fbpx

Frida från Stockholm

Registrerade sig hos valutamäklaren CEX för 27 minuter sedan.

» Prova CEX du med.
Som vanligt ska man aldrig riskera pengar man inte har råd att förlora.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

US dollar ökar i värde och ligger nu på högsta nivån på två år gentemot ett flertal andra valutor. Bakom utvecklingen ligger framförallt den amerikanska centralbankens mer aggressiva strategi med fler och snabbare räntehöjningar, menar Valutahandel.se. Men vilken utveckling kan vi förvänta oss framgent? Kommer USD fortsätta stärkas eller kan vi snarare vänta oss att det går åt andra hållet?

Fredagen har börjat gynnsamt för de med tillgångar i USD. Under morgonen ökade valutan ytterligare i värde mot en korg av flera andra valutor – däribland mot euron, mot nivån är den högsta på en dryg månad. I andra fall har USD klättrat till den högsta nivån på nästan två år. USD Index aka Dollarindexet (DYX) ligger under morgonen på 99,90, vilket är det högsta sedan maj 2020.

Liksom många andra länder ser USA en hastigt stigande inflation, varför landets centralbank redan tidigare har aviserat att flera räntehöjningar blir att vänta framöver. Den senaste tidens utveckling, med en inflation som nu är uppe på närmare 7,9% och som fortsätter att stiga, har lett till att den tidigare kommunicerade tidsplanen för åtgärderna nu emellertid stramats åt. Fed har antytt att man siktar på en betydligt mer aggressiv strategi med fler och större räntehöjningar framöver. Experter som Valutahandel talat med tror att USD index kommer ligga fortsatt högt åtminstone månaden ut, men att det känns mindre troligt med fortsatt värdeökning därefter givet hur läget ser ut nu. Bland annat svenska banker och analytiker talar om behov för en räntehöjning redan i vår, vilket kan få den svenska kronan starkare. Men ifall Riksbanken ignorerar den skenande inflationen, så kan givetvis den svenska kronan bli svagare, vilket får dollar indexet starkare.

Vilka valutor ingår i dollarindexet?

I dollar indexet så ingår Euron (EUR) med 57.6%, Japanska yen (JPY) med 13.6%, Brittiska pund (GBP) med 11.9%, Kanadensiska dollar (CAD) med 9.1%, Svenska kronor (SEK) med 4.2% och Schweisiska franc (3.6%).

Vilken effekt kommer Feds räntestrategi ha på USD den närmaste tiden?

Att höja styrräntan är ett av de mest effektiva sätten att dämpa en stigande inflation. Bankernas utlåningsränta följer nivån på styrräntan, varför en högre ränta leder till att färre tar lån och de lån som tas blir mindre. Investeringsviljan sjunker och konsumtionen minskar, vilket i sin tur leder till en recession på börsen. Sammantaget kan sägas att högre räntor får folk att hålla hårdare i sina pengar och att efterfrågan på konsumtion – såväl för fysiska varor som för exempelvis bolån – minskar. Inflationen dämpas som en direkt följd.

Vad gäller räntans effekt på landets valuta är effekten ofta tvärtom – högre ränta leder ofta till att valutan stärks eftersom USD, i det här fallet, blir än mer attraktiv för utländska investerare. Ju högre ränta, desto bättre avkastning kan man förvänta sig på investeringar i USD. Samtidigt innebär en högre ränta att, som ovan nämnts, den inhemska konsumtions- och investeringsviljan minskar, vilket å sin sida kan kan få USD att sjunka något.

Handla EUR/USD och mängder av andra valutapar med sjyssta villkor – registrera dig hos CMC Markets.


Betyg: 9.44/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Handla valuta, aktier, råvaror och krypto till grym spread. Prova Avatrade!

Riskvarning: 71% av icke-professionella investerarkonton förlorar pengar när de handlar hos AvaTrade.


Räntekorridor med större höjningar åt gången

USA har till skillnad från Sverige inte en ensam fast nivå för styrräntan. Istället tillämpas en så kallad räntekorridor, vilken brukar ha ett spann på 0,25 procentenheter. I samband med coronakrisen gjordes kraftiga sänkningar av räntan, som strax innan pandemin låg på 1,50-1,75%, och under de senaste två åren har räntekorridoren legat på 0,00-0,25%.

I mitten av mars gjordes den första av flera aviserade höjningar och landets aktuella Fed Funds-ränta är nu uppe på 0,25-0,5%. Än har det inte haft någon effekt på inflationen och värdet på USD fortsätter också att stiga, men framöver har Fed inte bara flaggat för att fler höjningar är att vänta – utan också större. Vanligen höjs räntan med 0,25 punkter, men enligt uppgift är nu majoriteten av de som håller i taktpinnen på Fed för höjningar på minst 50 baspunkter åt gången istället.

Högsta nivån mot EUR på en månad

Samtidigt som USD tickar uppåt går det desto sämre för euron. Under fredagen nådde dollarn sin högsta nivå gentemot euron på nästan en månad – mycket till följd av räntehöjningen på den amerikanska sidan, och att kriget i Ukraina, med sanktioner både mot och från Ryssland, påverkar Europa och euroområdet.

En USD kostar i skrivande stund 0,92 euro, vilket är den högsta nivån under 2022 och en klar skillnad mot för ett år sedan – då kursen för USD/EUR låg på 0,84. För Euron så är dollarindex det värsta på flera år för närvarande.

Trading med USD – hur bör man tänka?

Fortsatta räntehöjningar i USA skulle kunna tala för att USD fortsätter att stärkas mot såväl EUR som flera andra valutor. Samtidigt kommer en betydligt högre ränta att leda till minskad konsumtion och en dämpad investeringsvilja bland amerikanerna själva. Många valutaanalytiker tror att dollarn kommer vara fortsatt stark en kort tid framåt, men att ytterligare värdeökning känns mindre troligt – bland annat på grund av den räntepolitik Fed tillämpar nu.

Huruvida USD kommer att fortsätta stiga eller inte är liksom alltid i valutahandel omöjligt att säga säkert. Förutom ränteläget råder också osäkerhet på oljemarknaden och kriget i Ukraina skapar ringar på vattnet som når långt utanför Europa.

En snabb titt hos mäklare som Skilling, Avatrade, CMC Markets och IC Markets visar att majoriteten av alla som handlar valutaparet EUR/USD gör det med långa positioner. De flesta tycks alltså tro att utvecklingen kommer att gå i favör med EUR framöver och att dollarns prisrally är tillfälligt.

Fortsatta uppdateringar och nyheter om USD, EUR och andra valutor hittar du alltid här på Valutahandel. För tips på mäklare – se vår topplista över bästa valutamäklare samt bästa kryptomäklare.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Modern valutahandel med marknadens lägsta spreads. Testa Skilling du med!

Riskvarning: 71% av retail kunder förlorar pengar.Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.