fbpx

Fredric från Stockholm

Registrerade sig hos valutamäklaren Skilling för 37 minuter sedan.

» Prova Skilling du med.
89% av retail kunder förlorar pengar.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Enligt BIS, Bank of International Settlements, så ökade handeln med emerging markets valutor på FX marknaden från 19 till 25 procent under åren 2016 till och med 2019. Omsättningen för valutahandel på dessa marknader steg med 60 procent under samma period, till nästan 1,6 triljoner dollar.

I början av 2016 startade tillväxtmarknadsvalutor ett tvåårigt rally som tog MSCI Incs mätare till den högsta nivån när investerare rusade in och köpte högavkastningstillgångar. Oro över effekterna av ett handelskrig mellan USA och Kina har sedan tagit tillbaka några av dessa vinster.

Elektronisk aktivitet förstärkte också marknaden för icke-levererbara forwards, så kallade non-deliverable forwards sade BIS. NDF:er används ofta av investerare för att satsa på riktningen för en valuta och handlas vanligtvis i offshore-finansiella centra. Trots fortsatta begränsningar för deras konvertibilitet, NDF-handeln i den indiska rupien, indonesiska rupiah och filippinsk peso mer än fördubblats, sade BIS.

Samtidigt lockade dessa valutor ett större antal deltagare och såg en snabb ökning av offshorehandelsaktiviteten. Offshore-marknader tenderade att driva onshore-marknader under tider med global marknadsstress. Prova handla offshore valutor genom Skilling!

En märkbar trend i EME-valutahandeln var en ökning av andelen handel genererad av hedgefonder, egna handelsföretag (PTF) och andra finansiella kunder. En andra trend var en ökning av offshore-handeln. En viktig drivkraft var den globala investerarnas växande aptit för EME-tillgångar. Dessutom gjorde elektroniseringen av valutahandeln det möjligt för mindre aktörer att delta i en marknad som traditionellt dominerades av inter-dealer trading mellan stora banker. Slutligen fortsatte verksamheten att påverkas av begränsningar i valutakonverterbarhet.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Handla valutor med hos Skilling. Enkelt och smidigt. Prova nu!

Riskvarning: 89% av retail kunder förlorar pengar.


Vad är emerging markets valutor?

Emerging markets valutor är valutor från tillväxtmarknadsländer, såsom sydafrikanska rand, mexikansk peso eller brasiliansk real. Handlare söker dem eftersom de i allmänhet är mer volatila än utvecklade marknadsvalutor. Volatila valutapar kan erbjuda starkare och mer framträdande rörelser än så kallade majors.

Det är viktigt för valutahandlare att förstå egenskaperna för tillväxtmarknadsvalutor och hur de skiljer sig från utvecklade marknadsvalutor. Den här artikeln kommer att behandla dessa i djupgående.

De faktorer som gör en valuta till en tillväxtmarknadsvaluta kan diskuteras. Även om det är allmänt överens om att tillväxtmarknadsländer har lägre BNP per capita, högre inflation och högre arbetslöshet – bland andra faktorer – jämfört med mer utvecklade länder som USA. Vill du veta mer om vad som påverkar växelkurser? Läs då våra 55 punkter om vad som får valutakurserna att röra på sig.

De tre huvudsakliga kännetecknen på tillväxtmarknader inkluderar:

 • Underutvecklad infrastruktur
 • Vägar, byggnader, skolor och allmän infrastruktur måste utvecklas. Detta innebär att tillväxtmarknadsekonomier kräver mer investeringar och har högre potentiella tillväxttakt, men också högre skulder.
 • Yngre befolkning

Befolkningspyramiden är bottentung för tillväxtmarknader. Detta innebär att det finns fler ungdomar än att det finns gamla människor. Tillväxtmarknader har normalt högre dödligheten jämfört med utvecklade länder.

Högre nivåer av utländsk skuld

Tillväxtmarknader förlitar sig på utländsk upplåning för att finansiera investeringar, detta är delvis en anledning till att tillväxtmarknadsvalutor ofta kan vara extremt volatila. Om investerare tappar förtroende kan det leda till stora nedskrivningar i tillväxtmarknaden.


Betyg: 9.67/10
Minsta insättning: 2500 kr
Beskrivning: Handla en undervärderad tillväxtvaluta? Prova med IG!

Riskvarning: 74% av alla icke-professionella investerare förlorar pengar på CFD-handel hos IG.


Som ett resultat tenderar tillväxtmarknader att vara mindre likvida och mer volatila än större valutapar från mer utvecklade länder. Det är viktigt för handlare att känna igen de unika möjligheterna och skillnaderna mellan de två.

