fbpx

Magnus från Stockholm

Registrerade sig hos valutamäklaren Skilling för 7 minuter sedan.

» Prova Skilling du med.
71% av retail kunder förlorar pengar.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Kan det vara läge att tradea koppar istället för valutahandel idag? Chiles val ger åtminstone gott om möjligheter.

Chilenska väljare begav sig igår till vallokalerna på ett mycket polariserat presidentval som har som föregångare en högerextrem konservativ och en ung före detta studentledare till vänster, i en konfrontation med extremer som inte setts sedan landets återgång till demokrati i 1990. Allt tyder på att högerextrema Jose Antonio Kast vinner, då han slutade på topp i omröstningen i första omgången på söndagen, då 97% av rösterna är räknade enligt Reuters.

Valet i Chile, världens främsta kopparproducerande nation som också har de största kända litiumreserverna, kommer att vara det första sedan månader av våldsamma protester över ojämlikhet skakade nationen i slutet av 2019. Det kommer när nationen är mitt uppe i att utarbeta en ny konstitution för att ersätta den som godkändes under diktatorn Augusto Pinochets militärregim, som anses vara den främsta orsaken till de extrema socioekonomiska realiteter som har splittrat nationerna i decennier. Här går Valutahandel igenom varför koppar kan vara ett intressant komplement för valutahandel med CFD.

Hårdare mineralregler

Det nya styret kommer sannolikt att innebära hårdare regler för vatten, mineral och gemenskapsrättigheter, säger experter. För att lägga till den övergripande känslan av osäkerhet överlevde nuvarande president Sebastián Piñera (som är förhindrad att söka en andra mandatperiod i rad enligt Chiles mandatperioder) precis riksrätten.

Tills nyligen verkade det troligt att Chile skulle välja en ny president som delar demonstranternas mål. Gabriel Boric, en 35-årig före detta studentledare allierad med kommunistpartiet, var favorit i månader. Han har fokuserat sin kampanj på löften om ett jämlikt, feministiskt och ekologiskt Chile. När det gäller gruvdrift, lutar den 35-årige kandidaten mot en mer aktiv roll för staten i sektorn, såväl som högre royalties.

Den ultrakonservativa José Antonio Kast, en 55-årig advokat, katolik och niobarnsfar, har istället pratat om fler privata investeringar i den statliga kopparjätten Codelco, samt förändringar i gruvegendomslagstiftningen. Kast, som ofta liknas vid Brasiliens president Jair Bolsonaro eller USA:s förre president Donald Trump, lovordar det “ekonomiska arvet” från förre diktatorn Pinochet och har lovat åtgärder för att öka utländska investeringar i sektorn.

Båda kandidaterna är för att diversifiera landets gruvindustri till andra metaller utanför koppar och molybden, förbättra hållbarheten och sänka utsläppen.

Royalty räkning

Resultaten av valet i Chile kommer att avgöra ödet för en kontroversiell skattereform som kan försätta en fjärdedel av den chilenska kopparproduktionen i fara. Enligt den föreslagna förändringen skulle “royalty”-räntan – det belopp som regeringen tar – baseras på produktion snarare än vinster och kan stiga till 75 % när kopparpriserna överstiger 4 USD per pound. Omkring 14 av landets stora koppargruvor har produktionskostnader över 2,50 USD per pound. Med en royalty kan många tvingas stänga när priserna sjunker igen.

“Många lågvärdiga verksamheter kommer att läggas ut ur företag och förstöra jobb”, sa Manuel Viera, president för den chilenska gruvkammaren, i maj.

Den nya skattens fulla effekt skulle inte märkas omedelbart. Enligt gruvrådet i Chile omfattas de flesta privatägda gruvor av skatterättsliga avtal som undertecknats med den chilenska staten fram till 2023.

Diego Hernández, ordförande för National Mining Society (Sonami), som representerar företag inom sektorn, tror att resultatet av söndagens val kan leda till en period av “investeringstorka”. Detta, har han sagt, skulle försena tillgängligheten av ny koppar och litium för att möta den förväntade ökningen i efterfrågan. Nu vann i och för sig de högerextrema, så det är inte troligt att staten tar mer kontroll över kopparn, vilket är positivt för råvarumarknaden. Sugen på att veta mer om råvaror? Kolla då in vår översikt av alla råvaror där du kan lära dig mer och se var det går att handla bäst.


Betyg: 9.44/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Var kan man handla koppar CFD bäst? Hos AvaTrade har du stort utbud, över 20 års erfarenhet från sektorn och allt på svenska. Testa själv idag!

Riskvarning: 71% av icke-professionella investerarkonton förlorar pengar när de handlar hos AvaTrade.


Rejäla gruvinvesteringar i Chile

Regeringen har räknat med gruvinvesteringar på cirka 70 miljarder dollar fram till slutet av årtiondet, de flesta från privata företag. Chile producerade förra året en tredjedel av världens koppar i form av koncentrat, anoder och katoder. Nationen är också världens näst största producent av litium och är hem för stora zink-, molybden-, guld-, silver- och blyreserver.

Det uppskattas att Chile skulle behöva 150 miljarder dollar i investeringar för att nå sitt mål att nästan fördubbla kopparproduktionen till 2050. Koppar ses som ett värdemätare för ekonomisk tillväxt på grund av metallens centrala roll i konstruktion, ledningar och elektroniska varor. Det anses också vara en nyckelmetall i den pågående globala övergången till en grön ekonomi.

BHP, världens största gruvföretag, uppskattar att världen kommer att behöva nästan dubbelt så mycket koppar under de kommande 30 åren. Visionen återspeglar de flesta experters, från konsulter som Wood Mackenzie, ING Economics och BloombergNEF, till branschaktörer inklusive toppgruvarbetare och elbilstillverkare som leds av Tesla och Volkswagen.

Både gruvbolag och investerare kommer att följa de kommande händelserna i Chile noga. Resultaten av helgens första del i president- och kongressvalet, royaltyräkningens framtid såväl som omskrivningen av konstitutionen är alla avgörande för framtiden för utländska investeringar i landet och tillgången på kritiska metaller. Ifall de högerextrema vinner, så kommer marknaden fortsätta vara fri från ytterligare statlig inblandning – vilket tycks vara vad som hänt.

Om ingen kandidat får mer än 50 % av rösterna kommer en omgång att hållas den 19 december. Chilenare kommer också att välja nya suppleanter för underhuset med 155 ledamöter och ungefär hälften av senaten. Så det är alltså först den 19:e december som vi får veta mer, då ingen av kandidaterna ens verkar få över 30%.

En vinst för Boric skulle således leda till att det globala utbudet av koppar kommer att minska, det vill säga att kopparpriset stiger. I och med att Chile då skulle producera och exportera mindre av denna röda basmetall så finns det anledning att tro att värdet på den chilenska peson faller eftersom landets exportintäkter minskar. Under veckan drabbade denna sydamerikanska valutan av den räntesänkning som Turkiet gjorde vilket fick andra emerging markets valutor som den chilenska peson och den sydafrikanska randen att falla mot den amerikanska dollarn.


Betyg: 9.5/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Trött på valutahandel? Prova kryptotrading med eToro istället. Kul, lätt och ett sätta att diversifiera portföljen. Prova med ett gratis demokonto nu!!

Riskvarning: 81% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.