fbpx

Kennet från Norrköping

Registrerade sig hos valutamäklaren IG för 13 minuter sedan.

» Prova IG du med.
74% av alla icke-professionella investerare förlorar pengar på CFD-handel hos IG.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

I samband med tecken på ökad inflation och stigande långräntor har techbolagen som fullständigt dominerat börsuppgången de senaste åren nu mött tuggmotstånd. Caset är ganska enkelt – bolag som växer kraftigt med relativt låga vinster idag, värderas upp när räntorna är låga.

Den goda nyheten då? Jo, de som tror på nedgång kan blanka med en knapptryckning, genom CFD handel hos bolag som proffsiga Capital (med flexibel hävstång; 1-10x för aktier), svenska Skilling som har bankID eller eToro där du kan följa marknadens mest framgångsrika traders och automatiskt handla precis som dem.

Hur har man kommit fram till dagens värdering?

Framtida eventuella vinster blir helt enkelt mer värda när räntan är låg. Som motsatsförhållande gäller då att stigande räntor minskar värdet på framtida vinster och bolagen ska värderas ned. När räntorna eller förväntningarna om högre räntor i framtiden existerar landar tech-bolagen och deras index i en Bear Market, eller?

En smart investering eller inte?

Det finns en rad fundamentala samband och faktorer man kan försöka ha i åtanke när man försöker lista ut vad som är en smart investering eller inte. Problemet med detta förhållningssätt är att det är så fruktansvärt många parametrar man har att hålla i huvudet samtidigt. Själv har jag sedan länge landat i slutsatsen att det är bättre att syssla med att försöka utläsa de psykologiska aspekterna av marknadens rörelser. Inte att det alltid lyckas eller att det är lätt, men det blir mindre av en chansning för mig egen del  än att försöka tåta ihop alla lösa trådar kring fundamentala aspekter. Det är bara att titta på Kryptovärlden och alla försök att försöka förklara värdet av dessa token när det enda de egentligen har är ett pris – ingen har ännu lyckats förklara detta för mig, men det är en annan historia. Föredrar du att andra gör analyserna och grovjobbet medan du själv sysslar med annat? Prova då copytrading, från eToro, som finns på svenska. Du kan själv välja vilken typ av risknivå, investeringar och traders du vill följa helt automatiskt.


Betyg: 9.5/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Svårt att avgöra smarta investeringar själv? Följ proffsen, utifrån risknivå och historik. Bara hos fantastiska eToro.

Riskvarning: 81% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.


Hur länge håller uppgången, trots hög Warren Buffet indikator?

Om vi definierar teknologi-sektorn med indexet Nasdaq-100 som är de hundra största teknologibolagen listade på Nasdaq så har utvecklingen varit oerhört stark. Inte minst sedan Corona-botten förra året. Marknaden sköt upp som en raket, men i augusti förra året hände något. Tempot i uppgången stannade av och marknaden började istället att såga sig uppåt för att nu i slutet på april sätta den hittills högsta toppen i uppgången innan marknaden vek söderut. En nedgång som fortfarande är igång.

Det talas ibland om Warren Buffet indikatorn, som ett sätt att ifall aktiemarkanden är kraftigt övervärderad. Redan 2001, så beskrev Buffet börsvärdet i förhållande till BNP som “det bästa måttet på börsvärderingarna vid ett givet tillfälle.”

Som av en händelse vad det i slutet på augusti som den amerikanska 10-års räntan började trenda uppåt vilket då sammanfaller med att utvecklingen på Nasdaq-100 blev allt trögare. Osäker på hur man hanterar dagens marknad? Följ då marknadens bästa traders genom eToros otroliga copytrading – det optimala för lata investerare som både vill ha kakan själv och få äta den.


Betyg: 9.5/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Copy-paste? Nej, för jobbigt. Kopiera de bästa, automatisk. Bara hos eToro!

Riskvarning: 81% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.


Dags för 10 åringen att ta en paus?

