fbpx

Olof från Gävle

Registrerade sig hos valutamäklaren AvaTrade för 17 minuter sedan.

» Prova AvaTrade du med.
71% av icke-professionella investerarkonton förlorar pengar när de handlar hos AvaTrade.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Guld och silver har erkänts som värdefulla metaller och har varit eftertraktade under lång tid. Än idag har ädelmetaller sin plats i en smart investerares portfölj. Men vilken ädelmetall är bäst för investeringsändamål? Och varför är de så volatila?

Det finns många sätt att köpa och utöva trading med ädla metaller som guld, silver och platina. Så om du precis har börjat lära dig om ädelmetaller, läs Valutahandel's guide för att lära dig mer om hur de fungerar och hur du kan investera i dem.

  • Ädelmetaller kan vara en bra diversifiering av portföljen och säkra inflationen – men guld, kanske den mest kända av dessa metaller, är inte det enda alternativet som finns för investerare.
  • Silver, platina och palladium är alla hårda råvaror som kan läggas till din portfölj av ädelmetaller, och alla har sina egna unika risker och möjligheter. Givetvis kan du också investera i mjuka råvaror, som tycks få en ökad efterfrågan varje år.
  • Förutom att äga fysisk metall kan investerare få tillgång via derivatmarknaden, ETF: er, andra sorters fonder och aktier i gruvföretag.

Guldtackor

Guld: En safe heaven vid risk och oro

Valutahandel börjar med den mest kända av dem alla: rent guld. Metallen guld (XAU eller XAU/USD) är unikt för sin hållbarhet (det rostar inte eller korroderar), smidbarhet och dess förmåga att leda både värme och elektricitet. Det har vissa industriella tillämpningar inom tandvård och elektronik, men vi känner det främst som en bas för smycken och som en form av safe heaven valuta.

Flera faktorer ligger till grund för en ökad önskan att hamstra den blanka gula metallen:

  1. Systemiska finansiella problem: När banker och pengar uppfattas som instabila och/eller politisk stabilitet är tveksam, har guld ofta letats ut som en säker värdeförvaring.
  2. Inflation: När realavkastningen på aktie-, obligations- eller fastighetsmarknaderna är negativ, strömmar folk regelbundet till guld som är en tillgång som kommer att behålla sitt värde.
  3. Krig eller politiska risker: Krig och politiska omvälvningar har alltid skickat människor i ett guldlagringsläge. En hel livstids besparingar kan göras bärbara och lagras tills den behöver bytas mot livsmedel, skydd eller säker passage till ett mindre farligt resmål. Ifall du är sugen på guld trading, kolla in vår topplista med de bästa guldmäklarna här.

Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Guld trading på ett enkelt vis. Prova Skilling nu!

Riskvarning: 71% av retail kunder förlorar pengar.


Silverklumpar

Silver: Större rörelser än guld

Till skillnad från guld svänger priset på silver mellan dess upplevda roll som värdebevarare och dess roll som industriell metall. Av denna anledning är prisfluktuationerna på silvermarknaden anmärkningsvärda och avsevärt mer volatila än för guld. Många investerare håller koll på guld/silver ration för att avgöra om det är köpläge i någon av metallerna.

Medan silver kan handlas ungefär i linje med guld som en råvara via ETF eller CFD som ska hamstras (investeringsefterfrågan), så har den industriella utbuds-/efterfrågekvationen för metallen ett lika starkt inflytande på dess pris. Den ekvationen har alltid fluktuerat med nya innovationer, inklusive:

1. Silvers en gång dominerande roll i fotografiindustrin – silverbaserad fotografisk film – som har förmörkats av tillkomsten av digitalkameran. Sugen på silver? Det enklaste och tydligaste sättet att handla är genom silver CFD'er hos Skilling, där alla kostnader och potentiella vinster visas.

2. Framväxten av en stor medelklass i de framväxande marknadsekonomierna i öst, vilket skapade en explosiv efterfrågan på elektriska apparater, medicinska produkter och andra industriföremål som kräver silverinsatser. Från lager till elektriska anslutningar gjorde silvers egenskaper det till en efterfrågad råvara.

