fbpx

Kennet från Huddinge

Registrerade sig hos valutamäklaren Safello för 9 minuter sedan.

» Prova Safello du med.
Över hälften av alla användare förlorar pengar hos denna mäklare.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Nyfiken på valutahandel med sydafrikanska rand? Här hittar du intressant information om Sydafrikas officiella valuta – från bakgrund och historik, till randens internationella status, utsikter och utmaningar för den sydafrikanska ekonomin och förstås – uppdaterade livekurser för ZAR mot både USD och EUR.

USD/ZAR  
EUR/ZAR  

Randens bakgrund och historik

Den sydafrikanska randen är sedan år 1961 officiell valuta i republiken Sydafrika – det sydligast belägna landet på den afrikanska kontinenten. Randen ersatte det tidigare sydafrikanska pundet och infördes i samband med att Sydafrika utropade sig som en republik, fri och självständig från det tidigare koloniserande Storbritannien. Utbrytandet föregicks av att Storbritannien uttalat sig kritiskt mot Sydafrikas dåvarande Apartheid.
Randen ges ut av South African Reserve Bank (SARB), grundad år 1921 och med säte i landets huvudstad Pretoria – samma bank som också gav ut det tidigare pundet.
Namnet rand är inspirerat av den guldrika ås på vilken en av landets största städer, Johannesburg, är uppförd – Witwatersrand. På inhemskt språk översätts sydafrikansk rand till Suid-Afrikaanse Rand. Genom valutaunionen Common Monetary Area (CMA) används också den sydafrikanska randen som officiell valuta i Namibia, Lesotho och Swaziland. Valutans allmänna förkortning är ett enkelt R, men i valutahandelssammanhang lyder den under ISO 4217-kod ZAR.

Rika naturtillgångar och växande industrisektor – men dålig ekonomisk tillväxt

Sydafrika berg landskapSydafrika är vida känt för sina mycket omfattande naturtillgångar på framförallt kol, guld, diamanter och platina. Faktum är att landet kan stoltsera med ungefär 50 % av allt guld i världen, överlägset störst reserv av platina, drygt 75 % av allt mangan samt mer än två tredjedelar av den globala tillgången på krom. Man har även betydande reserver av naturgas och viktiga mineraler som uran och vanadium. Att utvinning och handel med dessa råvaror utgör grunden på vilken stora delar av Sydafrikas hela ekonomi vilar, är således enkelt att förstå.

Export av ovanstående naturresurser svarar för en betydande del av Sydafrikas totala handel och inkomst, varför den egna valutan förstås är starkt beroende av hur handeln fortlöper samt hur utvecklingen går på de berörda råvarumarknaderna. Till Sydafrikas viktigaste handelspartners räknas bl a USA, Japan, Tyskland och Kina. Men trots att det är gruvnäringen som de facto utgör landets absolut viktigaste exportkällor, svarar emellertid tillverkningsindustrin för en högre procent av bruttonationalprodukten (BNP) och är således också den av stor betydelse för Sydafrikas ekonomi.

Sett till de naturtillgångar och möjligheter som landet sitter på, torde den sydafrikanska ekonomin blomstra. Omfattande samhällspolitiska och sociala utmaningar har dock satt käppar i hjulet under lång tid, och utgjort stora hinder för såväl en bra tillväxt som en starkare valuta. Landet dras sedan länge av utbredd fattigdom, skyhög arbetslöshet (omkring 27 % – före Coronapandemin) samt en hög brottsstatistik. Den dystra utvecklingen har vidare försvårat möjligheten för South African Reserve Bank att hålla inflationen i schack med åtgärder som bla räntehöjningar.

Valutahandel med ZAR

Jämfört med USD, EUR, GBP och AUD är randen förstås en förhållandevis liten och exotisk valuta. Intresse för handel finns emellertid, och valutan finns i sortimentet hos de flesta större valutamäklare. Trading med ZAR, oavsett om det avser en långsiktig investering eller en kortsiktig spekulering, är förenat med ett högre risktagande än handel med t ex majors eller större valutor överlag. Är man medveten om det, kan dock randen bli ett både intressant och spännande inslag i ens forextrading. Vad gäller strategier kan carry trading vara ett intressant och potentiellt lönsamt alternativ för handel med ZAR. Sydafrika ligger nämligen högt i ränta jämfört med många andra länder, varför positiv ränteavkastning kan bli möjligt om randen handlas i par med t ex EUR eller JPY.

Hos välkända IG kan du trada USD/ZAR, EUR/ZAR, GBP/ZAR samt ZAR/JPY till konkurrenskraftiga spreads och med ett generöst utbud av tekniska hjälpmedel till ditt förfogande. Vi rekommenderar alltid att först starta med ett demokonto, för att testa såväl dina egna färdigheter som plattformens möjlighet att leverera enligt dina förväntningar. Registrera dig hos IG och kom igång med din valutahandel snabbt, smidigt och säkert redan nu.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Handla ZAR mot fyra olika valutor hos Skilling. En skandinavisk valutamäklare med bankID och fantastisk plattform. Prova nu!

Riskvarning: 71% av retail kunder förlorar pengar.


Faktorer av betydelse för valutans utveckling

Randens kursutveckling är dels beroende av Sydafrikas egna ekonomiska status, tillväxt och övergripande utveckling, samt av globala geopolitiska och ekonomiska faktorer som kan komma att ha en inverkan på den sydafrikanska ekonomin. Exportnäringen med handel mot framförallt Kina, Japan, USA och Tyskland är av stor betydelse, liksom centralbankens förmåga och möjligheter att parera ekonomiska utmaningar med effektiva åtgärder. Nyckeltal som inflationsnivå, tillväxt, arbetslöshet, KPI (konsumentprisindex), PMI (inköpschefsindex) samt styrränta är förstås samtliga viktiga att hålla koll på om man har intakt eller ska inta positioner med ZAR, liksom att hålla sig ajour med nyheter relevanta för utvecklingen överlag.

Valuta
Land
kr SEK
Svenska
GBP
Storbritannien
$ USD
USA
EURO
Europeiska Unionen
JPY
Japan
C$ CAD
Kanada
Om du också är intresserad av att bli kontaktad av en av våra pålitliga samarbetspartners som kan hjälpa dig att hitta rätt handelsplattform så tveka inte att ange dina kontaktuppgifter nedan.

Jag accepterar villkoren och att mina kontaktuppgifter lagras i enlighet med rådande lagstiftning.

Land
Ränta
Svenska flaggan Sverige
0%
Storbritanniens flagga UK
0.10%
Amerikanska flaggan USA
0-0.25%
Europeiska Unionens flagga EUROPA
0%
Kanadensiska flaggan Kanada
0.25%
Norska flaggan Norge
0.25%

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.