fbpx

Alvin från Eskilstuna

Registrerade sig hos valutamäklaren Skilling för 2 minuter sedan.

» Prova Skilling du med.
71% av retail kunder förlorar pengar.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

En stopp loss kan definieras som en avancerad order att sälja en tillgång när den når en viss prispunkt. Den används för att begränsa förlust eller att säkra en vinst i din valutahandel.

Konceptet kan användas för både kort- och långsiktig handel. Detta är en automatisk beställning som en investerare gör hos mäklaren. Stop-loss kallas också ‘stop order' eller ‘stop-market order'. Genom att placera en stop-loss-order instruerar investeraren mäklaren att sälja ett värdepapper, en råvara eller ett valutpar när det når en förinställd prisgräns. Du kan handla aktier, blanka aktier, handla valutor, investera i råvaror och aktieindex en stop loss.

En stop-loss-order är i grunden ett verktyg som används för kortsiktig investeringsplanering. Det används när investeraren inte vill ha trycket att övervaka ett värdepapper dagligen. Ordern utlöses automatiskt och gränserna bestäms i förväg. Detta kan vara till stor hjälp för små investerare.

Stop-Loss Order – se till att du använder den

Med så många saker att tänka på när man beslutar om man ska köpa ett finansiellt instrument eller inte, är det lätt att utelämna några viktiga överväganden. Stop-loss-ordern kan vara en av dessa faktorer. När det används på rätt sätt kan en stop-loss-order göra en värld av skillnad. Och nästan alla kan dra nytta av detta verktyg. Bortsett från att använda en tradingstrategi för valutahandel så är det lätt att argumentera att stop loss är en hörnsten. Eller rättare sagt, en korrekt placering av stop loss kan vara en av de allra viktigaste aspekterna framgångsrik trading.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Handla mobilt hos Skilling, en av marknadens bästa och mest använda tradingmäklare 2020. Kom igång med BankId på under 1 minut!

Riskvarning: 71% av retail kunder förlorar pengar.


Vad är en Stop-Loss Order?

En stop-loss-order är en order som placeras hos en mäklare för att köpa eller sälja en viss aktie när aktien når ett visst pris. En stop-loss är utformad för att begränsa en investerares förlust på en finansiell position. Om du till exempel ställer in en stop-loss-order på 10 procent under det pris du köpte aktien till kommer din förlust att begränsas till 10 procent.

Antag att du just köpt Microsoft (MSFT) till 20 dollar per aktie. Direkt efter köp av aktien anger du en stop-loss-order på 18 USD. Om aktien sjunker under 18 USD kommer dina aktier att säljas till rådande marknadspris.

Stop-limit-order liknar stop-loss-order. Men som deras namn säger finns det en gräns för det pris som de kommer att utföra. Det finns då två priser som anges i en stop-limit order: stoppriset, som kommer att konvertera ordern till en försäljningsorder men till det förutbestämda priset. Istället för att ordern blir en marknadsorder att sälja blir försäljningsordern en limiterad order som endast kommer att genomföras till det förutbestämda priset (eller bättre).

Fördelar med Stop-Loss Order

Den viktigaste fördelen med en stop-loss-order är att den kostar ingenting att genomföra. Din ordinarie provision debiteras först när stoppförlustpriset har uppnåtts och aktien måste säljas. Ett sätt att tänka på en stop-loss-order är som en gratis försäkring. En stop loss bör användas vid varje trade

En ytterligare fördel med en stop-loss-order är att den gör att beslutsfattandet kan vara fritt från känslomässiga influenser. Människor tenderar att “bli kära” i sina placeringar. Till exempel kan de upprätthålla den falska tron att om de ger aktien ytterligare en chans, kommer det att vända. I själva verket kan denna fördröjning bara orsaka ytterligare förluster.

Oavsett vilken typ av investerare du är bör du enkelt kunna identifiera varför du äger en aktie eller en valuta. En värdeinvesterares kriterier kommer att skilja sig från en tillväxtinvesterares kriterier, vilket kommer att skilja sig från kriterierna för en aktiv näringsidkare. Oavsett vilken strategi det är kommer strategin bara att fungera om du håller dig till strategin. Så om du är en hardcore buy-and-hold-investerare är dina stop-loss-order nästan värdelösa.

