fbpx

Ludvig från Stockholm

Registrerade sig hos valutamäklaren IG för 12 minuter sedan.

» Prova IG du med.
72% av alla icke-professionella investerare förlorar pengar på CFD-handel hos IG.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Citigroups analytiker orsakade en ordentlig förlust när den sydafrikanska randen, valutan i Sydafrika, stiger till sin högsta nivå mot den amerikanska dollarn på fyra månader.

Citigroup bokade en förlust inom valutahandel på nästan fem procent på tre veckor i ett hypotetiskt handelsspel mot randen. Det kanske inte är det enda, eftersom valutans framsteg till en fyra månaders topp överraskade många analytiker världen över.

Randen har stärkts med fem procent i juli 2020, vilket gör det till den bästa av tillväxtmarknadsvalutorna när en risk-on-stämning drivs av centralbankstimulus, nyheter om positiva vaccinundersökningar och en solid start på den amerikanska vinstsäsongen. Den försvagande dollarn driver också investerare mot tillgångar som erbjuder högre avkastning, säger Citi-strateger ledda av Luis Costa i en kundnot. Detta gör den sydafrikanska randen lämpad för en carry trade.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Handla valutor med hos Skilling. Enkelt och smidigt. Prova nu!

Riskvarning: 73% av retail kunder förlorar pengar.


“För tillfället verkar kortsiktiga flöden ha skjutits in i carry trade positioner” skrev Citigroups strateger. “Vidare kan man inte underskatta effekten av en mycket dysfunktionell amerikansk politisk miljö på konstruktionen av en tillfälligt svag bred dollar.” Offshore-marknader tenderade att driva onshore-marknader under tider med global marknadsstress. Prova handla offshore valutor genom Skilling!

Avslutar sin rekommendation för USD/ZAR

Citi avslutade sin långa rekommendation för USD/ZAR som den gick in den 25 juni till en spotränta på R17,475 per dollar, med en total förlust på 4,8 procent. Randen ökade så mycket som 1,5 procent på onsdagen till 16,5089 per dollar, den högsta nivån på en stängningsbasis sedan 13 mars. Den var en procent starkare klockan 18 i Johannesburg.

Medan de sydafrikanska finanspolitiska fundamenta knappast inspirerar förtroende, och centralbanken befinner sig i en policybegränsande cykel som har flyttat referensåterköpsräntan till rekordlåga nivåer, lockas investerare av randens relativt höga avkastning och likviditet. Randen är en så kallad minor, men det är en valuta vars värde är starkt knuten till råvarupriserna, då Sydafrika är en stor producent av ädelmetaller som guldet som ökar i värde snabbt, samt platina och palladium. Är du också sugen på att gå lång eller kort i råvaror? Kolla vår topplista över råvarumäklare då!

Randen har avkastat 5,2 procent under juli 2020 för de investerare som gjort en så kallad carry trade. De investerare som lånade dollar för att köpa högre avkastningstillgångar, så kallad carry trade har alltså varit vinnare där Citigroup varit förlorare. Det är det mest av 23 stora tillväxtmarknader som övervakas av Bloomberg. Sydafrikanska tioåriga obligationer ger 9,35 procents avkastning, den högsta räntan bland de stora utvecklingsländerna.

Många analytiker har ännu inte noterat randens styrka. Medianprognosen i Bloombergs-undersökning är att randen ska avsluta de tredje kvartalet 2020 på 17,20 per dollar, vilket skulle innebära en nedgång på cirka 4,2 procent fram till och med i slutet av september.

Sannolikheten för att randen slår den nivån detta kvartal är cirka 60 procent, enligt Bloomberg-beräkningar baserade på priserna på alternativ för att köpa och sälja valutan.

Sydafrikanska rand

Rand är den lagliga valutan i Sydafrika sedan 1961, året då det ersatte det sydafrikanska pundet. Det är uppdelat i 100 cent.

Ursprung och historia

Rand infördes i Sydafrika 1961, då landet blev en republik. Från det ögonblicket och fram till 1982 hade den sydafrikanska valutan ett värde högre än dollarn, men det började minska som en följd av internationellt tryck, tillsammans med sanktionerna mot landet som provocerats av den sydafrikanska apartheidpolitiken.

Sedan det ögonblicket har randen drabbats av flera fluktuationer i växelkursen beroende på politiska och ekonomiska rörelser inträffade i landet. Du kan se realtidskurser för ZAR här.

2012 skapade South African Reserve Bank, den sydafrikanska centralbanken, en serie sedlar med Nelson Mandelas ansikte för att hedra betydelsen av Nobelpristagarens roll för fred i landet.


Betyg: 9.67/10
Minsta insättning: 2500 kr
Beskrivning: Handla en undervärderad tillväxtvaluta? Prova med IG!

Riskvarning: 72% av alla icke-professionella investerare förlorar pengar på CFD-handel hos IG.


När det gäller finansinstitut, var Lombaard den första bank som var etablerad i landet. Det var en statsbank och öppnade sina dörrar i Kapstaden 1793, i syfte att sätta ytterligare pengar i omlopp och därmed hjälpa dem som led av brist på valuta. Denna bank har anförtrott utfärdandet av regeringssedlar. Banken stängdes 1883 efter konkurrens av de privata bankerna. Den första privata banken i Sydafrika var Cape of Good Hope Bank som öppnade 1837. Den 30 juni 1921, startade den sydafrikanska centralbanken sin verksamhet och landet kunde ha en nationell bank. De första sedlarna utfärdades av denna bank den 19 april 1922.

Aktuella sydafrikanska randmynt och sedlar

För närvarande finns mynt på 1, 2, 5, 10, 20 och 50 cent och 1, 2 och 5 rand i omlopp. Det finns också sedlar på 10, 20, 50, 100, 200 och 1000 ZAR.

Intressanta fakta

Även om randens värde har fluktuerat kraftigt under de senaste åren, är landet billigare än i Västeuropa eller USA.

Eftersom sedlarna på 200 rand har lidit av förfalskningar vägrar vissa butiker att acceptera dem.

Sedlarna med ansiktet på Nelson Mandela kallades ”randela”.


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.