fbpx

Johan från Stockholm

Registrerade sig hos valutamäklaren Safello för 13 minuter sedan.

» Prova Safello du med.
Över hälften av alla användare förlorar pengar hos denna mäklare.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Denna guide hjälper småsparare att förstå möjligheterna med att gå kort i marknaden, dvs att sälja istället för att köpa aktier. Förutom att blanka aktier går det även att handla med index, råvaror och valutor på liknande sätt, med hjälp av Contract for Differences (CFD-handel). Du väljer själv ifall du vill köpa eller sälja med en knapptryckning; både alternativen är alltid möjligt och exempel ges därför för bäggedera.

Contracts for difference är populära produkter när marknaden kraschar eller det är hög volatilitet eftersom handlare som använder sig av CFDs fortfarande kan tjäna om priserna faller eller stiger kraftigt. Den amerikanska tidningen Fortune skriver att “blankning kan göra dig rik, men inte populär“. Dock så pratar inte så många spekulanter eller investerare om vilka positioner som intas, så det är sällan som det gör en trader vare sig vidare populär eller illa omtyckt i verkligheten. Ingen vet vad Du handlar ändå..

Att använda det långa eller korta alternativet satsar på att kurserna ska röra sig upp eller ner. Skillnaden i det långa och korta alternativet är den potentiella förlusten eller vinsten på handeln. Läs vidare i artikeln för att ta reda på mer, hur allt fungerar och se två konkreta exempel med blankning eller köp av aktier.
gubbe blankar aktier
Unga, gamla och medelålders traders kan satsa på prisrörelserna för:


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Köp eller blanka aktier med Skilling genom CFD'er. En trygg, skandinavisk aktör med stort utbud, snabba avslut. Prova nu!

Riskvarning: 71% av retail kunder förlorar pengar.


Köpa Amazon aktien

KÖP: Den långa positionen när priserna stiger

Den långa positionen innebär att tradern förväntar sig att värdet på det aktuella värdepappret eller tillgången ökar. Låt oss ta ett populärt exempel med Amazon som stigit i flera år nu och de flesta analytikerna, småspararna och fonderna tror på en fortsatt uppgång.

Exempelvis handlas aktien i bolaget Amazon till $3309.94 och en ökning förväntas. Du vill bara vara med på resen och tycker 1 aktie räcker att köpa i Amazon. För detta krävs €560 med hjälp av CFD'er hos Skilling, då du får 5x hävstång. Detta gör att exponeringen blir €2790 fastän du bara behöver satsa 1/5 av detta belopp.

Låt oss antal att aktiekursen för Amazon ökar från $3309.94 till 3640.93 där du har din vinsthämtning (“take profit”) utsatt. Trots ett blygsamt belopp (motsvarande 1 aktie) på kontot, så skulle du i detta fall få en potentiell vinst på €280.29, inte illa. Med andra ord så skulle pengarna öka i värde med 50% ifall detta sker. Ifall vi istället ser på vad som skulle hända om din stop-loss nivå som ligger på 3061.69 skulle innebära, så är det en förlust på drygt €210.

Kom ihåg att detta är bruttovinsten och att du måste subtrahera kostnaden för handeln som är öppen i två veckor och även de eventuella handelsprovisioner som ska betalas. I slutet av denna beräkning får du nettovinsten från den långa positionen. I vårt exempel så innebär det €0.64 x 5 vardagar + två helger a €1.93 = €7.06 i finansieringskostnader för en position som är öppen i två veckor. Sugen på cfd-trading med Amazon? Prova med Skilling idag!

Sälja Electrolux

SÄLJ: Kraftigt blankade aktier på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsens mest blankade aktie sett till andelen av kapitalet är kredithanteringsföretaget Intrum. Här är drygt 8 procent av alla aktier kortade.

Intrum är också den aktie, där det skulle ta längst tid för blankarna att köpa tillbaka de blankade aktierna. Mätt på den genomsnittliga dagliga omsättningen skulle det ta drygt 14 handelsdagar att återköpa.

Bland de mest blankade aktierna på Stockholmsbörsen återfinns Elekta B, Fingerprint Cards B, byggföretaget JM, Electrolux Professional B, kreditföretaget Hoist Finance, Modern Times Group B, och emissionsaktuella SAS som antagligen är den aktie som kan komma under hårdast tryck under de kommande månaderna. För en översikt av alla större aktier som kan blankas, gå hit.

Andra aktier med redan hög andel blankade aktier är SAAB B, Samhällsbyggnadsbolaget i Norden B, livsmedelsföretagen ICA Gruppen och Axfood. Även Billerud som faktiskt gått väldigt bra är en av de företag som är mest blankade. Det kan komma att innebära att en god nyhet eller en bra rapport kan få aktien att dra kraftigt uppåt när blankarna måste täcka sina korta positioner. Dagens aktiehandelsklimat med har dock gott om negativa nyheter relaterat till Covid-19 och möjligheterna till en svart svan tycks öka. Samtidigt så ligger aktiemarknaden på några av sina högsta nivåer på många håll och allt fler undrar hur länge detta kan hålla?

Kvinna som handlar aktier hemifrån

Vad är skillnaden?

Skillnaden mellan de långa (köp) och korta positionerna (sälj) ligger i grund och botten i den ränta som måste subtraheras från bruttovinsten för den långa positionen och läggas till för den korta positionen.

