fbpx

Greg från Stockholm

Registrerade sig hos valutamäklaren CEX för 40 minuter sedan.

» Prova CEX du med.
Som vanligt ska man aldrig riskera pengar man inte har råd att förlora.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

För ett antal år sedan kom jag och många med mig i kontakt med den mycket speciella personen Martin Armstrong via filmen ”The Forecaster”. Utan att egentligen veta vad i hans åsikter eller arbete som är fläckat av hans historia med den amerikanska staten eller inte har jag i varje fall snappat upp ett uttalande från honom som jag tagit till mig. Valutahandel tar idag upp ämnet om trender i tillgångspriser – som om trenden är på riktigt ska vara mer eller mindre densamma i flera valutor!

En global pristrend?

Det finns en logik i att pristrender ska kunna vara tillräckligt starka för att kunna synas globalt prissatt i flera valutor. Om så inte vore fallet skulle till exempel en svensk och en amerikan kunna uppfatta utvecklingen av priset på en marknad på olika sätt – därmed föreligger ingen tydlig trend utifrån ett globalt perspektiv.

Som många andra som intresserar sig för marknaden, valutor, aktier och andra tillgångar scannar man med viss frekvens av sociala medier för input och uppslag. Du följer väl @valutahandel.se på Instagram?

Efter att ha läst ovan åsikt av Mr Armstrong för många år sedan och studerat uttalandet stod det ganska klart för mig att det förmodligen var så att prisbilden på en hel del tillgångsslag feltolkades av ganska många personer. Detta gällde inte minst priset på guld. Guld är en tacksam tillgång att göra exempel av eftersom den är standardiserad i sin prissättning på globala marknader. Detta är för övrigt något som flera valutamäklare tänkt på och det går att handla guld på olika sätt med olika valutaexponering.

Guldtackor

De flesta råvaror har priser i dollar

Råvaror prissätts ofta i dollar och om ni minns hade guldpriset en oerhört negativ utveckling i dollar räknat under en period mellan september 2011 och december 2015. Så var dock inte fallet om man prissätter guldet i andra valutor – i varje fall inte i den senare delen av den förmodat negativa trenden i guld. I Euro räknat bottnade guldet faktiskt redan i december 2013 och JPY sommaren 2013. Formationen i den japanska valutan skvallrade dessutom starkt att guldet ingalunda var i en negativ position utan snarare byggde för vidare uppgång – om man gillar teknisk analys. Dessutom så kan det vara intressant att jämföra guld-silver ration när man talar om den ädla råvaran.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Handlar valutor med en helsvensk valutamäklare som har BankID. Kom igång snabbt och enkelt med fördelaktiga villkor. Upplev Skilling nu!

Riskvarning: 71% av retail kunder förlorar pengar.


Guld i dollarpriser

XAU/USD graf

Guld i yenpriser

XAU/JPY graf

På senare år ser vi att guldpriset återigen unisont stigit i flera valutor intill sommaren 2020 – en tidpunkt från vilken priset relativt synkront återigen kommit ner. Detta gäller dock inte guld i relation till den turkiska liran där priset toppade först senare – liran är å andra sidan möjligen en valuta som inte ska ingå i en global ”trend-screening” av helt andra anledningar.

Oavsett uppvisar guldet i denna valuta en våldsam Bull Market där priset stigit en cirka 600 procent från botten 2013 – grovt räknat – men guldet har stor potential fortfarande, 3x dagens guldpris enligt vissa analytiker.

Detta visar på guldets förmåga som värdebevarare. Du kan själv handla guld hos Skilling, den ledande skandinaviska råvarumäklaren med BankID, svensk support och SEK som valuta. Prova själv Skilling idag!

Guldet är dock inte det enda tillgångsslaget som kan jämföras på detta sätt. Under de år dollarn varit starkt kan man notera att en del aktiemarknader, sektorer eller branscher för amerikanska investerare framstått som exceptionellt tråkiga men bara söder om gränsen har det upplevts på ett annat sätt. Till exempelvis på iShares MSCI Emerging Markets ETF (EEM) som även finns noterad i Mexiko. Minst sagt stor differens i den upplevda utvecklingen – som i sin tur kan ses på olika sätt. Amerikanen skrattar åt Mexikanen som tror de blivit rikare – i själva verket behöll de nätt och jämnt sin köpkraft relaterat amerikanen om de investerat i ovan nämnda ETF. Mexikanen får en annan bild av verkligheten och tror att de blivit rikare. Vi svenskar satt under perioden från 2011 i ungefär samma båt som mexikanen ungefär fram till Corona-botten förra året – i varje fall om man tittar på OMXS30.

EEM NYSE

EEM NYSE

EEM BVM

EEM BVM

Jämfört tillgångspriser i de stora valutorna

För en investerare är det naturligtvis guld om man landar i en tillgång som stiger i lokal valuta (ex dollar), där den lokala valutan dessutom stiger relativt investerarens egna valuta (ex SEK) – och då mina vänner är trenden otvetydigt så nära bullish den bara kan bli!

Så ett tips kan vara – att om det är möjligt försöka jämföra tillgångspriser i de stora valutorna så som JPY, GBP, USD och Euro för att försöka förstå den sanna trenden.


Betyg: 6.44/10
Minsta insättning: EUR250 (≈ 2500 SEK)
Beskrivning: Handla guld och 19 andra råvaror hos Capital.com; en internationell sajt som även finns pgå svenska. Testa nu!

Riskvarning: 84% av individuella investerarkonton förlorar pengar när de handlar CFD:er med denna provider.Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.