I slutet av dagen, om du ska bli en framgångsrik investerare, måste du vara säker på din strategi. Detta innebär att du genomför din plan. Fördelen med stop-loss-order är att de kan hjälpa dig att hålla dig på rätt spår och förhindra att ditt omdöme blir grumligt av känslor.

Slutligen är det viktigt att inse att stop-loss-order inte garanterar att du tjänar pengar på aktiemarknaden. Du måste fortfarande fatta intelligenta investeringsbeslut. Om du inte gör det kommer du att förlora lika mycket pengar som du skulle göra utan stoppförlust (bara i mycket långsammare takt).


Betyg: 9.5/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Upplev eToro's egna plattform som erbjuder variabel hävstång efter eget tycke. Prova nu!

Riskvarning: 81% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.


Stop-Loss-order är också ett sätt att säkra vinster

Stop-loss-order betraktas traditionellt som ett sätt att förhindra förluster. En annan användning av detta verktyg är dock att låsa in vinster. I det här fallet kallas ibland stop-loss-order som “trailing stopp”. Här sätts stop-loss-ordern till en procentuell nivå under det aktuella marknadspriset (inte det pris till vilket du köpte det). Priset på stop-loss justeras när aktiekursen fluktuerar. Det betyder att om aktien stiger så kommer Din trailing stopp att stiga från en låg nivå till en högre. På det sättet är du fortfarande med och drar fördel av kursuppgången och har en order som säljer om kursen går ned. Det är viktigt att komma ihåg att om en aktie går upp har du en orealiserad vinst; du har inte kontanter i handen förrän du säljer. Genom att använda en trailing stopp kan du låta vinsten springa, samtidigt som du garanterar åtminstone en viss realisationsvinst.

Fortsätt med vårt Microsoft-exempel ovanifrån, antar att du ställer in en efterföljande stopporder på 10 procent under det aktuella priset, och aktien skjuter upp till 30 USD inom en månad. Din trailing stopporder skulle då låsa in på 27 dollar per aktie (30 USD – (10 procent x 30 USD) = 27 USD). Eftersom detta är det sämsta priset du skulle få, även om aktien tar ett oväntat dopp, kommer du inte att drabbas av en förlust. Naturligtvis, kom ihåg att stop loss order fortfarande är en marknadsorder. Den förblir helt enkelt vilande och aktiveras bara när de förutbestämda priset uppnås. Så det pris som din försäljning faktiskt handlar på kan vara något annorlunda än det angivna utlösningspriset.

Nackdelar med Stop-Loss Order

En fördel med en stop-loss-order är att du inte behöver övervaka hur en aktie presterar dagligen. Denna bekvämlighet är särskilt praktisk när du är på semester eller i en situation som hindrar dig från att titta på dina aktier under en längre period.

Den största nackdelen är att en kortsiktig fluktuation i aktiens pris kan aktivera stoppkursen. Nyckeln är att välja en stop-loss-procentsats som gör det möjligt för en aktie att fluktuera dag till dag, samtidigt som man förhindrar så mycket nedåtrisk som möjligt. Att ställa in en 5 procentig stop-loss-order på ett aktier som tidigare har fluktuerat 10 procent eller mer på en vecka kanske inte är den bästa strategin. Du kommer troligen bara att förlora pengar på provisionen som genereras från genomförandet av din stop-loss-order.

Det finns inga bestämda regler för nivån vid vilken stopp ska placeras; det beror helt på din individuella investeringsstil och volatiliteten hos den finansiella tillgången. En aktiv trader kan använda en nivå på 5 procent, medan en långsiktig investerare kan välja 15 procent eller mer.

En annan sak att tänka på är att när du når ditt stoppris blir din stopporder en marknadsorder. Så det pris som du säljer kan skilja sig mycket från stoppriset. Detta är särskilt sant på en marknad där kurserna kan förändras snabbt. En annan begränsning med stop-loss-ordern är att många mäklare inte tillåter dig att placera en stopporder på vissa värdepapper som OTC Bulletin Board-aktier eller penny stocks.