3. Silvers användning i batterier, användning för superledare och mikrokretsmarknader.


Betyg: 6.44/10
Minsta insättning: EUR250 (≈ 2500 SEK)
Beskrivning: Silver trading genom en proffsig sajt med brett utbud. Allt på svenska. Prova Capital nu!

Riskvarning: 84% av individuella investerarkonton förlorar pengar när de handlar CFD:er med denna provider.


Det är oklart om eller i vilken utsträckning denna utveckling kommer att påverka den totala efterfrågan på silver som inte investeras. Ett faktum kvarstår: Silverpriset påverkas av dess användningsområden och används inte bara på mode eller som en värdebevarare. Ifall du vill handla silver med lägre prisfluktuationer än CFD, så är Silver Miners ETF ett bra alternativ för att vara med på framtida uppgång. För övrigt så har både Skilling och Capital bra silver CFD'er.
Platina klump

Platina: Den mer ovanliga metallen

Liksom guld och silver handlas platina dygnet runt på de globala råvarubörserna. Det tenderar att få ett högre pris än guld under rutinmässiga perioder av marknads- och politisk stabilitet helt enkelt för att det är mycket sällsynt. Mycket mindre av platina utvinns faktiskt än guld.

Det finns också andra faktorer som bestämmer platinapriset:

1. Liksom silver anses platina vara en industriell metall. Den största efterfrågan på platina kommer från bilkatalysatorer som används för att minska utsläppens skadlighet. Efter detta står smycken för majoriteten av efterfrågan. Katalysatorer för petroleum och kemisk raffinering och datorindustrin använder resten. En av sajterna som erbjuder konkurrenskraftig CFD platina trading är Plus500. Riskvarning: 79% av CFD-konton tillhörande icke-professionella kunder förlorar pengar hos denna leverantör.

2. På grund av bilindustrins stora beroende av metallen bestäms platinapriserna till stor del av bilförsäljning och produktion. “Ren luft” lagstiftning kan kräva att biltillverkare installerar fler katalysatorer, vilket ökar efterfrågan. 2009 började amerikanska och japanska biltillverkare vända sig till återvunna bilkatalysatorer eller använda mer av platinans pålitliga – och oftast billigare – systergruppmetall, palladium.

3. Platinagruvor är starkt koncentrerade i endast två länder – Sydafrika och Ryssland. Här kan du läsa om vilka faktorer som framför påverkar platinapriset. Rysslands och Sydafrikas dominerande roll skapar större potential för kartelliknande åtgärder som skulle stödja eller till och med artificiellt höja platinapriserna. Ifall du tror på att platina priset ska gå upp eller ner kan du både köpa eller blanka Platina hos Skilling.

Investerare bör överväga att alla dessa faktorer gör platina till den mest volatila av ädla metaller. Vissa tycker kanske att detta är spännande, medan andra ser det som riskfyllt.

Platina: Mindre känd, men välanvänd i tillverkningsindustrin

Mindre känd än ovanstående är palladium, som har mer industriella användningsområden. Palladium är en blank silverfärgad metall som används i många typer av tillverkningsprocesser, särskilt för elektronik och industriprodukter. Det kan också användas inom tandvård, medicin, kemiska applikationer, smycken och grundvattenbehandling.

Majoriteten av världens försörjning av denna sällsynta metall, som har atomnummer 46 på det periodiska elementet, kommer från gruvor i USA, Ryssland, Sydafrika och Kanada. Juvelerare införlivade först palladium i smycken 1939. När de blandas med gult guld bildar legeringen en metall som är starkare än vitt guld. 1967 utfärdade Tongas regering cirkulerande palladiummynt som pryddes av kung Taufa Ahau Tupou IV. Detta är den första kända förekomsten av palladium som används i mynt.

Metallarbetare kan skapa tunna plåtar av palladium ner till tvåhundra femtio tusendels tum. Ren palladium är formbar, men den blir starkare när någon arbetar med metallen vid rumstemperatur. Arken används sedan i applikationer som solenergi och bränsleceller.

