fbpx

Kristian från Malmö

Registrerade sig hos valutamäklaren Skilling för 5 minuter sedan.

» Prova Skilling du med.
73% av retail kunder förlorar pengar.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Augusti blev tredje raka månaden i rad då valutahandel med USD gått konsekvent plus mot såväl euron som en korg av andra valutor. Hittills i år är indexet DXY upp med drygt 14%, men med en fortsatt aggressiv räntestrategi och en för USA fördelaktig utveckling på oljemarknaden kan ytterligare uppgång sannolikt vara att vänta.

Den amerikanska dollarn fortsätter att sätta press på andra valutor. DXY, vilket är ett index som mäter dollarns utveckling mot en korg av andra valutor – däribland EUR och GBP – har hittills under 2022 stigit med över 14%. På ett år är utvecklingen nästan +20%. Med kriget i Ukraina fortsatt pågående, och därmed rejäl turbulens på den europeiska olje- och gasmarknaden, samt förväntningar på fler räntehöjningar från Fed pekar det mesta på att dollarn kommer att stärkas ytterligare under återstoden av 2022.

Oro på oljemarknaden till favör för USD

Sanktionerna mot rysk oljeimport till EU är en av de stora bidragande orsakerna till det senaste årets gynnsamma utveckling för dollarn. Med världens andra största oljeproducent- och exportör till stor del ute ur bilden, har läget förändrats för andra länder och möjligheter att ta ett kliv fram presenterat sig. Inte minst för USA, som redan innan var ett av de största utvinnings- och exportländerna på oljemarknaden. Situationen med Ryssland har skapat obalans mellan tillgång och efterfrågan på råoljebörsen och priserna har skjutit i höjden som resultat. Något som i sin tur bidragit till en allt starkare dollar.

Snart ett halvår in i kriget mellan Ryssland och Ukraina och utan några stora förhoppningar om fred i sikte, talar också mycket för att oljepriset kommer ligga fortsatt högt och att dollarn kommer att stiga än mer. Här bidrar förstås även Rysslands energikrig mot Europa samt det oroliga världsekonomiska läget generellt, där många flyr mer osäkra tillgångar och prioriterar ökad säkerhet framför potentiellt hög avkastning. I tider som dessa är USD en klassisk safe haven-tillgång som föredras av många oroliga investerare, såväl privata som företag, framför andra valutor. Intresset för amerikanska statsobligationer har ökat markant sedan räntehöjningarna drivit upp avkastningen på både tvååriga, treåriga och tioåriga obligationer.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Kvalitativ valutahandel med schyssta villkor och grymt utbud. Bli kund hos Skilling du med!

Riskvarning: 73% av retail kunder förlorar pengar.


USA i bräschen med räntehöjningar – och fler är att vänta

Liksom i Sverige, Storbritannien, EU och stora delar av övriga världen har inflationen rusat i USA under 2022. Ekonomiska efterdyningar från pandemin och de ekonomiska stödåtgärder som implementerades då samt stigande konsumentpriser på framförallt livsmedel och bränsle till följd av kriget i Ukraina har lett till en allvarlig kris i många länders ekonomi – så även för USA. Till skillnad från Europa är USA emellertid inte beroende av ryskt bränsle och är således fredade från energikris som råder i Europa och som just nu banar väg för en, som statsminister Magdalena Andersson kallar det, krigsvinter.

Tillsammans med bland andra Norge var USA emellertid tidiga att börja höja räntan, och det ganska kraftigt. Både dubbel- och trippelhöjningar har gjorts av Fed i försök att stävja utvecklingen och förhindra ytterligare inflationsstegring. I juli kunde resultat av den aggressiva räntestrategin ses, då inflationen sjönk markant för första gången i år med undantag för april då en marginell nedgång skedde. I juni månad låg inflationen på 9,1% – vilket var den högsta nivån på över 40 år i landet. Vid månadsskiftet juli/augusti hade siffran sjunkit med 0,6 procentenheter till 8,5%. Någon siffra för augusti har ännu inte kommit men de kraftiga räntehöjningarna ser likväl ut att börja ge effekt.

Stigit nästan 20% mot andra valutor de senaste 12 månaderna

Dollarns positiva utveckling ses tydligt över tid om man tittar på indexet DXY, i vilket värdet på USD mäts mot ett sex andra valutor – euron, det brittiska pundet, japansk yen, kanadensisk dollar, schweizisk franc och slutligen den svenska kronan. Indexet är i huvudsak viktat mot euron med 57,6%, följt av 13,6% för JPY, 11,9% för GBP, 9,1% för CAD, 4,25 mot SEK och 3,6% mot CHF.

Som inledningsvis nämndes är indexet hittills i år upp med över 14% till USD:s favör. På årsbasis har dollarn stärkts nästan 20% mot de andra valutorna. Parallellt kan nämnas att euron har tappat 7,4% de senaste tre månaderna och GBP ligger på -6,6% för samma period. Det ser också mörkt ut för vår egen svenska krona, vilken också den tappat rejält mot dollarn och nu börjar närma sig rekordhöga 11 kronor.

Valutahandel med USD – hur bör man tänka framgent?

Med fler utlovade räntehöjningar från Fed, fortsatt kris på energimarknaden och ett instabilt världsekonomiskt läge generellt är prognosen framåt tydlig – USD kommer sannolikt att fortsätta stiga i värde mot andra valutor. Köppositioner kan således vara aktuellt, alternativt att blanka EUR eller annan valuta man tror kommer tappa än mer mot USD.

Den stora och ihållande uppgången för USD till trots kan nu också vara ett bra läge att gå lång i valutor man spår kommer hämta sig när botten väl är nådd. Tradingstatistik hos bland andra Capital.com visar att trenden i valutaparet EUR/USD just nu väger tungt åt långa positioner – med 77% respektive 23% för korta.

Är du på jakt efter en seriös mäklare för handel med USD valutapar hittar du bra inspiration i vår topplista över bästa valutamäklare på nätet – med bland andra Skilling, eToro och AvaTrade i topp. I listan hittar du såväl omdömen som länkar till en oberoende recension av respektive mäklare. Är du redo att komma igång redan nu? Öppna ett konto hos Skilling här – eller bli kund hos AvaTrade här.


Betyg: 9.44/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Säker mäklare för valutahandel, krypto, aktier, index och råvaror. Testa AvaTrade nu!

Riskvarning: 71% av icke-professionella investerarkonton förlorar pengar när de handlar hos AvaTrade.



Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.