fbpx

Albin från Norrköping

Registrerade sig hos valutamäklaren eToro för 8 minuter sedan.

» Prova eToro du med.
81% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Visste du att man som valutahandlare kan tjäna pengar på så kallad “rollover” – det vill säga motsvarigheten till utdelning vid aktiehandel? Metoden kallas carry trading, för vilken den turkiska liran just nu är hetast på marknaden. Den har gått från att vara rent skräp, till att bli något av ett slott.

Carry trading går ut på att du handlar valutapar med signifikanta skillnader i ränta mellan de bägge valutorna – alltså en med väldigt hög ränta och en med väldigt låg. Detta för att kunna tjäna pengar på det som kallas forex roll over rates eller övernatten intäkter på valutahandel ifall vi skapar vårt eget svenska ord.

Rollover är den ränta du antingen betalar eller erhåller när du håller en valutaposition öppen över natten (vilket räknas ut efter marknadens öppettider trots att valutamarknaden i praktiken är öppen dygnet runt). Om positionens korta valuta har högre ränta än den långa valutan blir mellanskillnaden en kostnad du får betala, men om den långa valutans ränta är högre än den korta blir mellanskillnaden istället en ränteintäkt – och det är precis det man drar nytta av vid carry trading.

USD/TRY - sälj exempel hos Skilling
Klicka för att se en större bild på positionen.

Rollover exempel 1: Intäkter för valutaparet USD/TRY

För den turkiska liran (USD/TRY) på Skilling så är det rejäla intäktsmöjligheter, motsvarande utdelning för aktier just nu. Skillnaden är bara att utdelningen kommer dagligen och inte en gång i kvartalet, eller en gång om året.Ifall du säljer 20 000 enheter (samma som $20 000) av USD/TRY, så innebär det en exponering på €16498 i skrivande stund. Du tror alltså att turkiska liran ska bli starkare mot USD, för att den har sjunkit för mycket och nu har en ny finansminister som har bättre styr på ekonomin.Den dagliga ränteintäkten blir då €2.74, medan du per månad tjänar €82 (828 kr). Ifall du är djärv och stannar 1 år, så ger positionen €1000.1 (10 098 kr) i ränteintäkter, som betalas ut varje dag och du kan själv välja precis när du vill gå ut. Med andra ord, så har du betalat av 60% av positionens ingångsvärde på 1 år, förutsatt att räntan stannar på samma nivåer för båda länderna. Sugen på att tjäna ränta? Prova trading med USD/TRY idag.

Rollover exempel 2: Vad ger EUR/TRY i ränta

Låt oss ta ett exempel med EUR/TRY också, där räntan är 0% för EU och 19% för Turkiet i skrivande stund. Ifall du säljer 20 000 enheter så innebär det en exponering på €20 000, men eftersom hävstången är 10x, så krävs endast €2000 i insättning. Ifall du tror att Turkiska liran ska stärkas mot EUR, så delas €3.43 (34.64 kr) ut i ränta per dag. Ifall du sitter på positionen ett år, så får du totalt €1251.95 (12 644 sek) per år i ränteintäkter. Motsvarande 62.6% av vad du gick in med, har alltså erhållits i ränta på ett år. Du kan handla EUR/TRY hos Skilling till exakt den uppvisade räntan ovan.

Köp EUR/TRY

Rollover exempel 3: Tror du inte på TRY?

Låt oss ta en motsatsposition också. Låt oss säga att du istället tror att EUR ska stärkas mot Turkiska Lira.
Vid köp av EUR mot TRY, så är det riktigt höga kostnader varje dag. Du betalar €13.81 (139.5 kr) per dag i räntekostnad för samma position med KÖP istället för sälj, då EU har avsevärt lägre ränta än Turkiet. På ett år så är det drygt 50 900 kr som tillkommer i räntekostnad vid en sådan position. Ja, som du förstår så är många avskräckta av den låga räntan i EU vid trading med EUR/TRY och en stor andel har valt att tro på TRY istället.

Riskvarning: De två skärmdumparna med USD/TRY och EUR/TRY ska ses som utbildning om vad olika instrument kostar eller kan ge för intäkter och ska inte ses som rådgivning. Du rekommenderas tala med en ekonomisk rådgivare för att ta ställning till att köpa eller sälja turkiska lira.

Vill du läsa en mer detaljerad beskrivning av rollover och hur det fungerar hittar du en bra artikel om ämnet här.

Så, carry trading förutsätter alltså att valutorna i de par du handlar har ganska vitt skilda räntesatser – vilket innebär att en del valutor och en del par är mer lämpliga än andra. En av de största favoriterna för carry trading just nu är den turkiska liran. En valuta som i övrigt inte har varit särskilt imponerande på lång tid, men som tack vare landets höga räntesats kan dra in en hel del pengar på just rollover.

