Dollardominansen avtar: 4 alternativ till USD
Bloomberg rapporterade om att dollardominansen minskat från 73% av valutareserverna 2021 till endast 58% i år. Som grädde på moset så har dollarns dominans minskat 10x snabbare under 2023 än resten av 2000-talet.
Dess status som reservvaluta är nu i farozonen och frågan många ställer sig är hur länge som USA kan trycka oändligt med nya dollar, ha världens största stadsskuld och ändå vara en valuta som centralbanker väljer som sin favorit.
Att dollarn tappat så mycket kan delvis bero på USA's sanktioner de sista åren, som fått allt fler att dissa deras valuta. Länder som Kina, Ryssland och Brasilien är några av dem som minskat sina dollarreserver, men det finns troligen många fler också. Vad många centralbanker lägger till i sina reserver är istället japanska yen och kinesiska yuan, medan euroreserverna ligger oförändrade. Troligen så tycker många centralbanker också att dollarn är något övervärderad med Biden som president och det finns bättre alternativ just nu.
Innehåll: En översikt
Hur mycket nya dollar trycks i sommar?
USA's statsskuldväxlar såg en återbetalning på 125 miljarder dollar under maj-juli och samtidigt skapades 17,2 miljarder dollar i nya likvida medel enligt Treasury Direct. En rad nya auktioner utkommer under början av maj månad, som kan vara värt att hålla koll på. Men ifall dollarn fortsätter späs ut, vilka är då alternativen? Nedan visar Valutahandel.se några av alternativen för Er som tror att dollarns dominans så småningom kan komma att avta..
Vilka är de 5 alternativen?
Det finns givetvis alltid fullt av alternativ och givetvis så är ingen idag i närheten av USD när det kommer till trovärdighet, historik, användning och omsättning. Men inom de närmaste 5-10 åren så är det högst troligt att de-dollariseringen (dollardominansen) kommer att avta och troligen stå för under 50% av centralbankernas reserver, gissar Markus Jalmerot på Valutahandel.se. Det är bara en tidsfråga innan USD inte längre är världens givna reservvaluta. Men samtidigt finns inte givna alternativ – bara en massa halvdåliga. Hur som helst – här kommer dem:
EUR
EUR borde ha en den bästa möjligheten att lyckas bli reservaluta efter dollarn, men för att överhuvudtaget ens kunna komma på tal så bör Macron's förslag – att von der Leyen avgår och Draghi blir ny centralbankschef – bli av. Det är åtminstone en start. Tidskriften Politico diskuterar en två kvinnliga alternativ till Leyen, såsom Roberta Metsola och Christine Lagarde – som jag inte tror på alls. Rumänens president Klaus Iohannis nämns också som en tänkbar kandidat, liksom Andrej Plenković från Kroatien. Ytterligare en fransman, Thierry Breton som tidigare varit finansminister i Frankrike, nämns som en kandidat. Men jag hoppas att ni alla förstår att ingen har samma pondus och trovärdighet som mario Draghi som den nästa centralbankschefen för ECB. Att vara centralbankschef kräver att du har media med dig, vilket amerikanerna alltid lyckas med. För alla utanför FED, så är det dock svårare att lyckas. Ifall du heter van der Leyen och går ut för friskt om räntesänkningar, så tappar du snabbt trovärdighet. Din valuta tappar också trovärdighet. Varför tror du euron tappat så mycket på slutet. Jo, för att von der Leyen gör dumma uttalande och det är därför som Frankrikes president – som såg till att hon fick jobbet på ECB – nu vill att hon ska avgå. Det krävs någon med pondus för rollen som centralbankschef. Av alla tänkbara kandidater som tagits upp så bör den tidigare presidenten för den europeiska centralbanken vara den bästa kandidaten. Han vet hur man ska vara försiktig och tydlig nog för att få marknaden med sig. Det är vad som krävs för att euron ens ska ha någon chans att bli tagen på allvar igen – och för att ta upp kampen med USD som en föredragen reservvaluta. Det kommer nog inte ske på länge – att euron blir största reservvalutan. Nej, in med Draghi nu så vi kommer ett steg närmare åtminstone. Det är alltid en start. Sugen på EUR/USD trading? Det gör du bäst hos Skilling! Lägst spread, snabbast avslut och bäst för skandinaver då det är skapat av en svensk och en norrman från start.
CNY
Det som centralbankerna lägger till mest i procent just nu är kinesiska yuan (CNY). Landet är på god väg att bli världens största ekonomi och när det sker är nog mest en tidsfråga innan Kina ser till att dollarberoende minskar. Så på många sätt är säkert kinesiska yuan en stabil och smart alternativ. Men stora delar av västvärlden ser Kina som ett hot och verken EU, UK, USA eller andra västerländska centralbanker kommer troligen öka sitt innehav av CNY vidare mycket.
Krypto
Det snabbaste och mest självklara alternativet till fiat i dagens läge är kryptovalutor. Det är någon av de stora (eller små) kryptovalutorna som kan gå vinnande ur nästa stora uppgång. Man talar ofta om att utbudet av t. ex Bitcoin är begränsat och de inte har samma inflation som USD, EUR eller GBP. Nu med Bitcoin halveringen så blev det istället svårare att utvinna nya BTC. I takt med att allt fler institutioner går in så finns det stor möjlighet att krypto faktiskt blir ett nämnvärt alternativ till USD – hur mycket eller lite demokraterna i USA än vill det. Ifall republikanerna vinner valet under hösten 2024 så kommer troligen krypto sticka rejält – det är min gissning. Men blir det något som centralbankerna investerare i? Troligen inte.. Ifall du vill göra det så kan du handla krypto på en seriös marknadsplats.
Guld (XAG)
En av de historiskt mest inflationssäkra tillgångarna har varit guld. Många centralbanker har historiskt också haft stora mängder guld i bland sina reserver, även om procenten varierat kraftigt mellan olika länder. Det trevliga med guld är att rörelserna ofta är ganska blygsamma – men de följer ofta trender under en längre tid. Prova trading med guld på Skilling, där du kan få mer för pengarna via 8 olika tillgångsklasser och 900+ olika CFD-produkter med en spread från 0.1.
Publicerad:
Författare: Markus Jalmerot
TAGGAR
Andra liknande nyheter
Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.Ädelmetaller upplevde en nominellt oerhört stark utveckling framför allt från början av 2000 – talet...
Medan USA gick ut hårt och sänkte räntan med 0.5% precis som Valutahandel.se förutsåg, så bestämde s...
Det börjar närma sig valet i USA med stormsteg och nu är det 53 dagar kvar till valdagen och kampen ...