fbpx

Markus från Stockholm

Registrerade sig hos valutamäklaren StormGain för 32 minuter sedan.

» Prova StormGain du med.
Satsa inte mer pengar än du har råd att förlora.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

De senaste årens låga ränteläge har varit gynnsamt när det kommer till att ta lån – men mindre positivt för den som har sparkapital på banken. Är du trött på låga ränteintäkter och vill ha ett mer lönsamt alternativ? Då kan krypto staking, att satsa på en kryptovaluta och behålla den ett tag medan generös ränta delas ut, vara värt att titta närmare på.

Krypto staking finns som tillgänglig tjänst hos trading- och exchangeplattformar inriktade på kryptovalutor – men vad är det egentligen och hur fungerar det? Hur kan man tjäna pengar på krypto staking? Nedan finner du en introduktion till tjänsten och hur du kan komma igång.

Vad är krypto staking?

Krypto staking är ett sätt att få passiva ränteintäkter från tillgångar man har i krypto. Kort och gott går det hela ut på att man låser fast tillgångar i sin kryptoplånbok så att dessa utgör ett likviditetsstöd för det blockkedjenätverk man använder. Genom staking stödjer man verifieringar av transaktioner i blockkedjan samt säkerheten och driften av hela nätverket. I gengäld erhåller man insatsbelöningar från plattformen i form av ränta. Krypto staking kan alltså något förenklat jämföras med att ha kontanta medel på ett sparkonto hos en bank, för vilket man får ränta.

Det finns dessvärre inget bra svenskt uttryck för ‘krypto staking', varför detta begrepp också oftast är det som används på svenska kryptosidor. ‘Låsa upp' tillgångar är ett sätt att benämna det, ‘låna ut' är ett annat.

Vidare kan krypto staking också beskrivas som ett mindre resurskrävande alternativ till vanlig mining och dess Proof of Work. Detta eftersom stakers med sina insatser hjälper till att låsa upp och validera nya coins (Proof of Stake). För den som äger ett innehav i krypto är det ett relativt smidigt sätt att låta ens tillgångar jobba för en och på så sätt generera en passiv inkomst. Helt riskfritt är det inte då insatsbelöningarna är beroende av och kan påverkas av en rad olika faktorer – däribland nätverkets volatilitet och likviditet, hur lång stakingperioden är samt provision för validerare. Vidare spelar också yttre faktorer in. Förutsättningarna för att låsa upp tillgångar på det här sättet kan se väldigt olika ut på olika plattformar, varför det är viktigt att välja sajt och nätverk med omsorg.

Sparbössa med krypto som stakas

Vilka kryptovalutor kan stakas?

Antal kryptovalutor tillgängliga för staking ökar hela tiden tack vare det växande intresset för tjänsten. Idag kan användare välja mellan ett stort antal olika coins – däribland Ethereum 2.0, XTZ (Tezos), ALGO (Algorand) samt ICX (Icon). På marknadsledande plattformar som Stormgain, Poloniex och Kriptomat kan användare välja mellan ett stort antal olika coins för staking.

Hur får man ränta på låsta kryptovalutor?

Man stakar – det vill säga stöttar blockkedjenätverkens säkerhet och drift genom att tillhandahålla tillgångar i en plånbok för att låsa upp nya coins.

Hur hög ränta man erhåller varierar mellan olika plattformar, men räntan betalas som regel ut i det mynt man stakar. Har man tillgångar i ETH i sin wallet och låser upp ETH får man ränta – eller insatsbelöningar som det också kallas – i ETH. Har man XTZ i sin wallet och stakar XTZ får man räntan utbetald i XTZ, och så vidare. Observera att det kan skilja ganska rejält i räntesatserna och att det därför är viktigt att kontrollera och jämföra olika sajter innan man börjar staka. Givetvis vill du kunna tjäna så mycket som möjligt, varför bra villkor med hög ränta är att föredra.

Betyg: 9.44/10
Minsta insättning: 1 EUR
Beskrivning: En bra sajt på staking. Prova Binance nu!

Riskvarning: Riskera aldrig pengar du inte har råd att förlora.


Tidsglas med kryptovalutor

Vilka tidsperioder finns för krypto staking?

De flesta kryptoplattformar erbjuder två eller tre olika tidsspann för staking. Olika valutor kan också ha olika alternativ, men för de flesta finns åtminstone nedanstående valmöjligheter.

1 månad: Staking under 1 månad räknas som en kortare tidsperiod för vilken räntan också blir lite lägre. Är det första gången man testar staking kan man med fördel välja en månad till att börja med, tills dess att man känner sig mer trygg med hur det fungerar.

