fbpx

Niklas från Ulricehamn

Registrerade sig hos valutamäklaren AvaTrade för 33 minuter sedan.

» Prova AvaTrade du med.
71% av icke-professionella investerarkonton förlorar pengar när de handlar hos AvaTrade.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Kryptovalutan DAI lanserades av Maker precis i startgroparna av det banbrytande decentraliserade finanssystemet DeFi, och har sedan dess vuxit till att bli en av de mest använda digitala valutorna för decentraliserade lånetjänster och betalfunktioner. Intresserad av hur DAI fungerar och hur du kan använda det? Nedan hittar du svaren på allt du behöver veta.

DAI är ett decentraliserat ERC20-stablecoin baserat på plattformen Ethereums blockkedjeteknik. ERC20 är ett samlingsnamn för just sådana kryptovlutor som inte har sin egen blockchain, till skillnad från exempelvis Bitcoin, utan som istället körs via Ethereums redan färdiga nätverk.

Grundarna av DAI är det inom krypto marknadsledande företaget Maker, vilka har spelat en viktig roll för expanderingen av DeFi och möjligheterna systemet erbjuder. Makers betydelse för DeFi och det faktum att det var ett av de allra första projekten tillgängliga genom DeFi, har gjort DAI till ett populärt DeFi-coin och mer eller mindre default-valutan för lån med kryptotillgångar som säkerhet.

Betyg: 9.57/10
Minsta insättning: 425 kr
Beskrivning: Handla krypto hos Stormgain, en av marknadens bästa kryptomäklare 2020. Kom igång med trading redan idag!

Riskvarning: Satsa inte mer pengar än du har råd att förlora.


DAI's värde är knutet till USD

Stablecoins är en särskild sorts kryptovalutor som har sitt värde knutna till en fast tillgång – alltså en fiatvaluta, en ädelmetall, andra råvaror eller en korg av flera fiatvalutor. Likt de flesta stablecoins på marknaden är DAI uppbackad av den amerikanska dollarn, mellan vilka det råder ett fast värdeförhållande där 1 DAI alltid är lika med 1 USD.

DAI's fasta koppling till USD minskar volatiliteten och gör den mer stabil än renodlade kryptovalutor som helt saknar en pegg mot fasta tillgångar. Av samma anledning är den också en av de stablecoins som utgör själva kärnan i DeFi-systemet, eftersom vanliga kryptovalutor skulle vara alltför osäkra att återskapa och replikera tjänster från det traditionella finanssystemet med.

Så hålls värdet mot dollarn i schack

För att bibehålla DAI's peggade värde mot den amerikanska dollarn används smarta kontrakt som automatiskt utlöser åtgärder om priset plötsligt skulle börja fluktuera för mycket. I händelse av en värdeförändring som överskrider den tillåtna maxgränsen (antingen uppåt eller nedåt) skapas eller elimineras Maker tokens (MKR) för att stabilisera priset och se till att värdet för 1 DAI håller sig så nära 1 USD som möjligt. Processen sköts helt och hållet av MakerDAO's algoritm för att undvika inblandning av mänsklig faktor och garantera bättre stabilitet.

DAI är överlag känd som en av marknadens mest stabila och minst volatila Ethereum-tokens.

DAI skapas genom lån

Användare världen över kan skapa DAI genom att använda andra kryptotillgångar som säkerhet för att ansöka om lån via MakerDAO-plattformen. Beviljas lånet skapas nya DAI, som då är den valutan – eller Ethereum-token – som låntagaren får tillgång till. Protokollet för DAI som finns idag är en uppdaterad version av föregångaren (som nu kallas SAI), för vilken endast ETH kunde användas som säkerhet.
I nuvarande DAI är flera kryptovalutor godkända att låsa som collateral för DAI-lån, däribland ETH, WBTC, USDC och BAT, och antalet ökar hela tiden.

När ett lån väl är taget och nya DAI är skapade, kan dessa tokens användas för att finansiera andra investeringar, göra inköp eller nyttja andra DeFi-applikationer enligt den så kallade Lego-principen. DeFi som system refereras ofta till som just ett Lego-system, då applikationerna genom de smarta kontrakten kan byggas på varandra och kombineras. De tillgångar du använt som säkerhet för ditt DAI-lån låses upp från det smarta kontrakt de förvaras i när lånet är till fullo återbetalt.

Möjlighet att erhålla ränteintäkter genom DAI

En nyligen adderad funktion till MakerDAO-protokollet är DAI Savings Rate. DAI Savings Rate erbjuder användare möjligheten att låsa sina DAI-tillgångar i MakerDAO's Oasis App och sedan erhålla ränta på de sparade tillgångarna.

Förutom att ta lån i DAI och spara DAI, kan man också trada tokens via MakerDAO's Oasis App.

Så skaffar du DAI

Enklaste sättet att förvärva DAI är att nyttja lånetjänsten där du använder andra tillgångar som säkerhet för att skapa nya DAI och låna dem. Du kan också trada andra tokens mot DAI på Oasis App alternativt en plattform som Coinbase.


Betyg: 9.44/10
Minsta insättning: EUR250 (≈ 2500 SEK)
Beskrivning: Handla krypto hos Capital.com – optimal kryptotrading alla dagar i veckan, dygnet runt. Kom igång redan idag!

Riskvarning: 79.17% av individuella investerarkonton förlorar pengar när de handlar CFD:er.


Främsta användningsområde för DAI

DAI används i huvudsak som motvikt eller hedge för nedgångar i andra mer volatila kryptotillgångar som Bitcoin och Ethereum. Användare kan säkra tillgångar i DAI om man befarar att marknaden är på väg nedåt. Vidare gör också DAI's stabilitet att den är en av de bäst lämpade kryptotillgångarna att handla och göra andra investeringar med.

Varför välja DAI?

Stablecoin: Mindre volatilitet och bättre stabilitet än vanliga kryptovalutor.

Ingen tredjepart:Alla tillgångar som används som säkerhet för att skapa DAI förvaras uteslutande i smarta kontrakt enligt DeFi-standard. Inga externa tredjeparter nödvändiga.

Tillgänglighet och flexibilitet:DAI är enkelt att förvärva genom lån eller trading, och flera tillgångar kan användas som säkerhet. Tjänsterna kan nyttjas via MarketDAO's Oasis App, DeFi-applikationen Compound (lån och trading) eller plattformar som Binance, Coinbase och Uniswap (trading).

Idealiskt för köp och investeringar i andra DeFi-apps:DAI's stabilitet gör den till en av de bästa tillgångarna att använda för köp och investeringar i andra DeFi-protokoll.