Stop-limit-order har ytterligare potentiella risker. Dessa order kan garantera en prisgräns, men handeln kanske inte utförs. Detta kan skada investerare under en snabb marknad om stopporder utlöses, men ordern inte fylls innan marknadspriset faller igenom gränspriset. Om dåliga nyheter kommer ut om ett företag och det limiterade priset ligger 1 eller 2 dollar under stop-loss-priset, måste investeraren hålla på aktien under en obestämd period innan aktiekursen stiger igen. Båda typerna av orders kan anges som antingen dag eller good till canceled (GTC).


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Nu med ny webbplats. Bättre än någonsin. Prova Skilling själv med cTrader!

Riskvarning: 71% av retail kunder förlorar pengar.


Stop-Loss vs. Stop-Limit Order: Vilken order ska du använda?

Handlare och investerare som vill begränsa potentiella förluster kan använda flera typer av order för att komma in och ut ur marknaden vid tider då de kanske inte kan göra en order manuellt. Stop-loss-order och stop-limit-order är två verktyg för att uppnå detta. Det är dock viktigt att förstå skillnaden mellan dessa två verktyg.

En sälj-stop-order är en typ av stop-loss-order som skyddar långa positioner genom att utlösa en marknadsförsäljningsorder om priset faller under en viss nivå.

En köp-stop-order är en typ av stop-loss-order som skyddar korta positioner; den sätts över det nuvarande marknadspriset och utlöses om priset stiger över den nivån.

Stop-limit-order är en typ av stop-loss, men till stoppriset blir ordern en limitorder – endast exekverad till gränspriset eller bättre.

Stop-Loss Order

Det finns två typer av stop-loss-order: en för att köpa och en för att sälja:

Sälj-stopporder

Sälj-stop-order skyddar långa positioner genom att utlösa en marknadsförsäljningsorder om priset faller under en viss nivå. Det bakomliggande antagandet bakom denna strategi är att om priset faller så långt kan det fortsätta att falla mycket längre. Förlusten begränsas genom att sälja till detta pris.

Låt oss till exempel säga att en trader äger 1000 aktier i ABC-aktien. Tradern köpte aktien till 30 dollar per aktie, och det har stigit till 45 dollar på rykten om ett potentiellt uppköp. Tradern vill låsa in en vinst på minst 10 dollar per aktie, så tradern lägger in en sälj-stop-order till 41 dollar. Om aktien sjunker tillbaka under detta pris blir ordern en marknadsorder och fylls till det aktuella marknadspriset, vilket kan vara mer (eller mer sannolikt mindre) än stop-loss-priset på 41 dollar. I det här fallet får trader få 41 dollar för 500 aktier och 40,50 dollar för resten. Men tradern kommer att behålla det mesta av vinsten.

Köp-stopporder

Köp-stop-order är konceptuellt samma som sälj-stop-order. De används dock för att skydda korta positioner det vill säga blankningar. Ett köp-stopp-orderpris ligger över det aktuella marknadspriset och kommer att utlösas om priset stiger över den nivån.

Stop-limit-order

Stop-limit-order liknar stop-loss-order. Men som namnet säger finns det en gräns för det pris som de kommer att utföra. Det finns två priser som anges i en stoppgränsorder: stoppriset, som konverterar ordern till en försäljningsorder och det limiterade priset. Istället för att ordern blir en marknadsorder att sälja blir försäljningsordern en limiterad order som endast kommer att genomföras till gränspriset eller bättre.

Naturligtvis finns det ingen garanti för att denna order kommer att fyllas, särskilt om aktiekursen stiger eller faller snabbt, till exempel vid en vinstvarning. Stop-limit-order används ibland för att investeraren inte vill sälja och är villig att vänta på att priset stiger tillbaka till gränspriset, om priset på aktien eller annan säkerhet faller under gränsen.

Låt oss till exempel anta att ABC-aktien aldrig sjunker till stop-loss-priset, men det fortsätter att stiga och når så småningom 50 dollar per aktie. Tradern annullerar sin stop-loss-order till 41 dollar och sätter in en stop-limit-order på 47 dollar, med en gräns på 45 dollar. Om aktiekursen sjunker under 47 USD blir ordern en live-order. Om aktiekursen sjunker under 45 USD innan ordern fylls, förblir ordern ofylld tills priset klättrar tillbaka till 45 dollar.

