fbpx

Christian från Göteborg

Registrerade sig hos valutamäklaren Skilling för 16 minuter sedan.

» Prova Skilling du med.
80% av retail kunder förlorar pengar.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Den 1 januari 2020 kostade en amerikansk dollar 8,71 kronor. På morgonen onsdagen den 18 mars kostade en amerikansk dollar cirka 10,48 kronor. Men klockan 04 på torsdagen den 19 mars stod dollarn på 11,90 norska kronor. Extremt beskriver knappt rörelserna. De rika norrmännen blir snabbt fattigare med den galet sjunkande kronan.

I dag skulle någon som köper 10 000 amerikanska dollar idag skulle behöva betala cirka 92 452 kronor. Vid årsskiftet sedan skulle samma transaktion ha kostat 87 100 kronor. Valutamarknaderna har varit kaotiska ända sedan Coronaviruset tog tag i Europa, men mars kursfall såg rekordfall i många valutapar. Den största rubriken i Norge var USD/NOK.

Häpnadsväckande fall mot den amerikanska dollarn

Experter beskrev den historiska kronkollapsen som en ”brandförsäljning” då den noterade det största enskilda fallet i modern tid. Den norska kronan var redan rekordlåg mot den amerikanska dollarn när valutamarknaden slog på panik-knappen i mars 2020.

Medan Norge har genomfört Coronavirusåtgärder i nödsituationer för att kontrollera spridningen av viruset, orsakades valutakaoset av det fallande oljepriset, globala marknader och allmän osäkerhet.

”De finansiella marknaderna håller på att smälta. Marknaderna fungerar nästan inte, sade Magne Østnor, valutastrateg på DNB Markets till E24. Det är inte bara på den amerikanska dollarmarknaden där kronan kämpar.

I skrivande stund kostar en euro 10,87 norska kronor, men i mars var priset 12,91 NOK, den dyraste siffran någonsin. Det brittiska pundet svängde till mer än 13 kronor för första gången på nästan fem år och låg i skrivande stund till 1 GBP = 11,98, vilket är en bra bit under toppnoteringen på 13,69 NOK. ”Rörelserna i kronan är extremt brutala – från redan extrema nivåer”, tillägger Østnor.

Pröva Skilling redan idag – med möjlighet att handla NOK mot 7 andra valutor!


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Handla med SEK/NOK eller flera andra valutor mot NOK eller SEK hos Skilling. Prova nu!

Riskvarning: 80% av retail kunder förlorar pengar.


“Värre än finanskrisen”

Østnor sa att det finns många inom finansbranschen som säger att detta är värre under finanskrisen som började 2008. Vi vet dock inte hur länge detta varar, och det är det viktigaste för långsiktiga ekonomiska effekter.4

”Om vi ser att vi kan begränsa smittspridningen och återuppta aktiviteten kommer finansmarknaderna så småningom att komma tillbaka. Då kan vi rida av stormen utan att det är mer än ett bakslag. Ju längre detta varar desto större är risken för ett djupare och långvarigare bakslag i den reala ekonomin än under finanskrisen, förklarar han.

För att handla valuta med NOK kan vi rekommendera Skilling som är en utav väldigt få valutamäklare som erbjuder trading med NOK/JPY.

Norge planerar att ta rekordmycket pengar ur sin oljefond för att dämpa Coronakrisen

Den norska staten tar årligen ta en summa ur sin oljefond för att få statsbudgeten att gå ihop, men i år sprängs rekordet med klar marginal. De senaste åren har Norge tagit drygt 200 miljarder norska kronor ur sin oljefond, men enligt finansministeriets förslag ska summan i år vara nästan 420 miljarder, eller motsvarande nästan 40 miljarder euro.

Det är tänkt att detta kapital ska användas för att täcka det inkomstbortfall som Coronakrisen har fört med sig, rapporterar norska NRK. Summan är 400 procent större än de årliga summorna under finanskrisen 2009 och 2010. Det var visserligen ingen överraskning att summan skulle höjas, eftersom oljeintäkterna har minskat till följd av lägre oljepris och minskad efterfrågan. Även de norska pensionsutgifterna har ökat. Men att det skulle bli så här mycket var det säkert inte många som trodde ännu för tre månader sedan.
Större uttag nu

De norska reglerna säger att Norge får ta ut högst tre procent av fondens värde under ett år. Det är tillåtet att ta mer i ekonomiskt svåra tider, vilket landet har gjort flera gånger förr. Den nu föreslagna summan motsvarar 4,2 procent av fondens värde den 1 januari i år, vilket alltså inte är någon extrem siffra.

