fbpx

Alvin från Stockholm

Registrerade sig hos valutamäklaren Safello för 33 minuter sedan.

» Prova Safello du med.
Över hälften av alla användare förlorar pengar hos denna mäklare.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Vare sig du är en erfaren trader av rang eller en novis precis i början av din tradingkarriär, så har du med all säkerhet stött på begreppet riskspridning både en och flera gånger. Helt enkelt för att det är en en central del inom all slags trading – från valutahandel och handel med aktieindex, till aktiehandel, krypto, råvaror och allt där emellan. Och på tal om råvaror, just dessa oprocessade naturtillgångar anses av många vara ett mycket bra och viktigt komplement att ha i sin portfölj i syfte att få ett mer diversifierat innehav och således en bättre riskfördelning. Anledningen? Både hårda och mjuka råvaror har en lång tradition av att röra sig i mer eller mindre motsatt riktning jämfört med kanske framförallt aktier, men också andra mer volatila marknader såsom exempelvis valutahandel.

Tillgång, efterfrågan och andra faktorer

risk och möjligheter med råvarorVärdet på råvaror – oavsett om det avser olja, metaller, jordbruksprodukter eller boskap – styrs i grund och botten av tillgång och efterfrågan. Och en ständig efterfrågan finns så gott som alltid – olja behövs till drivmedel och industrier, spannmål behövs till livsmedelsindustrin och guld – ja, guld är ju alltid guld. Med det sagt är råvaror också känsliga för faktorer som långvarig torka, konflikter inom OPEC (se senaste oljerapporten här) och inte minst en pandemi likt den vi nu under 2020 erfar med Coronaviruset – varför det är viktigt att inte blunda för det faktum att även råvarumarknaderna förstås kan uppträda volatilt från tid till annan. Detta gäller kanske i synnerhet de grupper av råvaror som brukar benämnas som mjuka råvaror – däribland spannmål, kaffe och boskap – och som av förståeliga skäl är känsliga för t ex ogynnsamma väderförhållanden och sjukdomsspridning. Även marknaden för crude oil kan svänga ganska friskt upp och ned till följd av konflikter mellan ledande produktionsländer och oroligheter i vissa regioner – men till skillnad från t ex bolagsaktier törs man vara hyfsat säker på att priser på råvaror alltid hämtar sig. För att inte tala om att en fullständig – och kanske framförallt varaktig – kollaps av marknaderna för olja, guld, spannmål, bomull etc får bedömas som högst osannolik.

En balanserad portfölj bör även ha råvaror

vetefältPotentiella riskfaktorer till trots, är det alltså en bra och vedertagen rekommendation att man som valutahandlare tillika investerare viger en del av sitt innehav åt just råvaror. Till skillnad från mer moderna instrument som aktier, krypto och index har handel med råvaror en historia som sträcker sig mycket långt tillbaka, vilket också gör att råvarumarknaderna idag till mångt och mycket utgör en stor del av den grund på vilken hela det globala, finansiella tradingsystemet vilar. Naturresurser som t ex olja och kanske i synnerhet guld har länge ansetts vara en slags safe haven för investerare, och betraktas så fortfarande av många då priset på just guld ofta förefaller hålla sig synnerligen stabilt – oavsett hur hårt det stormar i världen runt omkring. Vidare är det ett faktum att råvarumarknader ofta styrs av helt andra faktorer än exempelvis valutor och aktier, ett av de allra starkaste argumenten till varför en portfölj med t ex huvudsakligen valutor också bör diversifieras med just råvaror. Inte sällan ligger nämligen råvaror stabilt eller t o m stiger i värde när det skakar på valuta- och/eller aktiemarknaderna – varför det således är klokt att placera en del av sitt kapital i det facket. Återigen – det handlar om riskspridning. Här har du en topplista över de bästa råvarumäklarna, just nu!


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Skaffa en balanserad portfölj med skandinaviskt ågda Skilling. Prova nu!

Riskvarning: 79% av retail kunder förlorar pengar.


När är bästa tiden att investera i råvaror?

Eftersom råvaror i vissa avseenden anses vara ett tryggare investeringsalternativ än andra finansiella instrument, kan man ofta se en rusning på dessa marknader i tider då oroligheter råder i såväl världen som stort, som på övriga tradingmarknader. Som exempel kan nämnas att guldpriset skenade efter finanskraschen 2008, till följd av att folk vill bort från de otrygga värdepappersmarknaderna och istället trygga sina pengar på säkrare håll. Men den bästa tiden att investera är omöjligt att svara på. Det är ofta bäst att sprida ut sina inköp över tid, så att inte allt sker på en gång. Då minskar man risken och är bättre redo för svängningarna som marknaden ofta uppvisar. Du kan alltid tala med din investeringsrådgivare, men det är sällan som de vågar ge specifika råd över köp och sälj av tillgångsklasser. Men ibland kan det kanske vara bra att lita på magkänslan också? Med tillfälliga nedgångar så är fysisk leverans av olja sällan ett bra alternativ jämfört med trading av olja online. När det kommer till tajmning av din olje trading så kan du kolla vår post om utsikterna för det svarta guldet 2020-21. Under maj månad 2020 så har för övrigt oljepriset för Brent verkligen vänt och har visat en rejäl uppgång och klart bättre utsikter framöver än för bara någon månad sedan.

pyriteUtbudet av råvaror ligger generellt på en ganska likvärdig och stabil nivå (undantaget nu då världen mer eller mindre dränks i prispressad olja som en följd av det priskrig som råder mellan Saudiarabien och Ryssland), vilket naturligtvis gör att priserna skjuter i höjden då väldigt många samtidigt vill investera i t ex guld, olja eller kaffe. Ett tips är således förstås att inte vänta med att inkludera råvaror i din portfölj tills valutamarknaden och övriga marknader åker berg och dal-bana – och priserna självfallet blir som dyrast. Agera istället i förebyggande syfte och satsa på att bygga en diversifierad och balanserad portfölj redan från början, med en bra fördelning mellan valutor, aktier, index, fonder och råvaror som ger en bra spridning av riskerna. Öka sedan på när tillfälle ges vid prisdippar, och du får en riktigt bra portfölj med såväl risker som möjligheter spridda över flera olika segment. Som mäklare rekommenderar vi på Valutahandel skandinaviska Skilling men även NS Broker – två av branschens absolut främsta när det kommer till råvaror med brett utbud, snabba avslut och i framkant vad gäller transparens och sjyssta villkor.


Betyg: 9.5/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Prova eToro som har en enastående plattform för att hela gratis kopiera andra framgångsrika råvaruhandlare.

Riskvarning: 81% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.


Nyfiken på att veta mer om hur du kan handla råvaror smidigt och bekvämt hemifrån? Spana in vår utförliga guide här – full av bra information, tips och råd kring trading med råvaror.

 

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.