Fem tillväxtvalutor att bevaka

Mexiko

Valutaparet USD/MXN (amerikanska dollar/mexikanska peso) är ett av de mer populära valutaparen när det gäller tillväxtmarknadsvalutor. Det är många valutahandlare som tycker om detta valutapar på grund av dess volatilitet. Handla den helst mot USD, då detta valutakryss har störst likviditet.

USA importerar cirka 80 procent av Mexikos export så alla diskussioner om förändringar i handelsavtal eller tullar kan påverka den mexikanska peson.

Mexikos tre största exportvaror är:

 • Fordon
 • Elektriska maskiner och utrustning
 • Maskiner inklusive datorer

Mexikos tre största exportpartners är:

 • USA
 • Kanada
 • Tyskland

Mexico flagga

Ryssland

Valutaparet USD/RUB (US Dollar/Ryska Rubel). Ryssland är rik på naturresurser och råvaror, till exempel platina, handel med olja och handel med spannmål. Landet är en av världens största råoljeproducenter och medlem av OPEC.

Av all Rysslands export består 48 procent av mineralbränslen, oljor och destillationsprodukter så den ryska rubeln är starkt korrelerad med oljepriset. Så att om priset på RUB/USD sjunker betyder det att den ryska rubeln blir svagare. Du kan se att när priset på olja minskar det ryska rubeln.

Rysslands tre största exportvaror är:

 • Mineralbränslen, oljor och destillationsprodukter. Är du också sugen på att gå lång eller kort i olja? Kolla vår topplista över råvarumäklare!
 • Handelsvaror
 • Järn och stål

Rysslands tre största exportpartners är:

 • Kina
 • Nederländerna
 • Tyskland

Indien

Med en befolkning på nära 1,4 miljarder konkurrerar Indien med Kina om att ha den högsta befolkningen i världen. Indiens valuta är Indiska Rupie (USD/INR). Indien har den fjärde största ekonomin i världen och växer snabbt.

Att att investera i en ekonomi som Indien är uppenbar när man tittar på BNP-tillväxten från 1981–2017. Periodens tillväxttakt uppgår till cirka sex (6) procent per år, en mycket hög takt jämfört med utvecklade marknader och till och med andra tillväxtmarknader.

Indiens tre största exportvaror är:

 • Pärlor, ädelstenar, metaller och mynt
 • Mineralbränslen, oljor och destillationsprodukter
 • Maskiner, kärnreaktorer, pannor

Indiens tre största exportpartners är:

 • Förenta staterna
 • Förenade Arabemiraten
 • Hong Kong

Flaggor från EU och Kina

Kina

Kina är världens näst största ekonomi och den har den största befolkningen i världen. Kinas mindre handelspartner tenderar att ha en majoritet av sin handel med Kina. Detta gör att deras ekonomier är beroende och sammanflätade med Kinas ekonomi. Ett exempel är Australien, då 20-25 % av Australiens export går till Kina. Av den anledningen är valutaparet (AUD/USD) mycket känsligt för den kinesiska ekonomins ekonomiska hälsa. Det är en samma sak för andra små ekonomier som handlar mycket med Kina.

Fakta om Kinas ekonomi

Kina har världens största valutareserver.
Kina är världens största exportör.
Kina har världens största befolkning.

Som visas på bilden nedan handlar den kinesiska yuanen i ett band mellan sex till sju kinesiska yuan per dollar. Det är en mycket svår valuta att handla eftersom den inte visar tydliga diagrammönster som andra valutor. Förväxla inte CNH och CNY, CNH är offshore Yuan och CNY är Yuan onshore. 

Kinas tre största exportvaror är

 • Elektrisk, elektronisk utrustning
 • Maskiner, kärnreaktorer, pannor
 • Möbler, belysningsskyltar, prefabricerade byggnader

Kinas tre största exportpartners är

 • Förenta staterna
 • Hong Kong
 • Japan

Sydafrika's rand

Sydafrika

Sydafrikas ekonomi har kämpat för att uppnå en jämn tillväxt mitt i korruptionsskandaler i statligt ägda företag. Valutaparet USD/ZAR (US Dollar/ South African Rand) har varit en av de mest volatila valutorna på tillväxtmarknaderna.

Den sydafrikanska randen har visat sig vara extremt känslig för politisk risk. I december 2015 försvagades nästan 20 procent när den nuvarande presidenten Jacob Zuma avskedade finansministern som väckte en brist på investerarnas förtroende och en efterföljande försämring av randen.

Sydafrikas tre största exportvaror är:

 • Pärlor, ädelstenar, metaller och mynt
 • Mineraler och metaller Är du också sugen på att gå lång eller kort i råvaror? Kolla vår topplista över råvarumäklare då!
 • Mineralbränslen, oljor och destillationsprodukter

Sydafrikas tre största exportpartners:

 • Kina
 • Förenta staterna
 • Tyskland

Varför handla tillväxtmarknadsvalutor?

