fbpx

Martin från Huddinge

Registrerade sig hos valutamäklaren IG för 37 minuter sedan.

» Prova IG du med.
72% av alla icke-professionella investerare förlorar pengar på CFD-handel hos IG.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Silver (XAG) har alltid haft ett värde i mänsklighetens historia. Även i dag erbjuder denna ädelmetall en trygghet på de volatila finansmarknaderna. Under försommaren skrev vi en längre artikel om vår syn på silverpriset, en syn som sett i efterhand visade sig vara väldigt korrekt. Vi har sedan dess erhållit flera mail med frågor från våra läsare om vi anser att det är dags att ta hem vinsterna i silver eller om vi fortfarande tror att denna ädelmetall har mer att ge.

Valutahandel har valt att titta närmare på den historiska utvecklingen för silver. Det är emellertid viktigt att ha i åtanke att en historiskt god utveckling inte är en garanti för en fortsatt kursuppgång för XAG/USD. Det är upp till var och en att själv fatta sina egna beslut och man bör inte glömma bort att hålla koll på vad en stark dollar eller svag dollar kan göra med silverpriset. (Ofta så ökar priset på silver över tid när dollarn är svag och vice verca).

Det går att handla råvaror från hemmet på ett relativt smidigt sätt, precis som med valutahandel. Faktum är att man ofta kan göra allt från samma online trading sajt.

Vi kan emellertid konstatera att silver har haft en starkare kursutveckling i procent än guld under fem av de senaste sex kursuppgångarna. Kommer silverpriset att upprepa denna utveckling även denna gång? Då kan det kanske vara intressant för vissa att handla silver online med CFD'er. Men låt oss börja med att titta på hur silver har uppfört sig under dessa kursuppgångar.

Graf över silverpriset

Kursuppgångar

Det har varit ett antal större cykler för silver som är värda att titta närmare på. Kanske vi får se något av en liknande resa denna gång, även om den kanske inte blir en lika brutal uppgång som 1976-1980 då priset steg över 500%? Här kommer en översikt om prisstigningar för silver mellan 1967 till idag.

1. 1967-1968

Under dessa 13 månader steg silverpriset med 48 procent, från 12,50 USD, till 18,58 USD.

2. 1971-1974

Under dessa 27 månader steg silverpriset med 274 procent, från 8,45 USD per troy ounce, till 31,59 USD. Detta är enda gången under de senaste sex kursuppgångarna som guldpriset har överträffat silverprisets utveckling.

3. 1976-1980

Under dessa 48 månader steg silverpriset med 544 procent, från 18,40 USD per troy ounce, till 118,50 USD. Detta skedde när bröderna Hunt försökte ta kontrollen över silvermarknaden. Bröderna Hunt, hade i slutet av 70-talet och början av 80-talet köpt kontrakt för hälften av världens silverproduktion.


Betyg: 9.22/10
Minsta insättning: 2200 kr
Beskrivning: Handla silver hos NAGA, en av marknadens bästa och mest använda tradingmäklare 2020. Kom igång på under 1 minut. Prova nu!

Riskvarning: 75,43% av alla användare förlorar pengar när de handlar CFD'er med denna mäklare.


4. 1986-1987

Under dessa 12 månader steg silverpriset med 40 procent, från 12,47 USD per troy ounce, till 17,48 USD.Silverpilar

5. 1993-1995

Under dessa 27 månader steg silverpriset med 39 procent, från 6,47 USD per troy ounce, till 9,00 USD.

6. 2001-2011

Under dessa 113 månader, nästan elva år, steg silverpriset med 39 procent, från 6,01 USD per troy ounce, till 55,60 USD.

7. 2015-pågående

Under de senaste 56 månaderna har silverpriset stigit med 90 procent, från 15,04 USD per troy ounce, till 28,53 USD. Kommer silverpriset att fortsätta sin resa norrut?

Förhållandet mellan guld och silver, det som kallas för ”guld/silver ration” är nu nere på dryga 70,50, att jämföras med över 100 när vi skrev om silverpriset i våras.

Senaste gången som denna ratio översteg 100 var 1991. Inte ens under den så kallade Finanskrisen 2008/2009 översteg denna ratio 100, vilket gör att silver, i alla fall i jämförelse med guld, är att betrakta som billigt just nu. Under 2019 var den genomsnittliga ration 86:1 vilket var den högsta nivån på årsbasis på 25 år.