Kostnaderna för Coronapandemin är höga och Norge använder mycket pengar, men vi ska vara på det klara med att om vi använder mycket pengar nu så kan vi använda mindre de närmaste åren, sa finansminister Jan Tore Sanner enligt NRK.

Enligt Sanner är alternativet ännu fler konkurser, ännu fler arbetslösa och en ännu längre väg för den norska ekonomin att återhämta sig. Den norska oljefonden har för tillfället ett marknadsvärde på ungefär 1 000 miljarder euro. Det gör den till världens största statliga fond. Oljefonden har genom åren investerat intäkter från oljeindustrin i bland annat utländska aktier och räntepapper. Under åren 1998–2019 hade fonden en årlig avkastning på 6,1 procent mätt i norska kronor.


Betyg: 9.67/10
Minsta insättning: 2500 kr
Beskrivning: Upptäck en bättre trading partner. Prova turbo warranter genom IG nu!

Riskvarning: 79% av alla icke-professionella investerare förlorar pengar på CFD-handel hos IG.


Har det hjälpt?

Det är fortfarande för tidigt att dra slutsatser men arbetslösheten i Norge minskade med 18 500 i september 2020. I slutet av månaden var 197 915 personer arbetslösa, enligt siffror från norska arbets- och välfärdsverket (NAV), motsvarande drygt 7% av den norska arbetskraften.

Totalt var 117 800 personer registrerade som helt arbetslösa eller arbetssökande på stödåtgärder, medan 80 100 personer var delvis arbetslösa. Av de helt arbetslösa registrerades 25 600 personer som permitterade.

Arbetslösheten minskar

”Arbetslösheten fortsatte att minska i september. Återigen berodde det främst på en minskning av antalet uppsägningar. Den här månaden sjunker arbetslösheten i alla län och de allra flesta yrkesgrupper, påpekade NAVs chef Hans Christian Holte. Andelen helt arbetslösa är högst i Oslo, där 4,9% av arbetskraften tillhör denna kategori. Det är det lägsta i Nordland, med bara 2,6%.

I alla län har andelen helt arbetslösa sjunkit den senaste månaden, men den procentuella nedgången är störst i Trøndelag och Troms och Finnmark, med så mycket som 18%.

Norge har sakta men säkert börjat återhämta sig, och med denna också den norska kronan. Det finns emellertid två faktorer som kan påverka värdet på den norska kronan. Dels den amerikanska dollarn, dels råvarupriserna. Stiger värdet på den amerikanska dollarn kommer råvarupriserna att falla, och det kommer att drabba Norge, och därmed värdet på den norska kronan. Norge är en exportdriven ekonomi, och landet är en stor producent av malm, olja och lax, råvaror som prissätts i amerikanska dollar. Läs om norska kronan och landets satsning på olja.

Sugen på oljehandel? Kolla in vår topplista över råvarumäklare här. Alternativt, kom igång direkt med olje-trading eller valuta-trading hos vår favorit, Skilling nu!


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Handla med SEK/NOK eller andra valutor hos Skilling. Sveriges bästa valutamäklare. Prova nu!

Riskvarning: 80% av retail kunder förlorar pengar.


NOK/JPY allt mer populär

Den amerikanska dollarn/norska kronan är det mest populära paret som handlar med den norska valutan, men på senare tid har valutaparet NOK/JPY kommit att bli allt mer populärt för trading.

Att förlita sig på de traditionella säkra tillflyktsorterna är som fallskärmshoppning med en rippad fallskärm, säger Pilar Gomez-Bravo, direktör för ränteintäkter för Europa vid MFS Investment Management. “Sedan sommaren har vi letat efter alternativ till amerikanska statsobligationer.”

Gomez-Bravo har köpt optioner som skulle kunna dra nytta av en nedgång i den australiska dollarn och norska kronor – valutor som tenderar att röra sig i kombination med riskfyllda tillgångar som aktier. Att satsa på dem som faller mot den japanska yenen, som vanligtvis stiger när aktier kommer under tryck, förstärker effekten. Båda dessa affärer hjälpte till att skydda hennes portfölj i avyttringen i september.  Goldman Sachs rekommenderad nyligen sina kunder att korta USD/NOK-paret med en målkurs på 8,75 kronor till dollarn.


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2022 www.valutahandel.se All Rights Reserved.