fbpx

Olof från Umeå

Registrerade sig hos valutamäklaren AvaTrade för 4 minuter sedan.

» Prova AvaTrade du med.
71% av icke-professionella investerarkonton förlorar pengar när de handlar hos AvaTrade.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Intervjuserien fortsätter och idag så har Valutahandel.se äran att intervjua SparFabriken. Bakom Sparfabriken så hittar vi en man på 33 år som bor i Stockholm. Han har investerat i framför allt tillväxtaktier sedan 2016 och lyckades förra året nå en avkastning på 153%, något som han själv tror kan vara svårt att återupprepa i år. Hans investeringsstil bygger på tålamod och ordentliga analyser. Sparfabriken försöker hitta bolag med hög omsättningstillväxt och bibehållen marginal, två viktiga faktorer då man investerare i tillväxtbolag.

Nedan kommer vår intervju som inleds med en fråga om valutahandel som är högaktuell – dollarns värde efter att stödpaketet i USA nyligen godkänts. Det nya stödpaketet kan ge familjer som tjänar maximalt $150 000 extra stöd med upp till $1400 per månad enligt CNBC.

Valutahandel inleder: Du har ett trevligt inlägg om dollarn och USA's dominans i världsekonomin.

USA en pengamaskin: Frihetsgudinnan

Vad du tror om framtiden för USD?

Valutahandel fortsätter: Kommer dollarn försätta vara safe heaven valuta? Den svenska kronan har också blivit rejält mkt starkare mot dollarn på sistone. Hur länge tror du det kommer hålla?

Med tanke på hur pass utspridd den globala handeln är i USD så är det svårt att se att det skulle vara något som ändras inom överskådlig framtid. Men det kan bli spännande att hålla koll på den kinesiska yuan i framtiden, det är en ekonomi som blir allt mer självförsörjande. SEK har ju gått starkt mot både USD och Euro, men man ska också komma ihåg att kronan var svag i början av 2020. Det i kombination med att Sveriges ekonomi klarat sig relativt bra under pandemin, bäddar för ytterligare förstärkning framgent.

Valutahandel kommenterar: Smarta kommentarer. Ja, det gäller hålla utkik efter yuan i framtiden. Tror allt mer kommer bli prissatt i CNY. Men samtidigt så växer euron också. Sverige har klarat sig riktigt bra med Covid-19 på många sätt relaterat till ekonomin och det ska bli kul att tradea lite mer med kronan. Min egen favoritsajt för detta är Skilling.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Trading med dollar? Då rekommenderas svenska Skilling, som är transparent, smidigt och proffsigast i klassen. Prova nu!

Riskvarning: 71% av retail kunder förlorar pengar.


Hur lyckas du hantera när en aktie går ner?

Tålamod är inte alltid så lätt inom investeringar. Finns det någon gång du definitivt säljer, eller håller du alltid ut väldigt länge?

Att hålla lugnet är givetvis lättare sagt än gjort. I början av min ”karriär” hade jag inte mycket till tålamod vilket resulterade i förhastade beslut, på både köp och säljsidan. Jag tror dock det är en läxa man kanske behöver lära sig, så att man över tid kan utveckla sig som investerare, och lära av sina misstag.
I dagsläget försöker jag ignorera själva kursrörelserna så gott det bara går, och grundar istället mina affärer på vad som händer i bolaget. Med andra ord säljer jag bara om bolaget inte möter mina förväntningar.

Har du själv lyckats gå in i någon nyemission under 2020 eller 2021?

Eller finns det någon du väntar på?

Det har inte blivit några nyemissioner faktiskt. De bolag jag äger har haft några stycken, men de har alla varit riktade.

Valutahandel säger: Din artikel om nyemissioner var spännande. Läste för övrigt i Financial Times att i Kina så har nyemissioner under de första 20 dagarna i genomsnitt gett över 150% avkastning det senaste året. En Väldigt spännande marknad, helt klart. Kanske ett komplement för dem som redan sett fördelarna med valutahandel?

Det har varit mycket rapporter på sistone.

Hur brukar du tänka inför rapporter?

Valutahandel.se undrar: Är det något speciellt du tittar på?

Rapporter är ju alltid oerhört intressant givetvis, eftersom det är där man får kvitto på om bolagen levererar. Vad jag tittar på extra noga varierar från bolag till bolag, men eftersom jag fokuserar på tillväxt så är generellt omsättningen den viktigaste parametern.

Har du själv handlar någon valuta eller derivatinstrument?

Jag har aldrig handlat i sådant av den enkla anledningen att jag är fundamental som investerare, och föredrar därför att investerare i bolag där jag får chansen att analysera och förstå en verksamhet och vad den kan skapa för värden.

Valutahandel.se säger: Då hoppas vi att du och andra som inte provat läser vår valutaskola. Kanske några av Er kan bli riktigt inspirerad av att upptäcka de 55 faktorer som påverkar valutornas värde.

Några bolag som överraskat positivt eller negativt i år vid rapport?

Framförallt Sinch, Evolution och Embracer hade ju fantastiska rapporter på alla sätt och vis! Det enda bolaget jag möjligtvis blev något besviken på var Storytel.

Valutahandel.se säger: Evolution Gaming är klart intressant, speciellt efter uppköpet av NetEnt. Önskar man varit med där ett tag.

Du hade fantastisk avkastning 2020, hela 153%. Tror du 2021 blir lika bra?

Valutahandel fortsätter: Vad tror du gjorde att du lyckades så bra 2020?

Man ska ju aldrig säga aldrig men troligtvis var 2020s utveckling något som blir svårt att åstadkomma igen.
Portföljens enorma avkastning det året grundades i att innehaven fick sådan galen skjuts av pandemin. Alla innehav gick fint även innan, men plötsligt fick aktierna en rejäl skjuts. Jag skulle tippa på att den ”extra boosten” kan komma att avta under 2021.

Du har helt undvikit Bitcoin. Hur kommer det sig?

Valutahandel frågar vidare: Finns det några andra kryptovalutor (t. ex. Etherum 2.0) som du skulle kunna tänka dig?

Jag investerar inte i Bitcoin eller några andra kryptovalutor, av två anledningar:
1: Det är alldeles för spekulativt för min smak.
2: Jag har inget intresse av att investera i sådant som inte kan producera något (det gäller alltså även exempelvis guld och dylikt)

Valutahandel.se kommenterar: En väldigt tydlig och rak inställning. Bra när man vågar ta ställning. Själv är jag inte heller en stor fan av Bitcoin och äger inga själv heller. Men Ethereum och några alt coins tror jag dock mer på, även om risken även där är väldigt hög, så används ETH i alla fall flitigare som DeFi valuta och finns i över 70% av alla transaktioner.

Vem ska vi intervjua efter dig?

Finns en del riktigt fina konton, och några som jag spontant tycker är värda att intervjua är @Finansgrabbarna eller Marcus Lindblad från SparaCash.

Valutahandel avslutar: Stort tack för att du tog dig tid att svara på frågorna. För alla som vill veta mer om Sparfabriken, så kan ni besöka honom på Instagram under namnet @Sparfabriken.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Sugen på trading? Testa med ett demokonto hos Skilling. Helt riskfritt. Kom igång på 10 sekunder!

Riskvarning: 71% av retail kunder förlorar pengar.Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.