fbpx

Frida från Lund

Registrerade sig hos valutamäklaren Skilling för 19 minuter sedan.

» Prova Skilling du med.
82% av retail kunder förlorar pengar.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Valutahandel.se har haft äran att få intervjua Utdelningsfamiljen, som består utav fyra familjemedlemmar med självklar fokus – aktieutdelningar. Mor och far är nyss fyllda 30 år och båda jobbar heltid.

Mor arbetar som ambulanssjuksköterska och far arbetar som lärare på en mellanstadieskola. Utdelningsfamiljen bor tillsammans med sina två barn i radhus i Örebro. Dottern är 2,5 år och sonen strax över ett år gammal. Båda två har ett begynnande aktieintresse förstås, säger pappan i Utdelningsfamiljen. Nedan följer den senaste i raden från vår intervjuserie med ansedda profiler inom sociala medier.

Hur kom ni i utdelningsfamiljen igång med just aktier som ger utdelning?

Har ni alltid kört just detta, eller vad ledde Er in på detta spår?

Att vi snöade in på just utdelningsaktier är nog till stor del att vi började följa två bloggar för ett gäng år sen. Det var Utdelningsseglaren och Utdelningsjägaren. Vi gillade på något sätt konceptet med att få utdelningar som i sin tur skulle kunna täcka ens utgifter och på detta sätt bli ekonomisk fria. När vi sen började med utdelningsaktier så upplevde vi också att utdelningarna blev som en motivation för oss till ökat sparande/investerande. Det är helt enkelt en strategi som passar oss bra.

Nu under det senaste året så har vi också valt att komplettera våra aktieinnehav med indexfonder och ett par aktivt förvaltade fonder. Vi håller fortfarande på att försöka hitta vår strategi till 100 procent. Vi har mycket kvar att lära så det gäller att vara ödmjuka inför framtiden. =)

Valutahandel kommenterar: Absolut, man ska alltid vara ödmjuk inför framtiden och det finns alltid massvis att lära sig. För alla som inte läst valutaskolan, så är det en bra start för övrigt.

Utdelning från helikopter

Vilka faktorer tas med när ni väljer ut riktigt bra utdelningsaktier?

Några exempel skulle kunna vara: Teknisk analys, låg aktiekurs, ökad utdelning, stabil utdelning, stabil aktiekurs, ökade riktkurser för en aktie, eller en viss industri eller sektor ni tror på.

När vi letar utdelningsaktier försöker vi hitta stabila och lönsamma bolag. Det ska ha en stigande vinsttillväxt och omsättningstillväxt. Gärna i kombination med en stigande utdelningstrend. Vi försöker sprida våra investeringar i flera olika sektorer så bolaget ska på något sätt fylla en funktion i portföljen. Vi har också en mix av mer tillväxtbolag med en liten men stigande utdelning och mer mogna bolag med högre direktavkastning. Vi försöker att välja ut våra bolag inom sektorer som vi tror även kommer behövas och finns kvar i framtiden. Vi försöker också att hitta bolag som inte är alltför högt värderade vilket är svårt i rådande börsklimat.

Vi håller oss dock borta från de riktiga högutdelarna som delar ut mer än vad bolaget går i vinst! Brukar ofta vara ett varningstecken.

Valutahandel kommenterar: Det låter som väldigt kloka råd, tack för tipsen. Vore trevligt om man kan leva på utdelningsaktier.

Vad får er att avsluta en investering i en utdelningsaktie, trots en väldigt lång investeringshorisont?

Det kan vara att framtidsutsikterna har försämrats för bolaget eller för branschen i stort. Det kan också vara så att vi väljer att avsluta en investering ifall inte bolaget fortsätter att växa, öka sin omsättning osv. Det kan som sagt finnas flera olika anledningar. Men utgångspunkten när vi investerar är alltid att äga bolagen på lång sikt.

Har ni funderat på vad alternativ-kostnaden är över att ha pengarna uppbundna i utdelningsaktier vs andra typer av investeringar?

Vi har inte ägnat mycket funderingar kring detta, utan vi tycker att just aktier och i vårt fall utdelningsaktier passar oss bra. Det är ett relativt lättillgängligt och passivt sätt att få passiva inkomster.

Valutahandel säger: Absolut, låter som en trevlig passiv investering. Men valutor kan ha en rejäl daglig ränteutdelning i bästa fall. Ett exempel: En investering på 2000 EUR, där man säljer valutaparet EUR/TRY, ger en ränta på 3.62 EUR (36.29 kr) per dag, vilket motsvarar en utdelning på 1321 EUR (13 243 kr ) per år, förutsatt att räntan ligger på samma nivå under ett år. Fenomenet att investera i valutapar med hög ränta kallas carry trading och TRY har blivit den nya favoriten för många.

