fbpx

Kennet från Djurgården

Registrerade sig hos valutamäklaren AvaTrade för 23 minuter sedan.

» Prova AvaTrade du med.
71% av icke-professionella investerarkonton förlorar pengar när de handlar hos AvaTrade.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Riksbankstoppen Per Jansson slår fast att inflationen i Sverige nu riskerar att blir för låg och att det inte ser ut att behövas fler räntehöjningar för att få bukt med inflationen.

Nu undrar ju jag som förvisso är Nationalekonom rent formellt – men ju som krasst sett är något avdankad då jag inte sitter med de här frågorna i mitt jobb på samma sätt – hur har Riksbankens räntehöjningar påverkat inflationen överhuvudtaget?

Tydlig teori, men hur fungerar inflation i praktiken?
Teorin är ju ganska tydlig med att en högre styrränta och räntenivå generellt i samhället stryper konsumtion och investeringar då priset på finansiering stiger. Investeringsprojekt behöver högre avkastningskrav för att bära sig varför antalet kalkylerat lönsamma projekt inte är lika många i en sådan miljö, allt annat lika. Konsumtionen kan drabbas av högre boendekostnader då lån blir dyrare osv. Men frågan är ju varifrån inflationen kom egentligen?

Vad kan Riksbanken göra åt energipriser?
Om den inflation som funnits till största del beror faktorer som att energipriser, priser på vete och andra grödor och på att globala logistikkedjor störs ut är ju frågan vad i hela friden Riksbankens penningpolitik har med saken att göra?

En högre styrränta i Sverige är ju ingenting med att göra om ett fartyg hamlar på snedden i Suez-kanalen eller huruvida Iran bestämmer sig för att kapa en oljetanker eller inte.

Det som dock kan ha bäring är ju kronkursen där en starkare krona allt annat lika är deflatorisk och en svagare krona är inflatorisk. Kolla in vår artikel om de 5 bästa valutorna att handla när kronan är svag. Men det är också egentligen där det stannar om anledningen är enligt ovan.

Den typ av inflation som riksbanken kan påverka är ju om hjulen i ekonomin snurrar så snabbt så att det är brist på arbetskraft eller produktionstak slagit i taket.

Kronan börjar tappa igen
Just nu ser det ut som att svenska kronan först blev avsevärt starkare under december, men nu har börjat tappa igen. För 3 veckor sedan så nådde kronan 11-nivån mot EUR, efter att ha handlats för 11.9-12 under augusti månad 2023. Den långa trenden med en svagare kronan bröts i mitten av november, men nu har den alltså börjat försvagas igen. Ifall SEK bryter 11.5 mot EUR, så är det troligt att 12-nivån testas igen mot Euron. Men det känns i dagsläget mer troligt att kronan snarare blir starkare igen och testar motståndet vid 11-nivån inom de närmaste 2-3 månaderna.

Ifall inflationen minskar rejält i Sverige, medan den håller sig högre inom EU, så kan kronan komma att stärkas betydande det kommande halvåret. Vad tror du själv kommer att hända? Du kan med fördel handla SEK mot EUR, USD, NOK eller GBP hos Skandinaviskt grundade Skilling. De har lägst spread och snabbast exekvering av trades med svenska kronan, så det är ett utmärkt ställe att handla på.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Prisbelönt mäklare med fokus på kvalitet, innovation och högsta möjliga kundvärde. Upptäck Skilling, du också!

Riskvarning: 79% av retail kunder förlorar pengar.


Energipriserna
I nuläget har vi en situation där oljepriset ser ut att bygga en bas för en ny “launch” högre. Det måste inte bli så men om det skulle ske så är ju inflationen förmodligen inte i schack, trots centralbankernas agerande. Om det geopolitiska läget stör leveranskedjor som skapar ett pristryck uppåt på en råvara så ska det oerhört mycket till innan centralbankers agerande kan få situationen att vända. De behöver förmodligen vara så drastiska att man kraschar ekonomin. Vad som behövs är den situation som vi hade innan världen spårade ur, det vill säga globalisering och frihandel – det är alltså det som är lösningen. Frihandel ökar produktiviteten så pass mycket att vi fick en närmast deflatorisk utveckling på prisbilden, något centralbankerna kämpade oerhört med. Det är reverseringen av denna situation som skapar inflationen och är innan vi nått ett jämnviktsläge ingenting som centralbankerna kan göra särledes mycket åt. De är helt enkelt lite som Don Quijote från Cervantes historiska mästerverk.

I övrigt ser vi att en rad råvaror kommit ned rejält och mycket väl kan stå inför större reaktioner uppåt. Inte för att enkom vete påverkar inflationen nämnvärt men priset handlas i ett intressant läge. Något som till exempel även gäller majs och inte minst generella råvaruindex.

Inflationen riskerar alltså att bli för hög – inte för låg!


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.