fbpx

Greger från Gävle

Registrerade sig hos valutamäklaren Skilling för 18 minuter sedan.

» Prova Skilling du med.
73% av retail kunder förlorar pengar.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Påverkan av den amerikanska dollarn inom den globala råvaruhandeln och futuresbranschen kan inte underskattas. Jordbruksvaror på spannmålsmarknaden såsom majs, vete och sojabönor är per definition “en massproducerad ospecialiserad produkt”. Trots detta så har den amerikanska dollarns roll – utöver utbud och efterfrågerelaterade variabler – bidragit till att utforma de amerikanska exportprogrammen för majs, sojabönor och vete under skördeåren.

Mycket av världens spannmål köps i dollar

Eftersom större delen av den globala handeln med export av råvaror regleras eller bedrivs i amerikanska dollar har den relativa positionen eller styrkan av en lokal valuta gentemot den amerikanska dollarn förmågan att påverka exportflöden på landsnivå. Fält med havreTill exempel är Brasilien den näst största producenten och exportören av majs. Den lokala valutan, den brasilianska realen, är historiskt svag gentemot den amerikanska dollarn. En titt i ett chart visar att den BRL/USD befinner sig i en långsiktigt fallande trend, men att det går att dra fördel av kursuppgångar som inträffar när brasilianska jordbrukare säljer sitt spannmål i dollar.

Eftersom exportören i Brasilien tar emot amerikanska dollar som betalning från köparen finns det ett incitament för den brasilianska exportören att sälja majs på den globala exportmarknaden. Dessa amerikanska dollar kan fungera som en form av lagrad rikedom. Med andra ord, när Brasiliens valuta försvagas gentemot den amerikanska dollarn blir betalningar som mottas i amerikanska dollar mer värdefulla. Exportören kan också omedelbart byta amerikanska dollar mot lokal valuta – i detta fall den brasilianska realen.

Redo att upptäcka råvarutrading med spannmål? Prova handla hos Plus500 idag!


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: EUR100
Beskrivning: Handla spannmål och andra råvaror med CFD'er genom Plus500. Proffsigt. Roligt. Prova nu!

Riskvarning: 79% av CFD-konton tillhörande icke-professionella kunder förlorar pengar hos denna leverantör.


Vad produceras stora mängder spannmål för export?

Spannmål kommer i huvudsak från ett par länder, till exempel Argentina, Brasilien och Ukraina. I en tidigare artikel har vi konstaterar att det inte går att handla den argentinska peson hos någon av valutamäklare vi tittat på. Den ukrainska Hyrvnian, i form av valutaparet USD/UAH har vi inte heller hittat någon som handlar. Den brasilianska realen förekommer det däremot en hel del handel med, både när det gäller USD/BRL och det motsatta BRL/USD.

Genom att bygga på definitionen av en råvara som “en massproducerad ospecialiserad vara”, allt annat lika den globala slutanvändaren, eller köparen, av jordbruksvaror har ett val om var denne kan köpa. Tittar vi på tre stora spannmålsproducenter, Argentina, Brasilien och Ukraina hade alla registrerade skördar av majs. Den amerikanska majsskörden var vid detta tillfälle mindre än väntat men ändå den största skörden.

Vi tror att bristen på en global chocktillförselchock – vilket innebär att det inte fanns några globala leveransproblem – tillät den globala slutanvändaren av majs för att välja och köpa majs från ett antal olika länder. Allt annat lika med tanke på att lokala valutor i Argentina och Brasilien snabbt och kraftigt försvagades gentemot den amerikanska dollarn, var det ett incitament för exportören att aggressivt sälja majs till den globala exportmarknaden.

Slutligen var det historiska statistiska förhållandet mellan priset på Chicago Mercantile Exchange frontmånadsavtal och terminskontraktet på den brasilianska realen starkast av alla dessa tre valutor. Den argentinska peson hade ett svagare förhållande till amerikanska majsfutures och Ukrainas hryvnians relation är att betrakta som mild.

Vi konstaterade att den brasilianska realen under olika perioder från januari 2016 till nutid har ett måttligt till starkt statistiskt förhållande till priset på frontmånaden i majs. Vi fann särskilt att förhållandet mellan de två sedan juni 2019 förbättrades statistiskt. Allt annat lika, eftersom dollarn stiger mot valutorna i andra majsexporterande länder, tror vi att amerikanska terminspriser bör sjunka för att den amerikanska majsen skall förbli konkurrenskraftiga.

Vad detta betyder för den amerikanska bonden?

Vi har länge hävdat att amerikanska terminsmarknader för jordbruk handlar mer än bara hos det amerikanska jordbruksverkets, USDAs balansräkningar. Inom den nuvarande ordningen för grödemarknadsföring är vi övertygade om att föremål som valutakurser och utländsk produktion kan påverka prisutfallet för majsterminer och kräva uppmärksamhet.

Brasilianska bönder säljer rejält på grund av svag valuta

Brasilien skördar kanske inte sojabönor i rekordhastighet, men landets jordbrukare säljer sina grödor mycket snabbare än vanligt på grund av den svaga valutan och osäkerheten om hur handeln mellan USA och Kina kommer att påverka deras verksamhet.
Kornfält
Brasilien exporterar vanligtvis mer än hälften av sin årliga sojabönsexport mellan mars och juni. Cirka 75% av denna export är på väg till Kina. Brasiliens sändningar av sojabönor till Kina i januari minskade kraftigt från förra året på grund av mer engagemang från USA, men försäljning och export av sojabönor från USA till Kina, världens toppköpare har svalnat de senaste veckorna.

USA kan komma att behöva skicka en rekordvolym sojabönor till Kina i år för att uppfylla Fas 1-handelsavtalen. Det kanske inte är så illa för Brasilien om det resulterar i en drastisk minskning av den amerikanska sojabönshandeln med andra länder, men brasilianska jordbrukare känner konkurrensen, särskilt med osäkerheten kring efterfrågan från Kina mitt i problem med afrikansk svinpest och Coronaviruset. Brasilianska odlare har den svaga valutan på sin sida, och det gör försäljningen av deras grödor särskilt attraktiv eftersom de säljs i dollar. Prova själv trading genom Skilling nu!


Betyg: 9.67/10
Minsta insättning: 2500 kr
Beskrivning: Trada spannmål? Upptäck då IG, med Överlägset störst utbud. Prova nu!

Riskvarning: 74% av alla icke-professionella investerare förlorar pengar på CFD-handel hos IG.


Var kan Du göra trading med spannmål?

Råvaruterminer för jordbruksprodukter såsom Chicago vete kan handlas på IG. Du kan även handla spannmål med CFD'er hos IG, med alltifrån majs till havre och råris. Förutom spannmål finns även gott om andra råvaror, såsom bomull, boskapsdjur på Chicagobörsen, kakao i London eller New York samt grisar och sojabönor. Det är 10% säkerhetskrav som gäller för både spannmål och övriga råvaror, vilket motsvarar 10x hävstång. Sugen på att komma igång men osäker på hur enkelt det är? Lär dig trading i 4 steg på 3 minuter. Eller läs hur man kommer igång med valutahandel på några minuter.

Bland spannmålen så kan CFD'er för vete och majs handlas hos Plus500. Det finns även socker samt bomull som contract for difference genom Plus500. Allt är väldigt tydligt och enkelt här, även om IG är favoriten på grund av det stora utbudet och klart fler instrument.


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.