fbpx

Tina från Malmö

Registrerade sig hos valutamäklaren Safello för 9 minuter sedan.

» Prova Safello du med.
Över hälften av alla användare förlorar pengar hos denna mäklare.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Kommer Bitcoin bli det som räddar världen från skenande inflation och djup(are) ekonomisk kris inducerad av en ond cirkel av växande skuldberg och överproducering av nya pengar? Grundarna bakom Winklevoss Capital, tillika medgrundare av Facebook, är övertygade – men vad grundar de sin teori på?

Valutahandel noterar att Cameron och Tyler Winklevoss hade viktiga nyckelroller i uppstarten av alla sociala mediers mesta urmoder. Efter framgångarna med Facebook har de även lanserat det egna investmentbolaget Winklevoss Capital.

Under 3:e kvartalet 2020 så ventilerade Winklevoss sina tankar kring hur framförallt den amerikanska regeringen hanterat de statliga finanserna – såväl före som efter intågandet av coronapandemin – men även världen generellt. En artikel i vilken de lyfter problemen med snabbt växande statliga skuldberg, att emittera enorma mängder nya pengar för att parera den pågående ekonomiska krisen samt det faktum att US dollars, olja och guld inte längre bör betraktas som stabila safe have-tillgångar.
Winklevoss Capital logo
Istället spår de att Bitcoin kommer vara det som framgent förhindrar en fortsatt nedåtgående spiral mot globalt ekonomiskt förfall. Stora ord och en stor tilltro till krypto i allmänhet, och Bitcoin i synnerhet.

Winklevoss spår att en potentiell värdeökning på upp till $500 000 – motsvarande omkring 4 miljoner svenska kronor – per Bitcoin inte alls kan bli omöjlig om fler och fler centralbanker runtom i världen börjar värdera Bitcoin utifrån samma ramverk som man värderar guld, och börjar investera en del av sin valutareserv i Bitcoin. Så lite som 10% av den totala valutareserven skulle räcka för en värdeökning på 45x dagens rate.

På andra håll ser dock prognoserna annorlunda ut. Analytiker på bland annat Blockchain.news spår istället att en ny kryptokrasch är i antågande och att blankning av Bitcoin är att föredra framför en investering. I en artikel publicerad på Blockchain.com i september listas flera anledningar till varför Bitcoin och andra kryptovalutor sannolikt kommer att dyka igen – anledningar som härleds till situationen med covid-19, läget på börsen, tekniska analyser samt det faktum att kursen drivits upp av hajpen kring DeFi – där den nylanserade Sushi token uppvisat rejäl volatilitet som haft stor inverkan på hela kryptomarknaden.

Facebook webbplats

Varför tror Facebook-grundarna hårt på Bitcoin?

Winklevoss lägger fram en rad anledningar till varför de är övertygade om Bitcoins framtida roll i världsekonomin. Flera problem lyfts kring både olja, guld och USD – till vilka vi återkommer lite längre ned – men framförallt talas om det faktum att alla tre kan anpassas efter utbud och efterfrågan. Modern gruv- och borrteknologi gör det möjligt att möta ökad efterfrågan på guld och olja, och nya USD kan tryckas och emitteras om så skulle bli nödvändigt (bland annat nämns intressanta siffror kring hur USA emitterat mer pengar under 2020, än under det senaste decenniet – som en lösning på den ekonomiska krisen föranledd av covid-19).

Möjligheterna att hela tiden svara upp på ökad efterfrågan med ett större utbud menar Winklevoss blir en farlig väg som på sikt kommer att leda till hyperinflation och en än mer sargad världsekonomi än den vi har idag.

Bitcoin däremot, finns de facto endast i en begränsad mängd som inte kan utökas när den sista miningen väl är gjord, oavsett nivå på efterfrågan. Ett icke korrelerat förhållande mellan utbud och efterfrågan, menar Winklevoss skulle förhindra sådana ekonomiska utmaningar vi står inför idag.

Problemet med dollarn som värdereserv

USD är världens överlägset största reservvaluta och har under lång tid varit den tillgång många vänt sig till när det varit orolig i världsekonomin. Så även i början av pandemin, då dollarn initialt steg kraftigt innan covid-19 orsakade en samhällelig och ekonomisk kris även i USA. Winklevoss sågar dock dollarn som värdereserv framgent på grund av USA's kraftigt växande skuldberg och den frikostiga utgivningen av nya pengar. En hantering av statliga finanser de menar är en direktbiljett mot just skenande inflation och en urholkning av dollarns värde.

Problemet med olja som värdereserv

Oljans kraftiga volatilitet gör att den kan ifrågasättas som lämplig värdereserv, något vi inte minst sett under 2020. Imponerande prisökningar kan avlösas av brutala fall samt en situation där tillgången kan överträffa efterfrågan så pass att oljebolag ger bort olja gratis eller till och med betalar för att bli av med den. I och med att förnyelsebar energi efterfrågas alltmer riskerar efterfrågan att sjunka eller åtminstone stagnera. Samtidigt ökar utbudet kraftigt då man upptäckt att tillgången är betydligt större än vad man tidigare trott – en obalans som får värdet att sjunka.

Betyg: 9.43/10
Minsta insättning: 200 kr
Beskrivning: Kom igång med Bitcoin. Prova CEX nu!

Riskvarning: Som vanligt ska man aldrig riskera pengar man inte har råd att förlora.


Problemet med guld som värdereserv

Även här belyser Winklevoss problemet med en tillgång som tack vare moderniserad gruvteknologi (konkreta planer finns till och med på att borra efter guld i asteroider samt att utvinna det ur havsvatten) hela tiden kan möta upp en ökande efterfrågan. Vidare lyfts också de logistiska utmaningarna med att förflytta och förvara guld (gäller även olja), vilka förstås ser helt annorlunda ut för Bitcoin där allt handlar om teknologi.

Caset mot Bitcoin som värdereserv

Winklevoss må presentera flera övertygande poänger kring varför Bitcoin sannolikt ersätter guld, olja och USD som värdereserv framöver – men det finns också sådant som talar emot den utvecklingen. Bitcoin stöds för det första ännu inte av någon centralbank, valutan och hela blockchainteknologin är fortfarande relativt ny, instabil och riskabel och som Warren Buffett med flera uttryckt det – myntet saknar inbyggt värde och producerar ingenting. Enligt CEO'n på Bershire Hathaway är krypto rakt igenom menat för spekulering – inte investering.

Hur ser du på Bitcoins framtid och eventuella förutsättningar att ersätta guld, olja och USD som främsta värdereserv?

Var kan man investera i Bitcoin?

Coinbase: En av världens största marknadsplatser för krypto.
Registrera dig hos Coinbase.

Stormgain: Användarvänlig sajt med branschens lägsta kommission och avgifter. Registrera dig hos Stormgain.

Betyg: 5.57/10
Minsta insättning: 425 kr
Beskrivning: Bitcoin trading med upp till 200x hävstång. Prova Stormgain nu!

Riskvarning: Satsa inte mer pengar än du har råd att förlora.


Crypto.com: Renodlad kryptomäklare för handel, trading och exchange.
Registrera dig hos Crypto.com.

Vilka sidor är bra för Bitcoin trading?

Skilling: Svenskspråkig mäklare med trippla tradingplattformar.
Registrera dig hos Skilling.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Kombinera Bitcoin trading med valutahandel. Testa Skilling nu!

Riskvarning: 73% av retail kunder förlorar pengar.


CEX: Kryptotrading med STP-teknologi.
Registrera dig hos CEX.

HugoFX: Prisvärd ECN-mäklare.
Registrera dig hos HugoFX.


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.