En inte alltför långsökt hypotes är att uppgången i 10-åringen vid någon tidpunkt, kanske inom en inte alltför lång framtid behöver ta en paus och av någon anledning faller tillbaka. Något som i så fall skulle ge utrymme för teknologisektorn att börja avancera igen. Denna hypotes skulle dessutom passa väldigt bra in i den tekniska struktur som just nu byggs på Nasdaq-100, för jag ser genom mina glasögon ingen svaghet i detta index överhuvudtaget – utan jag ser snarare ett nästan sjukligt starkt index som sedan augusti lyckats konsolidera med högre priser när prisbilden egentligen borde varit lägre eller sidledes. Jag fick för cirka 20 år sedan lära mig benämningen på ett sådant beteende – “running correction”. Ur denna fas i utvecklingen är sannolikheten för en explosiv uppgång faktiskt inte helt oväsentlig. Utvecklingen från augusti 2020 kan även delvis förklaras med den svagare dollarn under stora delar av denna period – men i nominella termer ser det starkt ut. Och en starkare dollar utesluter i förlängningen inte en stark uppgång, det såg vi under IT-bubblan då de amerikanska börserna sköt i höjden unisont med dollarn.

Tror du att det är bubbeldags igen? Vi är just nu på gränsen vid en stödnivå och ifall det bryts nedåt idag så är sannolikheten för ytterligare nedgång relativt stor på Nasdaq. Upptäck trading med antingen köp-funktion eller sälj ifall du vill blanka – med den enkla Skilling sajten.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Trött på pauser? Handla snabbt, enkelt och proffsigt – även som nybörjare – hos den skandinaviska plattformen från Skilling!

Riskvarning: 73% av retail kunder förlorar pengar.


Hur kan småsparare vara med på blankning av aktier eller aktieindex?

Ifall du inte helt känner till hur det fungerar så kan det vara värt att läsa vår artikel om hur blankare får ner aktiekursen. Att köpa eller blanka Tesla och andra teknologiaktier har ju varit ett omdebatterat ämne under lång tid och fram till årsskiftet så höll uppgången i sig för bolaget. Med allt fler konkurrenter som lanserar elektriska bilar, så kommer det kanske bli svårare med både tillväxt och att nå riktigt lönsamhet utifrån “core business”.

Som du kanske vet så vill bankerna ofta “gömma” möjligheterna till blankning, då de själva inte tjänar pengar på detta. Men småsparare kan blanka aktie CFD med bara någon knapptryckning, vilket följer kurserna för den underliggande tillgången väldigt bra. En artikel som skrevs nyligen handlar om 10 spännande aktie CFD som folk blankar hos Capital just nu.

Behövs bränsle för nästa starka uppgång?

Idén kring nuvarande tekniska setup är att marknaden behöver falla för att skapa bränsle till nästa starka fas i utvecklingen – detta likt till exempel botten på OMXS30 i mitten på oktober 2014. Exakta djupet på ett fallet är inte helt självklart även om jag inbillar mig att det finns en rimlighet i bilden nedan. Inom cirkeln har vi den viktiga utvecklingen från augusti 2020. Projektionen för en förmodad uppgång är väldigt grov – poängen är att den kan bli påtaglig.

Några garantier har vi inte så klart, men jag ser i varje fall en stor risk att många faktiskt kan bli ganska besvikna när marknaden eventuellt skjuter upp igen och man sålt eller möjligen gått kort densamma.

Nasdaq 100 graf

 
Riskvarning: Denna artikel är från Johan Berntorp, som följt aktiemarknaden på daglig basis under en längre tid. Det är ingen rådgivning, utan du bör själv dra dina egna slutsatser. Johan själv blankar inte, utan är för närvarande avvaktande i hans trading. För optimala trading beslut, så tala med en finansiell rådgivare innan du köper eller säljer något. Det är också viktigt att hålla koll på teknisk analys, då aktier och aktieindex kan vända på en dag och helt ändra kursen. Så håll alltid koll på marknaden ifall du handlar med valuta, aktier, index eller råvaror.


Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.