fbpx

Olof från Umeå

Registrerade sig hos valutamäklaren IG för 9 minuter sedan.

» Prova IG du med.
70% av alla icke-professionella investerare förlorar pengar på CFD-handel hos IG.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Silver har kommit att utvecklas väl under det andra kvartalet 2020, och sedan mars har frontmånadskontraktet stigit med cirka 50 procent. Det är den största procentuella uppgången denna ädelmetall uppvisat på en månad under de senaste sju åren. Den så kallade ration mellan silver och guld har minskat med nästan 20 procent efter att tidigare noterats till en rekordhög nivå på 125 i mars. Detta har fått många som normalt ägnar sig åt valutahandel att överväga silver trading som ett alternativ. Vad handlar du själv helst?

Här går Valutahandel.se igenom några av faktorerna bakom vad som man bör hålla koll på framöver och vad potentialen och prisutvecklingen för silverpriset kan tänkas vara enligt ett 20-tal råvaruanalytiker. Häng med och få koll på en stencool metall som tycks ha varit extremt underprissatt. Det är ett faktum att silver ofta kommer igång klart senare än guld, men nu kanske silverpriset är på väg att vända på riktigt?

Guld mot silver på en våg

Guld/silver ration

Förhållandet mellan guld och silver brukar benämnas guld/silver ration. Siffran visar hur mycket silver som krävs för att köpa motsvarande mängd guld. Diagrammet nedan visar att guldet just nu är dyrt i förhållande till silver, även om förhållandet mellan dessa två ädelmetaller har återhämtat sig.

Senaste gången som denna ratio översteg 100 var 1991. Inte ens under den så kallade Finanskrisen 2008/2009 översteg denna ratio 100, vilket gör att silver, i alla fall i jämförelse med guld, är att betrakta som billigt just nu. Under 2019 var den genomsnittliga ration 86:1 vilket var den högsta nivån på årsbasis på 25 år.

Guld silver ration
Det finns gott om placerare som förväntar sig en fortsatt kraftig uppgång för denna ädelmetall under resten av året. Det finns en hel del som talar för att silver kan fortsätta stiga, men det finns även de som framför åsikter om varför denna ädelmetall gjort sitt.

Under det första kvartalet 2020 var silver en av de sämsta av alla råvarorna på marknaden, men sedan slog Coronapandemin till och lamslog världen. Investerare världen över sökte sig snabbt till så kallade safe havens som guld och vissa även den volatila kryptovalutan bitcoin, vilka båda haft en god utveckling. Många investerare hoppas nu istället på silver eftersom de tror att den kursutveckling som guldpriset uppvisat kan upprepas här. Redo att upptäcka trading med ädelmetaller? Prova handla silver hos Skilling idag!


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Handla guld eller silver med CFD'er genom Skilling. Enkelt. Smidigt. Roligt. Prova nu!

Riskvarning: 71% av retail kunder förlorar pengar.


Silver har alltid varit sen i starten

Snabb i början, eller stark på slutet? Silver tillhör normalt den senare gruppen. Här kommer två citat om silver från välkända sajter inom branschen.

Silver har en väldokumenterad vana att komma sent till guldfesten, för att sedan dramatiskt överträffa den gula metallen säger Brien Lundin, redaktör och förläggare av Gold Newsletter.

När guldet börjar se dyrt ut, vänder många sig till det billigare alternativet, silver, som har lockat pengar och investerare, fortsätter David Govett, chef för ädelmetaller vid råvarumäklaren Marex Spectron.

Att endast göra en direkt jämförelse mellan priserna på olika ädelmetaller fungerar sällan bra, speciellt när deras användningsområden skiljer sig åt. Både råvaror och guld trading styrs av utbud och efterfrågan, och det är utbudsstörningar som kan leda till stora prisförändringar. I frågan om silver så har två tredjedelar av världens silvergruvor valt att stänga ned i spåren av COVID-19. Mexiko och Peru, världens största silverproducenter stängde ned sina gruvor i slutet av mars, och det är först nu som Mexiko börjar öppna upp sina gruvor igen.

