fbpx

Marcus från Sundsvall

Registrerade sig hos valutamäklaren eToro för 29 minuter sedan.

» Prova eToro du med.
79% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

I veckan träffas representanter från Brasilien och Argentina för att diskutera lanseringen av en framtida gemensam valuta för de latinamerikanska länderna. Blir planerna verklighet kan det komma att bli världens andra största valutaunion efter EMU – och sydamerikanska sur bli valutahandelns nya jätte.

Drygt 20 år efter att den europeiska valutan euro infördes ser det återigen ut att vara dags för ett nytt, stort valutasamarbete. Den här gången i Sydamerika.

Regionens två största ekonomier – Brasilien och Argentina – kommer till veckan att träffas i Buenos Aires för att diskutera en gemensam valutaunion. Beslutet om att införa en gemensam valuta ska enligt uppgift mer eller mindre redan vara fattat och mötet handlar framförallt om att spika en plan för hur och när lanseringen ska gå till. Även andra latinamerikanska länder kommer bjudas in att delta i mötet om den nya valutan, vars arbetsnamn just nu är sydamerikansk sur.

Ska främja regional handel och minska beroendet av USD

Syftet med att skapa en valutaunion ska initialt vara att främja handel inom den egna regionen och med det också minska de latinamerikanska ländernas beroende av den amerikanska dollarn. För de två initiativtagande länderna Brasilien och Argentina är handeln dem sinsemellan redan på rejäl uppgång. Under fjolåret ökade den med över 21% jämfört med året innan. Genom att övergå till en enda gemensam valuta förväntas siffran kunna bli ännu bättre. Enligt uppgift kommer valutan, om eller när den lanseras, till en början att vara peggad mot både den brasilianska realen och den argentinska peson.

Ett första steg av många innan sydamerikansk sur kan bli verklighet

Argentinas finansminister Sergio Massa har i intervjuer inför stormötet senare i veckan sagt att det här sammanträdet är ett av många i raden för att en gemensam valuta ska kunna bli verklighet. Han är tydlig med att han inte vill inge några falska förhoppningar utan understryker att man ännu bara är i ett tidigt förstadium till vad som längre fram potentiellt skulle kunna bli verklighet.

Mötet i Buenos Aires syftar framförallt till att diskutera nödvändiga parametrar för införandet av en gemensam valuta, vilka finansiella problem och hinder som behöver lösas och hur, samt rena praktiska frågor som vilken roll de olika ländernas centralbanker ska spela. Sergio Massa beskriver mötet som en introduktion till förstudie av en latinamerikansk valutaunion, med mycket fokus på handelsmekanismer. Frågan har vid här laget redan diskuterats i flera år, men har tidigare saknat tillräckligt politiskt stöd i både Argentina och Brasilien. De bägge ländernas numera vänsterviktade styre tycks dock mer positiva till att gå vidare med projektet.


Betyg: 9.44/10
Minsta insättning: EUR250 (≈ 2500 SEK)
Beskrivning: Handla valutor, krypto, aktier och råvaror med innovativ AI-teknik och grymma villkor. Prova Capital!

Riskvarning: 79.17% av individuella investerarkonton förlorar pengar när de handlar CFD:er.


Övriga latinamerikanska länder bjuds in

Vid rodret till det nya projektet står Brasilen och Argentina, men även övriga länder i regionen kommer att bjudas in till att bli en del av samarbetet. Går valutaunionen från plan till verklighet och samtliga latinamerikanska länder ansluter, kommer unionen att utgöra 5% av världens totala BNP – och med det bli världens andra största valutauonion. Förstaplatsen innehas överlägset av EMU och euron, vilken med dagens 20 länder (av 27 medlemsländer i EU) står för 14% av globalt BNP, mätt i USD.

Andra mindre valutaunioner är bland andra den östkaribiska dollarn, vilken används av vissa länder i Västindien och som sedan 1976 är peggad mot USD, samt CFA franc som används av vissa västafrikanska länder. CFA franc är peggad mot euron och består egentligen av två olika monetära unioner kopplade till två olika centralbanker.

Jämfört med euron, och vad en sydamerikansk sur skulle bli, är dessa unioner emellertid betydligt mindre.

Mycket att vinna för Argentina – men vissa orosmoln för Brasilen

Trots att Argentina och Brasilien är stora ekonomier i Sydamerika, går de in i ett samarbete med väldigt olika förutsättningar. I dagsläget har Argentina mest att vinna på att gå med i en union, medan Brasilien snarare skulle kunna få en del bekymmer.

I Argentina är den ekonomiska situationen betydligt mer labil, med en inflation som närmar sig hisnande 100% och där staten fortsätter att pumpa ut nya pengar. Läget har framförallt försämrats under de senaste tre åren, då mängden pengar i cirkulation i landet har fyrdubblats. Man har också kvar en skuld på över 40 miljarder USD till IMF för det stödpaket som betalades ut 2018.

I Brasilien är situationen mer stabil, vilket givetvis ger upphov till oro för hur den egna ekonomin kan påverkas av att knyta band med en så pass osäker granne.

Första mötet för regionens nya ledare efter maktskiften i flera länder

Mötet i Buenos Aires blir förutom en möjlighet att diskutera ett potentiellt valutasamarbete också en möjlighet för regionens nya ledare att träffas för första gången. Flera länder har haft val sedan det senaste sammanträdet och på många håll har man fått en ny regering. Bland de som väntas delta hittas bland andra Colombias president Gustavo Pedro, Gabriel Boric från Chile samt Venezuelas kontroversiella president Nicolás Maduro och Kubas Miguel Díaz-Canel.

Förutom planer för en sydamerikansk sur blir mötet också ett tillfälle att diskutera andra aktuella frågor som rör regionens framväxt. Enligt Argentinas utrikesminister Santiago Cafiero kommer man bland annat att samtala om klimatfrågor, vilken typ av ekonomisk utveckling regionen ska eftersträva och hur man ska göra för att nå dit.

De sydamerikanska länderna har rika tillgångar av högt eftertraktade råvaror som olja, mineraler och livsmedel – men viktigt är att sätta en plan för hur man vill förvalta de tillgångarna. Cafiero menar att det är viktigt att ta ställning till huruvida man vill använda sina tillgångar för att enbart bli en massiv råvaruproducent, eller för att jämna ut klyftor och orättvisor och öka den allmänna välfärden i hela regionen.

Slutsats: Kan sydamerikanska sur bli valutahandelns framtida jätte?

Sydamerikansk sur har potential att bli valutahandelns nya jätte – om projektet går från idé till verklighet. Med tanke på att det tog 35 år för euron att lanseras ska vi dock inte vänta oss en faktiskt lansering inom den närmaste framtiden. Arbetet är fortfarande i ett tidigt stadium.

I dagsläget står projektets ledare också inför större utmaningar än vad de gjorde för bara några år sedan. En betydligt sämre global ekonomi, ett generellt lägre intresse för regionala samarbeten bland ländernas medborgare samt mer trögflytande politik till följd av att många länder har minoritets- eller koalitionsregeringar kan göra vägen fram till mål både krokigare och längre.

För löpande uppdateringar om valutasamarbetet i Sydamerika – fortsätt följa Valutahandel.se.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Förstklassig valutahandel på svenska – med rekordlåg spread och 1000+ tillgångar. Signa upp dig hos Skilling med BankID.

Riskvarning: 80% av retail kunder förlorar pengar.Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2023 www.valutahandel.se All Rights Reserved.