fbpx

Nils från Östersund

Registrerade sig hos valutamäklaren FP Markets för 2 minuter sedan.

» Prova FP Markets du med.
75.31 av alla användare förlorar pengar vid handel med CFD'er hos First Prudential Markets Ltd.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Vad är Safe haven valutor och hur handla dem? Denna artikel utgör en guide till valutahandel på några minuter med så kallade “safe haven” valutor och hur du kan initiera trading med dem.

Vad du kan redan märkt är att safe-haven valutor tenderar att behålla eller öka i värde under tider med osäkerhet och marknadsinstabilitet. Säkra tillflyktsorter tenderar att inte ha en korrelation med prestanda för aktier och obligationer, vilket gör dem idealiska för handel under marknadskrascher.

I det här stycket kommer vi att titta på några av de valutapar som Forex-handlare kan välja mellan, utforska varför de erbjuder skydd och avslöjar hur de ska handla valuta för att skydda sig mot nedgångar. Något intressant är att i början av 2020 så hade bara 3 av de nedan nämnda safe haven valutorna synts bland världens 16 starkaste valutor.

Vad kvalificerar en valuta som en safe haven valuta?

När man överväger frågan om vad som kvalificerar en valuta som en safe haven valuta eller fristad kan faktorerna att tänka på relatera till själva valutan. Dessa inkluderar stark likviditet, liksom till det bredare ekonomiska klimatet i det utfärdande landet – till exempel ett stabilt politiskt system, ekonomisk tillväxt och stabila finanser.

Dessa faktorer är emellertid inte alltid fullt tillförlitliga som indikatorer på en valuta för säkra hamnar. Till exempel ses den japanska yenen som en fristad trots landets svaga finansiella situation, som inkluderar världens högsta statsskuld i förhållande till BNP.

Faktorer som aktivt undergräver en valutas status som en säker hamn bör övervägas av handlare. En av dessa är att regeringar kan ingripa för att hindra en nationens valuta att bli för stark. Ett exempel på detta är den schweiziska centralbanken, som vid flera tillfällen har översvämmat landets marknad med franc för att skydda exporten.

Den japanska yenen upplever ett liknande mönster; det tenderar att sväva under perioder med global risk-off sentiment. Eftersom landet är så beroende av export kan den stigande yenen vara problematisk – när exporten blir mindre konkurrenskraftig är japanska företag mindre lönsamma och deras aktiekurser kan falla. Som ett resultat kan Japans regering sälja yen och köpa amerikanska dollar, eller, som 2016, även anta negativa räntor i ett försök att upprätthålla en deprimerad valuta.

Fem safe havens på valutamarknaden

Listan över safe haven valutor inkluderar den japanska yenen, den schweiziska francen, euron, den amerikanska dollarn och guld.

4 relativt säkra valutor

Källa: Bank for International Settlements (2016)

*Net-net basis, dagliga genomsnitt april 2018

Japanska yen (JPY)

Yenen som en säker fristad drivs av faktorer som Japans starka överskott när det gäller bytesbalansen och placerar landet som världens största borgenärnation. Yenen är dessutom en populär valuta för carry trade, vilket innebär att investerare ofta lånar Yen från Japan, där räntorna är låga, för att köpa valuta i ett land där räntorna är högre. Detta kan öka priset på Yen under finansiell oro, eftersom internationella spekulanter väljer att avlasta riskfyllda positioner och betala tillbaka Yen-lån.

Under de senaste åren inkluderar exempel på Yens uppvärdering under finanskrisen 2008, med valutakurshöjningen mot det brittiska pundet och den amerikanska dollarn, osäkerheten i Brexit 2015 och 1998s kollaps av Long Term Capital Management Hedge Fund.

Eftersom både USD och JPY betraktas som säkra valutor, rör sig ibland inte USD/JPY-marknaden starkt, men tvärpar som GBP/JPY, AUD/JPY och NZD/JPY gör det ofta.

US dollar (USD)

Den amerikanska dollarns säkerhetsstatus upprätthålls av den amerikanska statskassans tillförlitlighet att betala sina investerare. Sedan finanskrisen har den mottagna visdomen varit att investerare under tider med marknadsturbulens säljer riskfyllda tillgångar och vänder sig till de amerikanska statskassorna och den amerikanska dollarn.