Valutapar med koppling till tillväxtmarknader är normalt mer volatila än stora valutapar, detta är en av anledningarna till att de attraherar valutahandlare eftersom de uppvisar större rörelser. Vill du lära dig valutahandel på 5 minuter? Kolla då in vår kom igång guide med Skilling.

Fördelar med valutahandel på tillväxtmarknader

 • Volatilitet: Valutor i tillväxtmarknader erbjuder större och mer framträdande rörelser.
 • Diversifiering: Valutor i tillväxtmarknader erbjuder ett alternativ till större valutor.

Nackdelar med att utöva valutahandel på tillväxtmarknader

 • Större spread (dyrare handel)
 • Ökad risk för misstag
 • Mindre likvida (dyrare att handla)

Den som konsekvent handlar valutor på tillväxtmarknaderna bör vara medveten om kommande politiska händelser som kan stimulera volatilitet. På grund av att paren uppvisar högre volatilitet, kan handlare också ta mindre positioner för att minska risken för att felaktiga positioner. Andra händelser som kan stimulera volatilitet inkluderar ekonomiska datautgivningar som du kan hålla dig uppdaterad med i en ekonomisk kalender.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Upplev en transparent & användarvänlig trading plattform. Bästa alternativet för trading med emerging markets valutor. Prova Skilling nu!

Riskvarning: 89% av retail kunder förlorar pengar.


Tips för den som handlar tillväxtmarknadsvalutor

Minska din positionsstorlek. Valutor i tillväxtmarknader visar mer volatilitet än stora par, det är viktigt att bestämma lämplig positionsstorlek för handeln.

Om du är oerfaren och inte van vid att handla nya valutapar på tillväxtmarknader som USD/MXN eller USD/ZAR, analysera grunderna och teknikerna tills du är bekväm med paret.

Bestäm lämplig hävstångseffekt. Låga skuldsättningar eller till och med ingen hävstång alls är nyckeln till handel med tillväxtmarknader. Många nya i valutahandlare raderar sina konton eftersom de använder överskott av hävstångseffekten.

Håll ett öga på de senaste forexnyheterna och analyserna för att fatta välgrundade handelsbeslut baserat på de dagliga rörelserna för valutapar i tillväxtmarknader.

Användning av carry trade är antagligen det bästa sättet att tjäna pengar på dessa valutor.

Forex carry trading är en vanlig investeringsstrategi inom valutahandel som många gånger visat sig vara lönsam och har goda möjligheter till att ge en riktigt bra avkastning. Strategin syftar till att inte bara dra nytta av växelkursdifferenserna, utan framförallt ränteskillnader mellan olika valutapar.

Grovt förenklat handlar det om att sälja en valuta med låg ränta, till exempel någon av kronorna, den amerikanska dollarn, och sedan investera i en annan valuta med högre ränta, till exempel den mexikanska peson, den brasilianska realen eller den sydafrikanska randen.

Genom att handla valuta med en carry trading-strategi utnyttjar handlaren de olika ränteskillnaderna som finns mellan olika länder och dess valutor. På detta sätt kan en valutahandlare räkna hem ett räntenetto varje dag.

I dag har vi vant oss att ränta knappt förekommer, om den ens är positiv. En eller ett par procentenheter kan emellertid erbjuda goda förtjänstmöjligheter, eftersom de flesta valutahandlare arbetar med hävstång. En hävstång på 10 x skapar en högre vinst, det gör att ränteskillnaden på en procentenhet helt plötsligt uppgår till tio procentenheter. Är räntespreaden högre så blir så klart den dagliga räntevinsten större.

I en carry trade väljs ett eller flera valutapar ut där det finns en betydande differens i räntorna mellan de bägge valutorna, men också där valutahandlaren förutspår en positiv kursutveckling. Säg att räntan för den ena av parets valutor för närvarande är satt till t ex 1 %, medan den andra valutan har en ränta på 4,5 %.

Den som handlar med valutor betalar ränta varje gång denne säljer en valuta, och erhåller ränta för en valuta denne köper. Detta sker så länge positionen hålls öppen. Genom att välja ett valutapar där du säljer med en räntekostnad på 1 % och köper till en ränteavkastning på 4,5 %, kan du alltså gå plus 3,5 % på din handel för varje dag du behåller positionen.

Vid valutahandel med hävstång kan du gratulera dig själv åt en ännu bättre vinst än de grundläggande 3,5 procenten. Viktigt att poängtera är emellertid att det med stora möjligheter också följer stora risker, varför denna typ av valutahandel ställer krav på både riskmedvetenhet och ett visst mått av erfarenhet och kunskap.


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2022 www.valutahandel.se All Rights Reserved.