fbpx

Magnus från Umeå

Registrerade sig hos valutamäklaren AvaTrade för 19 minuter sedan.

» Prova AvaTrade du med.
71% av icke-professionella investerarkonton förlorar pengar när de handlar hos AvaTrade.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Den amerikanska dollarn är en av de mest använda valutorna runt om i världen, både som en officiell valuta och för internationell handel utanför USA:s gränser. Dollarn är uppdelad i 100 enheter som kallas pennies eller cent.

I dag finns det en rad länder som använder sig av den amerikanska dollarn, till exempel Karibiska Nederländerna, det vill säga Bonaire, Saba, Sint Eustatius. Dollarn används emellertid i många latinamerikanska länder, till exempel Ecuador, El Salvador, Panama och Argentina. Även länder med svaga valutor såsom Zimbabwe använder sig av dollarn som en officiell valuta.

Nedan är en lista över några av de ekonomierna som för närvarande peggar sin valuta till den amerikanska dollarn.

Land Region Valutanamn Kod Peg Sedan
Bahrain Middle East Dollar BHD 0.376 2001
Belize Central America Dollar BZ$ 2.00 1978
Cuba Central America Convertible Peso CUC 1.000 2011
 Djibouti  Africa Franc DJF  177.721  1973
Eritrea Africa Nakfa ERN 15.000 2005
Hong Kong Asia Dollar HKD 7.84 1998
Jordan Middle East Dinar JOD 0.71 1995
Lebanon Middle East Pound LBP 1507.5 1997
Oman Middle East Rial OMR 0.385 1986
Panama Central America Balboa PAB 1.000  1904
Qatar Middle East Riyal QAR 3.64  2001
Saudi Arabia Middle East Riyal SAR 3.75  2003
United Arab Emirates Middle East Dirham AED 3.673 1997

Källa: Världsbanken

Amerikas

Med stor turismtillströmning från USA är Karibien en myriad med knutna valutor, vilket håller kraften i turistdollar stabil. Aruba och Nederländska Antillerna, tidigare holländska kolonier i östra Karibien, knyter fast till amerikanska dollar, liksom öarna som använder den karibiska dollarn. Dessa inkluderar Antigua, Dominica, St. Kitts, St. Lucia, St. Vincent och Grenadinerna och Grenada. Barbados fixar sin dollar med den amerikanska valutan, och Bahamas, Belize, Bermuda och Kuba är andra önationer runt Mexikanska golfen som också är knutna till dollarn. Bolivia, Ecuador, Guyana, Panama och Venezuela är fastlandet i Central- och Sydamerika med fast växelkurs.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Proffsigt trading på svenska. Starta med Skilling idag!

Riskvarning: 76% av retail kunder förlorar pengar.


Afrika

Länder i Afrika använder ofta valutapegning, även om många är kopplade till CFA-francerna, två valutor som används i Centralafrika. Båda garanteras av Frankrikes regering, så i slutändan påverkar euron det internationella värdet. Flera andra afrikanska länder använder sydafrikanska rand, en del av ett randbaserat gemensamt monetärt område i södra delen av kontinenten. Dijibouti och Eritrea kopplar lokala valutor till den amerikanska dollarn.

Mellanöstern

Bahrain, Irak, Jordanien, Libanon, Oman, Qatar, Saudiarabien och Förenade Arabemiraten använder vardera en pegg till den amerikanska dollarn. Till skillnad från Afrika är den amerikanska dollarn den enda valutan som används i regionen för att fastställa lokala valutakurser.

Särskilt i de oljerika länderna möjliggör en koppling till den amerikanska dollarn en viss finansiell stabilitet för länder som är beroende av resursexport för inkomst. Ekonomier är mindre volatila än när de flyter på efterfrågan på råvarumarknaden.


Betyg: 9.67/10
Minsta insättning: 2500 kr
Beskrivning: Upplev en av världens st&oumlrsta sajter inom trading på nätet. Enorma m&oumljligheter. Du måste se det själv. Prova IG nu!

Riskvarning: 74% av alla icke-professionella investerare förlorar pengar på CFD-handel hos IG.


Asien

Hongkong har kopplats till den amerikanska dollarn sedan 1998 och Mongoliet. Kazakstan, Turkmenistan och Vietnam är andra länder som kopplar sin valuta till dollarn. Kina har haft en historia av både officiellt och inofficiellt knytning till den amerikanska dollarn samt traditionellt undervärderat sin yuan för att förbättra sin exportposition globalt. Officiellt kan Kina ha den positionen att det använder en korg med valutor, men det avslöjar inte de relativa vikterna för dessa valutor.