Men under de senaste åren har det förekommit fall då Yen och euro har varit den säkra marknaden framför USD, och vissa analytiker hävdar att det inte finns några bevis för att USD köps i meningsfullt större mängder än andra säkra hamnvalutor under ekonomiska svårigheter. Som negativt med USD räknas bland annat att
många valutaproffs tror att USD'n kommer försvagas i takt med ökade skulder och kraftigt minskad tillväxt. Men dollarn är samtidigt en grundpelare i både spannmålsmarknaden och för beroende på hur oljan går, inte minst i USD mot RUB.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Handla EUR och andra relativt säkra valutor hos Skilling, Sveriges bästa valutamäklare enligt Valutahandel.se!

Riskvarning: 71% av retail kunder förlorar pengar.


Euro (EUR)

Liksom med den amerikanska dollarn finns det tvister om Eurons säkerhetsstatus i dagens klimat. Euron har verkligen visat kännetecknen för en säker tillflyktsort under de senaste åren – 2015 vände analytikerna allt mer hausse på euron, drivet av en positiv syn på utvalda europeiska ekonomier. Dessutom ledde de låga räntorna i stora europeiska ekonomier till att förväntningarna på euron agerade som en säker fristad.

I början av 2018, efter ett fall i amerikanska aktier, inträffade emellertid inte det förväntade, att köpa euro. Det var affärer som vanligt för den japanska yenen, vilket lockade köpare.

Schweiziska Franc (CHF)

Den schweiziska francens status som säkra hamn understöds av en stabil schweizisk regering och ett starkt finansiellt system. Detta tillsammans med låg inflation och högt förtroende för landets centralbank, den schweiziska nationalbanken.

Ett exempel på att CHF visade sin lockelse var 2011, då amerikanska dollar och euro hällde ut i francen när nervösa investerare flockade för att skydda mot skuldkrisen på vardera sidan av Atlanten. Detta fick USD att sjunka mot CHF från 0,99400 i början av 2011 till 0,779 i juli, vilket innebär att en amerikansk dollar bara kunde köpa 0,79 schweiziska franc. På eurosidan föll EUR i juli 2011 mot CHF till cirka paritet, från cirka 1,3000 i början av året.

Liksom med den japanska yenen, tycker carry trade spekulanter om att låna schweiziska franc utan finansieringskostnader och betala tillbaka lånen när positionen går mot dem.

Guldtackor

Guld (XAU): Den alternativa safe haven valutan

Guld är egentligen inte en valuta, men när det kommer till säkra tillflyktsorter så är guld definitivt en av de mest använda. Dock så kan guld handlas mot USD, vilket är det vanligaste handlade valutan mot denna ädla metall. Den skrivs normalt ut som XAU/USD och kan handlas på ett flertal sajter, däribland genom Skilling, Iron Fx och Capital. De största guldgruvorna i världen börjar tappa mycket av den ädla metallen och priserna har stigit rejält de senaste åren för guld. Vissa analytiker menar att potentialen för guldpriset är 3x dagens pris, vilket man dock bör ta med en nypa salt och även titta på andra safe heaven alternativ. Se alla de senaste priserna för ett 20-tal råvaror hos Capital, eller registrera dig här!

Att använda safe havens i valutahandel

När traders går in i safe havens inom valutahandel så bör man vara medveten om att vissa valutor, som diskuterats ovan, reagerar annorlunda på marknadshändelser än andra. Dessutom finns det inte alltid enighet om vilka valutor som kan betraktas som säkra tillflyktsorter.

Till exempel, medan vissa ser den norska kronan som en säker hamns, med hänvisning till landets brist på nettoskuld och dess överskott på bytesbalansen, tror andra att det inte är det bästa alternativet eftersom den norska kronan saknar likviditet och är för korrelerat med många andr råvaruvalutor.

Förutom att använda valutor för säkra hamnar är guld en populär övervägande för handlare som vill skydda sig mot överskottsrisk. Guld trading ses som en säker tillflyktsort på grund av dess beprövade förmåga att bevara värde, marknadsanvändning och ett pris som i allmänhet inte påverkas av räntebeslut från centralbanker. Du kan handla guld genom t. ex Skilling här.


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.