Vi konstaterar således att baserat på historiska data är silver fortsatt billigt. Vi ser samtidigt att det är gott om investerarare som väljer att titta på alternativ till guld som rusat kraftigt under 2020.

Över 600 000 troy ounce platina har lagts till de börshandlade fondernas innehav sedan mitten av maj 2020, enligt uppgifter sammanställda av Bloomberg, eftersom investerarnas efterfrågan delvis kompenserar för en minskning av konsumtionen från smycken och bilindustrin som förlamats av Coronaviruspandemin.

Drivs av investerare som trodde att de missade det senaste rallyt i guld och silver

Köprundan drevs av investerare som trodde att de missade det senaste rallyt i guld och silver, säger Nitesh Shah, analyschef på WisdomTree. Förmodligen har en del vinster tagits från guld och silver och allokerats till platina eftersom denna ädelmetall fortfarande är relativt billig sina motsvarigheter, sa han. Håller du med och uppskattar möjligheterna med CFD'er? Kör trading med silver genom Skilling då.

De flesta ädelmetaller har haft ett bra år 2020 då regeringar och centralbanker inklusive Federal Reserve släppte loss en enorm stimulans för att hjälpa ekonomier som skadades av Coronapandemin, vilket fått investerare att söka säkerhet i hårda tillgångar bland oro över valutadebatten. Guld har stigit med 29 procent i år, medan platinapriset fortfarande är cirka 3 procent lägre.

“Platina verkar som en av de metaller som stå näst på tur om historiska korrelationer är någon vägledning” sade Shah.

Investeringsefterfrågan och oro över minskat utbud från topptillverkaren Sydafrika efter tillfälliga stängningar av gruvor på grund av lock downs har stöttat metallen. Medan platina har återhämtat sig cirka 66 procent från årets nedgångar efter en massiv försäljning i mars, är dess rabatt till guld inte långt ifrån ett rekord.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Handla råvaror med Skilling. Skandinavisk aktör med brett utbud, låg spread & snabba avslut. Prova nu!

Riskvarning: 73% av retail kunder förlorar pengar.


Platina på kort sikt

Platinapriset började försöka förnya positiviteten genom sitt rally över det ursprungliga stödet 915.00, för att märka att ett nytt positivt mål registrerades av dess stabilitet nära 945.00, den svaga positiviteten orsakas av motsättningen mellan stokastisk stabilitet under 50-nivån och positiviteten hos glidande medelvärde 55, vilket fortsätter att bekräfta stabiliteten för det initiala stödet som visas i bilden ovan.

Det kan således tolkas som att silver är billigt, att inflödena in de börshandlade fonderna tyder på att marknaden fått upp ögonen för denna periodvis styvmoderligt behandlade ädelmetall. Kortsiktigt kan den emellertid vara större intresse för andra ädelmetaller. Ur ett tekniskt perspektiv är emellertid silver intressant då silver bröt 28 USD per troy ounce i veckan.

Silver bröt det korta motståndet

Silvermarknaderna bröt 28 dollarsnivån under handelssessionen på måndag och bröt därmed ett kortvarigt motståndshinder. Silvermarknaderna ökade ganska markant under handelssessionen på måndag och slog igenom 28-dollarsnivån, ett område som har varit betydande motstånd.

I slutändan är det bara är en tidsfråga innan marknaden går igenom 30-dollarsnivån igen, kanske med ett stort utbudsområde som hittar $ 29-nivån som en plats att slåss. På längre sikt kan 30 dollar vara en nivå som inte återkommer på lång tid.

Den främsta orsaken till uppgången här är naturligtvis den fallande amerikanska dollarn, vilket kan leda till ett fortsatt rally i ädelmetaller i allmänhet. Nivån på $ 26 under borde vara massivt stöd, där ”köpare kommer in och köper” billigt silver varje gång tillfälle uppstår.

Det är inte förrän den amerikanska dollarn ändrar denna bana totalt sett att vi kommer att se någon betydande återgång i silver. När Federal Reserve nu gör allt för att översvämma marknaderna med likviditet är det väldigt svårt att föreställa sig ett scenario där silver plötsligt faller, eftersom ädelmetaller kommer att vara ett utmärkt ställe att skydda sig mot devalvering av greenbacken, liksom många andra valutor runt om i världen. När allt kommer omkring är alla centralbanker minst sagt lösa, och det kommer att fortsätta att vara ett stort problem för valutor. Kanske dags att sprida riskerna lite? Genom lite CFD-råvaror i portföljen så ökar din diversifiering. Prova silver trading med Skilling nu!


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.