Gå lång Gå kort
Ränta 5% 5%
Kommission 0.1% 0.1%
Initial satsning $15,000 $15,000
Hävstång (margin) 10:1 (10%) 10:1 (10%)
Värde $150,000 $150,000
Framtida värde $160,000 $140,000
Bruttovinst $10,000 $10,000
Avgifter $310 $290
Interest att dra bort (long) $257
Interest att addera (short) $235
Nettovinst $9,433 $9,945

 

I det här fallet kan du tjäna en högre vinst från den korta positionen på grund av “räntefaktorn”. Låt oss anta att i båda fallen får du en förlust. I den långa positionen måste du lägga till räntan, medan du i den korta positionen måste subtrahera räntan. I sådana fall kommer det att minimera förlusten att gå lång, medan att gå kort kommer att öka förlusten.

Att använda hävstång kan också öka dina vinster lika mycket som dina förluster: det skulle vara bättre att begränsa detta finansiella verktyg om du är en nybörjare. Som alltid är det viktigt att tänka på riskerna

Småsparare som inte vet hur man blankar borde tänka om

Som rubriken säger – småsparare som inte vet hur man blankar  borde öppna ögonen och se sig om efter möjligheter. Det kan vara nyttigt att lära sig att blanka för att kunna tjäna pengar även när börsen går ned. De flesta vet inte att det går att blanka aktier på ett modernt vid, att det går att tjäna pengar i en nedåtgående marknad. Att lära sig detta gör att antalet affärstillfällen ökar kraftigt.

Men vilka vet egentligen att det går att blanka med CFDer, på enkelt vis. Vi brukar kalla det “modern blankning”, vilket sker med CFD'er. Ordet CFD betyder “contract for difference” och är ett instrument som licensierade finansiella institut och trading firmor kan sätta upp.

Hur kan man enklast blanka man aktier som småsparare?

Traditionellt sett krävs det att man ringer till banken eller sin Internetmäklare och satsar höga belopp, vanligen en miljon kronor eller mer för att det ska vara möjligt att hitta någon som vill låna ut sina aktier. Men med modern blankning med CFDer, så är spelreglerna annorlunda. Du kan blanka från några hundra kronor per aktie och ofta så ligger minimigränsen på att köpa ett belopp som motsvarar en aktie, som i exemplet med Amazon ovan.

Tesla - Blankning över 2000

Amerikanska aktier med mycket blankare

Just nu är det i första hand Apple och Tesla som lockar till sig intresse från placerare som vill blanka. Båda aktierna kommer inom kort att genomföra en så kallad aktiesplitt där antalet aktier ökar och aktiekursen sänks.

Dessa aktier har emellertid visat en kraftig uppgång viket tilldragit sig många aktiehandlares intresse då de anser att kursuppgången kan fortsätta i all evighet. Båda aktierna är högt värderade, där både traditionella och moderna blankare har tagit stora positioner och blankat dessa aktier. Exempel med Tesla: Genom att satsa €678 så kan man gå in i en köp eller sälj-position motsvarande 2 tesla aktier genom CFD'er, tack vare hävstången på 5x. Ifall aktien når $900 så kommer vinsten bli €1870 på en insats av €678. Givetvis så bör du vara medveten om att Tesla är väldigt volatil, så det är bra att ha lite extra back-up på kontot ifall kursen rör sig, oavsett om du vill köpa eller blanka Tesla aktien.

Kunder hos bankerna och de lite mer gammeldags aktiemärklarna som Avanza vet inte hur “lätt det är att blanka aktier“. Det är verkligen superlätt. Här kommer en enkel guide till hur man blankar en aktie hos Skilling:

1. Gå in på Skilling och registrera dig.
2. Välj aktie som du vill blanka. (I detta exempel så har Tesla valts).
2. Ställ in kursen och beloppet.
3. Tryck på sälj.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Trading. Enkelt. Allt på svenska. Har BankID och lokal support.

Riskvarning: 71% av retail kunder förlorar pengar.


Affären blir normalt slutförd inom några sekunder, så riktigt smidigt med andra ord! Till höger ser du ett exempel med Tesla, som varit en bra affär för blankare på slutet. Vissa analytiker och storbanker menar att aktien kan gå ner 90% till, mot $10. Idag står den omkring $186 per aktie.

Det går även att “blanka index”. Det flesta CFD handlare erbjuder sina kunder att blanka i stort sett alla de större börsernas index. Det går även att blanka råvaror. Nä det gäller valutor är blankning nästan alltid en del av affärsidén. Du köper EUR och säljer USD, eller köper USD och säljer JPY.

Vad är en CFD?

Ett “kontrakt för skillnad” (CFD) är en form av kontrakt mellan dig (betalare) och din mäklare (säljare), baserat på priset för en viss tillgång. När kontraktet ingås kallas detta pris “ingångspris”, medan det i slutet av kontraktet kallas “utgångspris” (vad du avslutar affären på).

Om utgångspriset för en viss tillgång är högre än ingångspriset måste säljaren betala skillnaden till köparen: detta kallas “lång position”.

Om utgångspriset är lägre måste köparen betala skillnaden till säljaren: detta kallas “kort position”. Det är därför det kallas ett “kontrakt för skillnad”. Det är baserat på priserna och köparen får ingen rätt över tillgången. Exempel på tillgångar kan vara aktieindex, aktier och råvaror som guld eller olja.

CFD: er köps normalt på marginalen: varje finansiellt derivat har sin egen procentsats. Marginalen kan identifieras som en insättning för köp av den specifika tillgången. Om du köper 100 aktier till $ 5 vardera och marginalen är 5% betalar du $ 5 x 100 x 5% vilket motsvarar 25 dollar. Det finns också möjlighet att dra fördel av hävstångseffekten.


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.