Enligt data från U.S. Geological Survey producerade Mexiko 6 300 ton silver under 2019, vilket motsvarade cirka 23 procent av det globala gruvutbudet. Statistik från konsultföretaget CPM Group visar att den globala silverproduktionen för 2019 låg på cirka 740 miljoner ounce, varav 173 miljoner ounce kom från Mexiko. Jeff Christian, verkställande direktör för CPM Group anser att ett avbrott i produktion i silvergruvorna i Mexiko kommer att drabba marknaden.

Analytikerna är emellertid inte av åsikten att detta med automatik kommer att leda till högre silverpris, något som normalt inträffar när utbudet för en råvara minskar. Orsaken till detta står att finna i att den industriella efterfrågan minskat som en följd av coronavirusets framfart över jorden. Å andra sidan är det troligt att obalansen mellan utbud och efterfrågan kommer att kvarstå till dess att regeringar och privata företag känner sig bekväma nog att återuppta gruvdriften igen.
Det finns emellertid ett tveeggat svärd att ta hänsyn till. De största silverproducerande länderna är så kallade emerging markets som lider hårdare av den nedstängning som Coronapandemin fört med sig än de mer utvecklade länderna i väst. I och med att dessa länder känner av denna hårdare finns det en stor sannolikhet att de väljer att skynda på öppnandet av silvergruvorna för att kunna dra fördel av det höga silverpriset.

Den förlorande köpkraften återhämtas

Mycket av världens efterfrågan på silver kommer från länder som Kina och Indien vars ekonomier i huvudsak stängdes av under en längre period. Köpkraften på tillväxtmarknader minskade också tillsammans med resten av den globala ekonomin, och förlusten av köpkraft i de länder där silver hade en stor efterfrågan drev snabbt ned priserna.

Fortfarande, medan silvervärde som en industriell metall pressade priserna på hälarna av den globala ekonomiska svagheten, kanske en ekonomisk återhämtning inte finns i närtid.
Silver jämförs ofta med guld, men bör kanske istället jämföras med palladium eller platina då alla dessa ädelmetaller också används industriellt. Vi ser hur silver hållits tillbaka just på grund av dess industriella användning. Investerare som förutsåg en global avmattning sålde alla industriella råvaror eftersom dess industriella värde fungerade mer som en nackdel än någonting annat. Silvers industriella användning ger dock liten, om någon drivkraft för ett högre pris. Om metallen inte hade ett monetärt arv och endast industriellt värde skulle silverpriset sannolikt vara betydligt lägre. Just kopplingen till guldpriset kan vara ett betydligt större problem än vad många tror.

Om guldpriset rusar på grund av makroekonomiska och geopolitiska händelser kommer det att dra med sig silverpriset. Om situationen vänder, bör silver teoretiskt dra nytta av en industriell återhämtning och men kommer sannolikt att hindras av att guldpriset förmodligen faller tillbaka.

Är silver översålt och undervärderat?

Att ge en långsiktig prognos på hur silverpriset kommer att utveckla sig är i vanliga fall svårt, och det är än svårare i dagens marknad när Coronaviruset och dess effekter ställer alla faktorer på ända. Nedan har vi ställt samman ett antal analytikers prognoser för hur silverpriset skall utvecklas under resten av året. Sammanställningen visar på att de flesta tror på ett pris i närheten av dagens eller högre. Det finns emellertid ett intrssant undantag, Keith Neumeyer, CEO of First Majestic Silver, som tror att priset skall stiga till 130 USD per troy ounce.

Jim Rogers som själv äger fysiskt guld, men även guld-ETF'er, menar att köp av guldbrytningsaktier också kan vara en väg att gå. “Den nuvarande ration mellan guld och silverpris är nära rekordnivåer så för närvarande så föredrar jag silver då det är billigare än guld på en relativ basis”, fortsätter herr Rogers. Han avslutar sin intervju med Financial Times med att “inflödet till både guld och silver kommer att öka när väljarna förlorar förtroendet för regeringarnas penningtrycksexperiment”. Även om Jim Rogers tror på ett kraftigt ökat pris för båda de ädla metallerna, så ger han ingen prisindikation, men berättar att han ökat innehavet i båda under våren 2020 och fortsatt är väldigt bullish.

