som tappat rejält i värde. När handeln stängde för onsdagen hade dock många bolag vänt uppåt – däribland flera av de mest blankade svenska aktierna.

Många långsiktiga investerare gladdes försiktigt under onsdagskvällen när Stockholmsbörsen stängde på mestadels positiva siffror. OMX30-indexet stängde på +0,58% – men för flera enskilda aktier var utvecklingen under dagen betydligt bättre än så. Inte minst för många av de aktier som hittills i år presterat riktigt dåligt och som därför varit särskilt populära bland blankare.

För den som sitter med korta positioner i till exempel Bico eller SBB – av vilka den sistnämnda varit den svenska aktie som handlats med flest andel korta positioner i år – bringade dagens trendbrott snarare sveda i plånboken, än klirr på kontot.

Kan dagens uppgång vara en indikation på att den hittills negativa trenden nu är på gång att vända, eller kommer det fortsatt vara blankarnas marknad ytterligare ett tag till?

Nedgång på nästan 18% hittills i år

Efterdyningar från pandemin samt Rysslands invasion av Ukraina har satt hård press på såväl Stockholmsbörsen som andra aktiemarknader runt om i världen. Året då pandemin äntligen avskrevs som just en pandemi och då livet något sånär skulle återgå till det normala, överraskade istället med en ekonomisk käftsmäll. Totalt har Nasdaq Stockholm backat 22% hittills i år, medan indexet OMX30 är ner nästan 18%. För de med långsiktiga investeringar har tiderna med andra ord varit allt annat än positiva. Samtidigt har det inneburit desto fler gynnsamma möjligheter för blankare.

För många av aktierna listade på Stockholmsbörsen har 2022 hittills inneburit en kraftigt ökad andel korta positioner – det vill säga säljpositioner i aktier som av handlare spås tappa i värde, så kallad blankning. När aktierna sjunkit i pris köps de sedan tillbaka för ett lägre pris än vad de såldes för, och blankarna kan därmed räkna hem en vinst i form av mellanskillnaden.

Uppåt för samtliga av de mest blankade aktierna på Stockholmsbörsen

SBB B, Bico, Sinch, Electrolux B, Fingerprint B och Dometic är några av de 15 mest blankade aktierna på Stockholmsmabörsen i år. Under onsdagen steg samtliga av dessa sex aktier, tillsammans med övriga nio på listan, i värde och stängde handelsdagen på plus. Vissa riktigt ordentligt – som Bico med +8,0%, Sinch med +4,9% och SBB B med +3,9%.

Tittar vi närmare på just SBB B är denna den aktie som toppar listan över störst andel korta positioner i år. Över 15% av det totala antalet öppna positioner i aktien är blankningspositioner. Hittills i år har SBB B tappat runt 73% i pris. Tätt efter SBB B kommer också Electrolux B, Scandic och Mips som samtliga ligger på över 13% korta positioner. Av dessa sticker kanske framförallt Scandic ut, vilken faktiskt ökat 11,9% i värde i år och trots det ändå är den tredje mest blankade aktien på Nasdaq Stockholm.

Fortsatt upp eller ny nedgång att vänta?

Med ett fortsatt osäkert säkerhetsläge i Europa och ett ostadigt ekonomiskt läge globalt, är det svårt att sia om huruvida uppgången på Stockholmsbörsen kommer att hålla i sig eller om trendbrottet enbart är tillfälligt. Fortsatt volatilitet är oavsett vilket troligen att vänta – vilket öppnar för möjligheter för både korta och långa positioner.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Blanka aktier, valutor, krypto och andra instrument med CFD:er till låg spread. Prova eToro!

Riskvarning: 76% av retail kunder förlorar pengar.


Varför blankar man aktier – och hur gör man?

Blankning av aktier, eller andra instrument, är ett sätt att dra nytta av nedgångar på marknaden – något som annars normalt innebär att man förlorar pengar.

Själva handelsstrategin går ut på att traders lånar aktier de inte äger, vanligen av sin mäklare, och säljer på marknaden för aktuellt pris. Om aktien sedan sjunker som förväntat i pris köps den tillbaka till det lägre priset – och handlaren kan därmed räkna hem mellanskillnaden som en vinst. Metoden är till viss del omtvistad och vissa menar att blankare rubbar marknaden, men likväl ger det en möjlighet att nyttja marknaden på ett bredare sätt.

Idag är blankning tillåtet hos de flesta mäklare på nätet, såväl svenska som utländska. Är du intresserad av att blanka aktier eller andra instrument, till exempel valutor eller krypto, måste du först ha ett konto hos en mäklare. För blankning med CFD:er är bland andra Skilling, Capital och IC Markets fördelaktiga val – hos vilka du kan blanka flera olika typer av premiumtillgångar med förmånliga villkor och hävstång på upp till 1:30.

För mer information om respektive mäklare – se gärna vår topplista över bästa valutamäklare. Vill du registrera dig på en gång? Här kan du bli kund hos Skilling, och här kan du öppna konto hos IC Markets.


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2023 www.valutahandel.se All Rights Reserved.