Har fenomenet med ränteutdelning för valutor intresserat Er?

Nej, det är inget som vi är särskilt insatta i så där har vi svårt att uttala oss. Det verkar dock vara ett spännande fenomen så det kanske vi får ta att kolla upp i framtiden.

Finns någon exponering mot andra valutor, t. ex efter köp av högutdelande utländska aktier?

Hur hanteras detta i så fall, dvs accepterar ni risken, eller hedgar ni valutaexponeringen?

Vi har en del exponering både mot EUR och USD genom våra aktieinnehav. Vi accepterar den risk som det innebär, så vi hedgar oss inte mot vår valutaexponering. Vi tänker att över tid så jämnar denna exponering ut sig.

Är det någon speciell sektor som ni är extra positiv eller negativ till över tid?

Noterar att ni är väldigt positiva till investmentbolag.

Vi är positivt inställda till de svenska investmentbolagen, mycket på grund av att flera av dessa bolag har visat på en överavkastning gentemot index under en lång tidsperiod. Vi tycker att dessa bolag drivs av starka ägare som visat att de kan förvalta kapital och få det att växa på ett mycket bra sätt.

Vi har inte aktivt tagit avstånd från någon direkt sektor som vi ser att vissa investerare gör. Exempelvis gambling, oljesektorn eller tobakssektorn. Utdelningsfamiljen investerar i alla med bra utdelning.

Hur hanterar Utdelningsfamiljen aktietrender?

Vissa år så kan en viss sektor vara extremt omtalad och kurserna följer ibland med då. Ibland så är det tvärtom. Försöker ni hitta nya trender för de månatliga investeringarna, eller går det till samma aktier och fonder för det mesta?

Vi har ett månadssparande som vi kör kontinuerligt på. I detta månadssparande så har vi ju exempelvis Tin Ny Teknik och Proehtos Fond som ridit på två stora trender tekniktrenden respektive den gröna vågen.

Annars så är ju vårt förhållningssätt att äga bolag som klarar sig igenom förhoppningsvis alla börsklimat. Heta sektorer brukar dra till sig mycket kapital vilket gör att en hel del aktiekurser blir ”dyra” i termer av p/e-tal.

Finns det några speciella trender ni tror på för 2021-22?

Vår känsla är att såväl tech-sektorn och gröna investeringar fortsatt kommer att kunna gå bra. Särskilt de bolag som går in under benämningen ”greentech”.

Har ni handlat någon kryptovaluta, eller är det för riskabelt för Er?

Vi har sedan ett par veckor sen startat ett konto på Coinbase för att kika lite hur detta fungerar men än så länge har vi inte vågat oss på att investera. Får se om vi kommer att göra det i framtiden. Vi har som utgångspunkt att alltid investera i bolag/saker som vi förstår oss på och kan känna oss trygga med att äga. Vad gäller kryptovalutor så har vi inte riktigt koll hur det fungerar vilket gör att vi avstår från att investera just nu.

Valutahandel.se inflikar: Låter smart att inte investera i saker som man inte förstår sig på, speciellt något så volatilt som digitala valutor. Men ibland kan ett demokonto vara ett sätt att få en känsla för det – då man testar utan riktiga pengar. De flesta kryptomäklarna erbjuder detta idag och samma sak med handelsplatserna (för att växla till sig krypto med vanliga kronor eller euro). Min egen favorit är Poloniex (recension), som har ett brett utbud och låga avgifter. Men den kan vara lite krånglig att sätta sig in i så annars är även en tradig sajt som Capital (recension) ett bra alternativ, då sajten är extremt användarvänlig och erbjuder handel utan hävstång. Men läs på, träna och öva – samt var försiktiga och börja inte med riktiga pengar innan ni känner Er helt redo och förstår det bättre.

Är det några speciella gröna investeringar som ni tror på?

Vi har tidigare varit investerade i exempelvis Eolus Vind men vi valde att sälja av vårt innehav efter en väldigt kraftig uppgång. Vi upplever att många bolag i sektorn handlas väldigt mycket på förhoppning om kommande års intjäning, vilket i våra ögon gör det lite svårt att hitta rätt. Vi har istället valt att välja fonder som investerar grönt, för att få en godispåse av innehav. =)

Har ni något förslag på vem vi ska intervjua efter?

Det vore spännande att få se en intervju med @Skapapengar, som är en genuin person på Instagram.

Valutahandel vill passa på att tacka @Utdelningsfamiljen för deras medverkan och spännande tankar och tips. Lycka till med aktieutdelningarna och hoppas ni kollar in valutahandels-utdelningar med, då de ges ut varje dag och kan ge en bra slant extra.


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2023 www.valutahandel.se All Rights Reserved.