Många andra av de 20 råvaruanalytikerna nedan tror dock snarast på ett pris omkring $18-24 inom de närmaste månaderna.
Silverpris enligt analytiker

Den globala silverproduktionen minskar även utan Corona

Silverproduktionen åtnjöt en explosiv tillväxt från 2011 till 2015 – vilket ökade betydande vinster från år till år. Sedan dess har värme flytt från marknaden. Produktionen från gruvor har minskat under
fyra år i rad från 2016 till 2019 och sjönk 6,25 procent från 892,3 miljoner ounce till 836,5 miljoner ounce.
Silverprognoser för 2020 verkar bekräfta att denna trend kommer att fortsätta. Årets World Silver Survey som förväntar sig ett dopp till 797,8 miljoner troy ounce i år. Detta markerar en betydande upptrappning i produktionsnedgången, och det är mycket möjligt att detta förvärras av Covid-19. Minskningen av gruvaktiviteten har till stor del varit svar på en liten efterfrågan – och under 2019 producerades faktiskt ett överskott på 31,3 miljoner ton silver.

En av de största konsumenterna av silver är smyckesektorn. 2011 och 2012, i spåren efter den s kallade Finanskrisen, var efterfrågan på silver från denna sektor relativt tam. Därefter steg efterfrågan åter kraftigt. Under såväl 2015, 2018 och 2019 översteg smyckesektorns efterfrågan på silver 200 miljoner ton. Sedan dess har en viss förskjutning i efterfrågan på smycken skett. De tidigare så uppskattade tunga smyckena har fått stå tillbaka till förmån för mindre smycken, vilket har gynnat guld på bekostnad av silver.

Silver som investeringsmetall

Det finns en rad makroekonomiska faktorer som talar för att silverpriset skall stiga. Alla typer av ädelmetaller har sett stora inflöden i år. Det har skett både i form av fysiska köp men också i börshandlade silver produkter, så kallade exchange traded products eller ETPer. Investeringar i fysiskt silver i form av tackor och mynt har stigit för det tredje året i rad.
Dagens låga räntor som sannolikt kommer att kvarstå på låg nivå för att stimulera världens ekonomier. Låga räntor gynnar ädelmetaller som inte genererar någon löpande avkastning. Med en obefintlig eller till och med negativ ränta blir alternativkostnaden för att äga silver betydligt lägre.

Stimulansåtgärder och oro över utsikterna för den globala ekonomin bör driva upp inflationen vilket även det är till fördel för ädelmetaller som historiskt sett använts för att bevara värden. De stimulanspaket som just nu injicerar miljarder dollar i den globala ekonomin kan försvaga stora valutor som den amerikanska dollarn.

Hur kommer då silverpriset att utvecklas under resten av 2020?

Silver handlas för närvarande till 17,32 USD per troy ounce, vilket är lägre än tolvmånaders högsta som ligger på 19,30 USD per troy ounce. Förvisso har den amerikanska dollarn stärkts mot i princip all världens valutor och silverpriset, precis som så många andra råvaror, tenderar att röra sig i motsatt riktning mot dollarn.
Silvergraf 5 år
I mars i år handlades silver så pass lågt som 12 dollar per troy ounce vilket gör att denna ädelmetall har stigit kraftigt. Detta skedde emellertid efter en djup nedgång. Här är det viktigt att ha silverpriset normala utveckling i åtanke. Det är en vanlig missuppfattning att silverpriset tenderar att befinna sig i en positiv trend över tid. Inget kunde vara mer felaktigt, faktum är att silverpriset vanligen befinner sig i en negativ trend, alternativt handlas i ett negativt territorium. När silverpriset befinner sig i en så kallad tjurmarknad tenderar det emellertid att agera som det är dopat och leverera en betydande överavkastning.
Credit Suisse sade att i slutet av 2019 är allt känt silver av investeringskvalitet, det vill säga silvermynt och tackor, uppgick till 63 miljarder dollar. Detta är cirka 3,5 miljarder troy ounce silver vid dagens kursnivå.
Just nu är det så mycket som 1,13 miljarder troy ounce silver som ägs av fonder som just nu ser inflöden av nya pengar som de måste köpa mer silver för. Det är en stor mängd institutionellt kapital som skall in i på en relativt liten marknad, något som torde tala för ett högre silverpris och en starkare vis-a-vi utveckling gentemot guld. Prova silver trading genom Skilling nu!


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Trading med silver till låg spread på MT5-plattformen. Bör provas!

Riskvarning: 71% av retail kunder förlorar pengar.Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.