1 år: Staking under 12 månader belönas med bättre ränta. Här ‘lånar man ut' sina tillgångar till blockkedjan under en längre tid, vilket dels kan vara mer riskfyllt men också ge bättre intäkter.

Flexibel staking: Vidare finns ofta också möjlighet att närsomhelst ta ut sina coins – det vill säga gå ur sin staking. Ju kortare tid man stakar desto lägre blir dock räntan. För bästa möjlighet att faktiskt tjäna något på sin staking är det som regel bäst om man kan avvara sina tillgångar under åtminstone en månad.

Handelsplatser för staking: Vilka sticker ut?

Intresset för staking av krypto har vuxit kraftigt de senaste åren, varför utbudet av handelsplatser som erbjuder tjänsten också har gjort det. Idag finns flera riktigt bra alternativ att välja bland.

Som nämndes ovan är Poloniex och Kriptomat exempel på två plattformar som utmärker sig i fråga såväl ränta som säkerhet och utbud av valutor.

BlockFI: Vår favorit för att staka kryptovalutor är utan tvekan BlockFI, som är enkel och generös. Du kan vara igång på någon minut och tjäna rejält med ränta hos BlockFi, som har några av branschens bästa erbjudande. Prova själv BlockFi idag!

Poloniex: Staking är tillgängligt med ATOM, TRX, BTT, WIN och TEND. Ingen låsperiod, avgiftsfritt samt möjlighet att närsomhelst använda sina tillgångar för trading, investeringar och uttag.

Besök Poloniex här.

Kriptomat: Svenskspråkiga kryptoplattformen Kriptomat erbjuder förmånlig och enkel staking med VET, ETH, IOTA, NEO, TRX, XTZ samt USDT. Räntorna ser olika ut för de olika valutorna, men ingen staking-avgift tas ut och ett Kriptomatkonto är gratis att öppna. Precis som hos Poloniex finns inte heller här någon inlåsningsperiod – de coins man stakar kan närsomhelst tas ut.

Besök Kriptomat här.

Stormgain: Har ingen staking än, men erbjuder mellan 0-200x hävstång för kryptotrading och har ett enormt utbud. Prova Stormgain nu!

Betyg: 8.57/10
Minsta insättning: 0 BTC
Beskrivning: En av de största för crypto staking. Testa Block FI idag!

Riskvarning: Över hälften av alla användare förlorar pengar vi trading på denna kryptoplattform.


Var får man högst utdelning vid staking?

Coinbase, Binance samt Figment Networks är tre kända plattformar som erbjuder några av marknadens bästa insatsbelöningar för staking:

BlockFi ger dig flexibel staking, med drygt 9% ränta, även för de allra största kryptovalutorna. Ingen annan har lika bra erbjudande för Ethereum och Bitcoin. Prova själv BlockFI idag!

Coinbase: 6-20% ränta med varierande tidsperioder och avgifter för olika valutor. En av de stora inom krypto. Testa själv Coinbase idag!

Binance: 2,8-16% ränta. Stakingperioderna varar mellan 7-90 dagar. Även DeFi-staking till en årlig ränta om 12-25% så har de några av de bästa erbjudandena för krypto staking. Du kan själv prova Binance nu!

Betyg: 8.57/10
Minsta insättning: 0 BTC
Beskrivning: Högst ränta på crypto staking med ETH. Prova BlockFI nu!

Riskvarning: Över hälften av alla användare förlorar pengar vi trading på denna kryptoplattform.


Vad är en staking pool & hur förbättras likviditeten genom en sådan?

En staking pool inner att en samling kryptoinnehavare går samman med sina tillgångar i syfte att kunna staka en större mängd coins och på så sätt maximera återbäringen. Precis som en hävstång i trading möjliggör större positioner som i sin tur kan ge större vinst, är en grupp stakers tillsammans starkare än var och en för sig. Ett större insatskapital ger mer insatsbelöning än flera mindre.

Att gå med i en staking pool är ofta förenat med en avgift. Att skapa en grupp för gemensam staking är resurskrävande och kostar såväl mycket tid som planering och insikt om hur det hela fungerar. En staking pool kan vara ett bra sätt att komma igång med metoden då kravet på lägsta insättning ofta är lågt och det är enkelt att komma igång. Dessutom har man en hel del expertis att luta sig emot, varför en staking pool ofta är det bästa alternativet för nybörjare.

Tips: Valutahandel recenserar regelbundet nya handelsplatser för staking och handel med krypto. Ta en titt på vår topplista över bästa crypto exchanges här.


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2022 www.valutahandel.se All Rights Reserved.