fbpx

Magnus från Stockholm

Registrerade sig hos valutamäklaren AvaTrade för 30 minuter sedan.

» Prova AvaTrade du med.
71% av icke-professionella investerarkonton förlorar pengar när de handlar hos AvaTrade.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Från mitten av juli fram till nu har kursen för NOK/SEK gått från 0,99 till 1,04. Bakom utvecklingen ligger framförallt Norges räntepolitiska åtgärder, vilka varit både snabbare och mer kraftfulla än de svenska. Framöver är prognosen att den norska kronan troligen kan komma att stärkas än mer.

Den svenska kronan har det tufft mot flertalet andra valutor, däribland den norska kronan. I torsdags nådde kursen för NOK/SEK hela 1,06, vilket bara är strax under årsrekordet i våras då en norsk krona kostade 1,09 svenska. Utvecklingen har gått raskt utför för SEK under andra halvan av juli, från 0,99 i början/mitten av månaden till ett tapp på 5% i dagsläget. Med nästa penningpolitiska möte i augusti för Norges del och först den 19 september för Sverige, finns prognoser om att utvecklingen den närmaste tiden kan bli ytterligare till den norska kronans favör.

Höjning om minst 0,25% väntas på torsdag

Norska centralbanken Norges Bank håller sitt nästa penningpolitiska möte på torsdag den 4 augusti. Inför mötet har banken flaggat för att en höjning av styrräntan om minst 0,25 punkter är att vänta. I dagsläget har grannlandet en styrränta på 1,25%, vilket är bra mycket högre än Sveriges 0,75%.

Norge har liksom Sverige och de flesta andra länder sett inflationen i landet klättra allt högre de senaste månaderna som resultat av såväl pandemins efterdyningar som konsekvenser av invasionen i Ukraina. Ändå ligger landet betydligt bättre till än många andra med en inflation på 5,7% i början av sommaren – jämfört med över 8% i både Sverige, USA och EMU-länderna. Sannolikt för att man var tidig att förutse åt vilket håll det skulle barka och var bland de första i världen att avveckla ekonomiska stödåtgärder och införa räntehöjningar efter pandemin.

Inflationsmålet i Norge ligger liksom i Sverige på runt 2%.

Riksbankens nästa möte sker först i september

Höjer Norges Bank räntan med 0,25% eller mer på torsdag som man aviserat, innebär det att man under åtminstone en och en halv månads tid kommer ha dubbelt så hög styrränta än vad vi har i Sverige. Som bekant är räntejusteringar uppåt en åtgärd som vanligen stärker valutan i landet, varför flera bedömer det som troligt att vi kan vänta oss en ytterligare försvagning för den svenska kronan gentemot den norska.

Höjer Riksbanken den svenska styrräntan med de 0,5% som förväntas, minskar skillnaden och Sverige får en ränta på 1,25% jämfört med Norges 1,5%. Skulle den svenska kronan tappa mer mot den norska efter Norges förmodade räntehöjning nu på torsdag, kanske utvecklingen kan vända något efter Riksbankens möte i september.


Betyg: 9.67/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Handla valutor, krypto, aktier och annat med CFD:er till låg spread. Prova eToro!

Riskvarning: 81% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.


Oljeprisrally har gett NOK en extra skjuts

Norska kronans höjda kurs mot SEK beror inte enkom på att Norge drog åt den ekonomiska svångremmen tidigare än vi. Rika oljetillgångar och ett råoljepris som kraftigt höjts det senaste året har också gjort sitt till och bidragit till en positiv trend för NOK.

I slutet av juli förra året kostade ett fat Nordsjöolja strax under 75 USD. Idag är priset 104 USD, men under våren var det uppe en bra bit över 120 dollar per fat. Bannlysingen av rysk olja har varit gynnsam för andra stora oljeproducerande länder, däribland Norge, vars tillgångar fått en allt högre efterfrågan sedan stora delar av tillförseln från öst stryptes. En viss tillbakagång har skett sedan rekordnivåerna i våras, men fortfarande ligger priset en bra bit över 100 dollar fatet.

Handla NOK/SEK med schyssta villkor hos skandinaviska Skilling

Trading med valutaparet NOK/SEK kan med fördel göras hos Skilling – en svenskinriktad onlinemäklare grundad av skandinaver år 2019. Hos Skilling handlar du med marknadens snabbaste exekveringar (snittet ligger på endast 0,05 sekunder) och riktigt snäva spreads. Mäklaren erbjuder hela tre olika plattformar för trading i mobilen, på webben och via desktop – såväl den klassiska MT4 som egenutvecklade Skilling Trader samt cTrader.

Förutom NOK/SEK erbjuder Skilling även många andra valutapar samt kryptovalutor, råvaror, index och aktier med CFD:er samt börshandlade fonder. Mäklaren är EU-reglerad, har god genomlysning och en högsta möjliga hävstång på 1:30 för privata handlare inom EU.

Vill du testa Skilling helt riskfritt till en början finns möjlighet att öppna ett gratis demokonto. Med demokontot handlar du med en fiktiv portfölj under 30 dagar och kan sedan välja att öppna ett livekonto därefter. Såväl demokontot som livekontot är helt kostnadsfritt att öppna.

Registrera dig hos Skilling här – snabbt, smidigt och säkert med BankID.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Säker, snabb och prisvärd valutahandel på moderna plattformar. Testa Skilling du med!

Riskvarning: 76% av retail kunder förlorar pengar.Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2023 www.valutahandel.se All Rights Reserved.