Olika typer av växelkurser

Det finns två typer av valutakurser – flytande och fasta. Den amerikanska dollarn och andra större valutor är flytande valutor – deras värden förändras beroende på hur valutan handlas på valutamarknader. Fasta valutor får värde genom att vara fasta eller knutna till en annan valuta.

Vad betyder pegging?

När länder deltar i internationell handel måste de se till att deras valutas värde förblir relativt stabilt. Pegging är ett sätt för länder att göra det. När en valuta är knuten eller fast, är den bunden till ett annat lands valuta. Länder väljer att peka sin valuta för att skydda konkurrensen hos sina exporterade varor och tjänster. En svagare valuta är bra för export och turister, eftersom allt blir billigare att köpa. Ju bredare fluktuationerna i valutor är, desto mer skadligt kan det vara för internationell handel. Många länder valde dock att upprätthålla en fast policy och idag finns fortfarande ett betydande antal valutor kopplade till den amerikanska dollarn.

Länder knyter fast för att säkerställa att deras varor och tjänster förblir konkurrenskraftiga istället för att påverkas negativt av den konstanta fluktuationen av en flytande valutas växelkurs.

Betyg: 6.67/10
Minsta insättning: EUR250
Beskrivning: Enkel, trevlig och flexibel. Prova trading med exotiska valutor hos Profits Trade nu!

Riskvarning: Över hälften av alla icke professionella användare förlorar pengar hos denna mäklare.


Bretton Woods-avtalet

Greenbacken, som den amerikanska dollarn är allmänt känd, var knuten till guld enligt Bretton Woods-avtalet eftersom USA innehade de flesta av världens guldreserver. Detta system minskade volatiliteten i internationella handelsförbindelser eftersom de flesta valutor var knutna till den amerikanska dollarn. Detta avtal avslutades av president Richard Nixon i början av 1970-talet.1 När systemet kollapsade var länderna fria att välja hur deras valutor skulle fungera på valutamarknaden. De kunde knyta den till en annan valuta, en valutakorg eller låta marknaden avgöra valutans värde.

Fasta kontra flytande valutor

Idag finns det två typer av valutakurser som fortfarande finns – flytande och fasta. Stora valutor, som japansk yen, euro och amerikansk dollar, är flytande valutor – deras värden förändras beroende på hur valutan handlas på valutamarknader eller valutamarknader. Denna typ av växelkurs baseras på utbud och efterfrågan. Denna kurs bestäms därför av marknadskrafterna jämfört med andra valutor. Eventuella förändringar i valutapriset pekar på styrka i ekonomin, medan kortsiktiga förändringar kan peka på svaghet

Å andra sidan får fasta valutor värde genom att de fixeras till en annan valuta. De flesta utvecklings- eller tillväxtmarknadsekonomier använder fasta växelkurser för sina valutor. Detta ger exporterande och importerande länder mer stabilitet och håller också räntorna låga

Länder har olika anledningar till att kopplas till dollarn. De flesta av de karibiska öarna – Aruba, Bahamas, Barbados och Bermuda, för att nämna några – kopplar sina valutor till US-dollarn eftersom deras huvudsakliga inkomstkälla härrör från turism som betalas i dollar. Fastställande av US-dollar stabiliserar deras ekonomier och gör dem mindre volatila.

I Afrika är många länder kopplade till euron. Undantagen är Djibouti och Eritrea som kopplar sina egna valutor till den amerikanska dollarn. I Mellanöstern knyter många länder, inklusive Jordanien, Oman, Qatar, Saudiarabien och Förenade Arabemiraten till den amerikanska dollarn för stabilitet – de oljerika länderna behöver USA som en viktig handelspartner för olja.

I Asien fixar Macau och Hong Kong sig till den amerikanska dollarn. Kina har å andra sidan varit inblandat i kontroverser om sin valutapolitik. Även om det inte officiellt kopplar den kinesiska yuan till en korg med valutor som inkluderar amerikanska dollar, klarar den den genom att gynna dess tillverknings- och exportdrivna ekonomi.

Det är naturligt för många små länder att knuyta sin valuta till amerikanska dollar, särskilt om den primära inkomstkällan kommer i form av dollar. Denna peggade strategi hjälper till att stabilisera och säkra små ekonomier som annars inte kan motstå volatilitet.

Omvänt kommer stora och växande ekonomier att ha svårt över tid att upprätthålla en fast valutapolicy, som så småningom kommer att snöboll till ett stort behov av att köpa fler och fler dollar för att upprätthålla rätt förhållande.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2022 www.valutahandel.se All Rights Reserved.