Många investerare kommer att annullera sina gränsorder om aktiekursen faller under gränspriset eftersom de bara placerade dem för att begränsa deras förlust när priset sjönk. Eftersom de missade chansen att komma ut kommer de helt enkelt att vänta på att priset ska gå upp igen. De kanske inte vill sälja till det gränspriset vid den tidpunkten om aktien fortsätter att stiga.

Liksom med köp-stop-order används köp-stop-limit-order för kort försäljning, när investeraren är villig att riskera att vänta på att priset ska komma tillbaka om köpet inte görs till gränspriset eller bättre.

Det är viktigt för aktiva handlare att vidta lämpliga åtgärder för att skydda sina affärer mot betydande förluster.


Betyg: 9.67/10
Minsta insättning: 2500 kr
Beskrivning: Trött på för lite action? Kör med turbo warranter från IG. Supersnabbt, med fantastiska priser och stop loss!

Riskvarning: 70% av alla icke-professionella investerare förlorar pengar på CFD-handel hos IG.


Fördelar och risker med Stop-Loss och Stop-Limit Orders

Stop-loss- och stop-limit-order kan ge olika typer av skydd för investerare. Stop-loss-order kan garantera utförandet, men pris- och prisglidning inträffar ofta vid körning. De flesta stop loss orders fylls till ett pris som understiger det priset som triggar den; skillnaden beror till stor del på hur snabbt priset sjunker. En order kan fyllas till ett betydligt lägre pris om priset sjunker snabbt.

Stop-limit-order kan garantera en prisgräns, men handeln kan kanske inte genomföras. Detta kan ge investeraren med en betydande förlust på en snabb marknad om ordern inte fylls innan marknadspriset sjunker genom det limiterade priset. Om dåliga nyheter kommer ut om ett företag och det limiterade priset ligger väldigt nära stop-loss-priset, måste investeraren hålla på aktien under en obestämd period innan aktiekursen stiger igen. Båda typerna av beställningar kan anges som antingen dag eller good till canceled (GTC).

Att välja vilken typ av order som ska användas innebär i huvudsak att bestämma vilken typ av risk som är bättre att ta. Det första steget för att använda endera typen av order korrekt är att noggrant bedöma hur aktien handlas.

Om aktien är volatil med betydande prisrörelse kan en stop-limit-order vara mer effektiv på grund av dess prisgaranti. Om handeln inte genomförs kan investeraren bara behöva vänta en kort tid för att priset ska stiga igen. En stop-loss-order skulle vara lämplig om exempelvis dåliga nyheter kommer ut om ett företag som tvivlar på sin långsiktiga framtid. I det här fallet kanske aktiekursen inte återgår till sin nuvarande nivå på månader eller år (om det någonsin gör det). Investerare skulle därför vara kloka att minska sina förluster och ta marknadspriset vid försäljningen. En stop-limit-order kan ge en betydligt större förlust om den inte verkställs.

En annan viktig faktor att tänka på när du gör någon av beställningarna är var du ska ställa in stopp och det limiterade priset. Teknisk analys kan vara ett användbart verktyg här; stop-loss-priser placeras ofta på nivåer av tekniskt stöd eller motstånd. Investerare som gör stop-loss-order på aktier som stiger stadigt bör se till att ge aktien lite utrymme att falla tillbaka. Om de ställer sitt stoppris för nära det aktuella marknadspriset kan de komma att stoppas ur sin position på grund av en relativt liten kursrörelse. De kan också missa när priset börjar stiga igen.

Stop-loss och stop-limit order kan ge olika typer av skydd för både långa och korta investerare. Stop-loss-order garanterar exekvering, medan stop-limit-order garanterar priset.


Betyg: 6.44/10
Minsta insättning: EUR250 (≈ 2500 SEK)
Beskrivning: Handla med över 3000 instrument genom CFD'er. Prova Capital nu!

Riskvarning: 84% av individuella investerarkonton förlorar pengar när de handlar CFD:er med denna provider.Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.