Den största industriella användningen för palladium är i katalysatorer eftersom metallen fungerar som en utmärkt katalysator som påskyndar kemiska reaktioner. Denna glänsande metall är 12,6% hårdare än platina, vilket gör elementet också mer hållbart än platina.

Fyll din skattkista

Låt oss ta en titt på de alternativ som är tillgängliga för dem som vill investera i ädelmetaller.

1. Råvaru-ETF: fonder finns för alla ädelmetaller. ETFer är ett bekvämt och flytande sätt att köpa och sälja guld, silver eller platina. Att investera i en ETF ger dig dock inte tillgång till den fysiska varan, så du har inget krav på metallen i fonden. Du får inte den faktiska leveransen av en guldtacka eller ett silvermynt. En av våra favoriter är silver miners ETF som är en blandning av olika silvergruvaktier.

2. CFD'er: Det finns ett flertal CFD'er som är spännande att handla. Normalt så kan man se CFD'er som trading på kort- till medellång sikt. Några exempel på spännande CFD'er är Skilling's silver CFD, Capital's guld CFD eller Iron FX guld CFD'er.

Ifall du bara vill handla volatilitet så är annars IG's VIX index ett smart och roligt instrument att handla.

3. Futures och optioner: Futures- och optionsmarknaderna erbjuder likviditet och hävstång till investerare som vill göra stora satsningar på metaller. Stora potentiella vinster kan uppnås med derivatprodukter, men det är också de produkterna med högst risk och därför rekommenderar vi inga sådana här.

4. Tackor: Mynt och tackor är strikt för dem som har en plats att placera dem som ett värdeskåp eller ett värdeskåp. Visst, för dem som förväntar sig det värsta är tackor det enda alternativet, men för investerare med en kortare tidshorisont är tackor illikvida och rent av besvärande att äga. Ifall du ändå vill köpa guldtackor så är vårt tips att handla via Bullion Vault som har bra priser och snabba leveranser.

5. Certifikat: Certifikat erbjuder investerarna alla fördelar med fysiskt guldägande utan besväret med transport och lagring. Som sagt, om du letar efter försäkring i en riktig katastrof, är certifikat bara papper. Förvänta dig inte att någon tar dem i utbyte mot något av värde.

Kommer ädelmetaller att skina för dig?

Ädelmetaller erbjuder unikt inflationsskydd – de har inneboende värde, de har ingen kreditrisk och de kan inte blåses upp. Det betyder att du inte kan skapa mer av dem. De erbjuder också äkta “omvälvsförsäkring” mot ekonomiska eller politiska/militära omvälvningar.

Ur en investeringsteorisynpunkt ger ädla metaller också låg eller negativ korrelation till andra tillgångsslag som aktier och obligationer. Detta innebär att även en liten andel ädla metaller i en portfölj minskar både volatilitet och risk.

Risker med ädelmetaller

Varje investering har sina egna risker. Även om de kan komma med en viss grad av säkerhet, finns det alltid en viss risk med att investera i ädelmetaller. Priserna på metaller kan sjunka under tider av ekonomisk säkerhet, vilket gör dem dämpande för människor som gillar att investera stort på marknaden för ädelmetaller. Att sälja kan vara en utmaning under tider med ekonomisk volatilitet.

En annan risk för priser på ädla metaller inkluderar frågan om leverans. När efterfrågan skjuter upp kan det befintliga utbudet börja tappa. Och det betyder att producenter måste ta med mer av varje metall på marknaden. Om det finns en brist på brytbara metaller kan det sätta press på priserna.

Poängen

Ädla metaller är ett användbart och effektivt sätt att diversifiera en portfölj. Tricket för att uppnå framgång med dem är att känna till dina mål och riskprofil innan du hoppar in. Volatiliteten hos ädelmetaller kan utnyttjas för att samla rikedom. Om det inte är markerat kan det också leda till förstörelse.


Betyg: 9.67/10
Minsta insättning: 2500 kr
Beskrivning: Superb trading med turbo warranter för silver eller guld. Prova IG nu!

Riskvarning: 70% av alla icke-professionella investerare förlorar pengar på CFD-handel hos IG.Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.