Undermåligt ledarskap körde liran i botten

Turkiet har sedan 1990-talet genomgått en intensiv ekonomisk utveckling med bland annat bättre levnadsstandard och bättre infrastruktur som resultat. Politisk oro har dock kastat en mörk skugga över landets framgångar, framförallt sedan Erdogan tillträdde som president och införde ett betydligt mer auktoritärt styre. Ett styre som även inkluderar vänskapliga ryggdunkar, tjänster och gentjänster.

Detta blev inte minst tydligt när Erdogan under 2018 använde familjeband som merit framför kompetens och tillsatte sin svärson som ny finansminister. En rekrytering som fick ödesdigra konsekvenser för den turkiska ekonomin och givetvis valutan. Bland annat föreslogs en massiv räntesänkning i syfte att underlätta för folk att låna pengar, men resultatet blev främst att liran sjönk som en sten. Drygt 50% faktiskt, vilket gjorde att den toppade listan över de valutor som tappade mest under 2020.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Prova en marknadsledande valutamäklare med snäv spread, fantastisk säkerhet med BankID och svenska betalmetoder såsom Swish. Registrera dig hos Skilling idag!

Riskvarning: 71% av retail kunder förlorar pengar.


Efter upprepade sänkningar var den turkiska styrräntan under 2020 nere under 10% (vilket förstås fortfarande är en hög nivå) och valutan föll fritt. En sparkad centralbankschef och ett tack och hej till den ingifta finansministern senare har den nu åter höjts (17% idag) – med en stärkt TRY som resultat. Givet det senaste årets utmaningar med pandemin har lirans återhämtning förstås gått långsamt, men en svag höjning mot dollarn kan ändå ses – idag är 1 TRY värd 0,14 USD, jämfört med 0,12 USD i november 2020. Vidare är en ränta på 17% förstås hisnande högt – men för den som sysslar med carry trading innebär det en riktigt fin möjlighet att tjäna pengar.

Ett av de mest akuta ärendena är den höga inflationen som trots räntehöjning verkar vara svår att få bukt med. Såväl den nya centralbankschefen som finansministern har dock en betydligt mer seriös approach, och de har flaggat för att fler åtgärder är på gång i syfte att lätta på inflationstrycket. Förhoppningsvis är ytterligare stabiliseringar att vänta för TRY med det nya styret.

SEK vs TRY – så ser läget ut

Liksom i USA är ränteläget i Sverige (som bekant) mycket lågt, varför samma stora mellanskillnad finns mellan liran och kronan. TRY/SEK är emellertid inget vanligt valutapar hos mäklare, men att titta på förhållandet de bägge valutorna emellan är förstås ändå intressant.

Efter flera tunga år med upprepade bottennoteringar har den svenska kronan på senare tid återhämtat sig och stärkts mot flera andra valutor – inte minst den turkiska liran. Faktum är att Turkiets valuta var den som SEK stärktes allra mest mot under 2020, enligt vår lista. Hela 51,5% upp. TRY har gjort en viss återhämtning sedan dess, men ökningen är likväl markant. Lugnar pandemin ned sig framåt sommaren och resande blir aktuellt kan man alltså se framemot mycket semester för pengarna i Turkiet, så länge TRY inte plötsligt stärks betydligt.

Turkiska lira i realtid

Genom carry trading finns alltså möjlighet att tjäna bra pengar på Turkiets skyhöga ränta. Handlar du till exempel TRY/USD är ränteskillnaden mellan de bägge valutorna idag hela 16,75-17% eftersom USA för närvarande har ligger på 0,00-0,25%. Går du lång i TRY tickar rollover rates in så länge du håller positionen öppen.

På Valutahandels särskilda valutasida om TRY kan du se liverkurser för TRY mot USD och EUR, ta del av bakgrundsfakta och kuriosa om valutan samt läsa mer om den turkiska ekonomin generellt och hur utvecklingen kan komma att se ut framgent.

Handel med turkiska liran finns bland annat hos den skandinaviska onlinemäklaren Skilling – hos vilken du registrerar dig med BankID och tradar med rejält konkurrenskraftig spread. Trada TRY hos Skilling nu!


Betyg: 6.44/10
Minsta insättning: EUR250 (≈ 2500 SEK)
Beskrivning: Handla turkiska lira billigt, snabbt och säkert. Testa Capital du med!

Riskvarning: 84% av individuella investerarkonton förlorar pengar när de handlar CFD:er med denna provider.


Lär dig mer om carry trading

Grunden i carry trading handlar kort och gott om att hålla en position öppen där du säljer en valuta med låg ränta och köper en valuta med hög ränta. Även små skillnader kan ge bra avkastning tack vare att valutor som regel handlas med hävstång. I den här artikeln om carry trading kan du läsa mer om hur metoden fungerar och få tips om hur du kommer igång och vilka valutapar som är särskilt gynnsamma att handla.

Riskvarning 2: Valutahandel kräver övning för att lyckas och kan innebära snabba upp och nedgångar. Satsa aldrig mer än du har råd förlora.


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.