fbpx

Johan från Sundsvall

Registrerade sig hos valutamäklaren AvaTrade för 27 minuter sedan.

» Prova AvaTrade du med.
71% av icke-professionella investerarkonton förlorar pengar när de handlar hos AvaTrade.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Preliminära siffror visar att den tyska inflationen förblev oförändrad på 8,7% i februari, istället för att backa till 8,5% som prognostiserat. Beskedet, som kom igår onsdag, ökade snabbt förväntningarna på att ECB kommer att hålla en mer hökaktig ställning framöver vad gäller räntan – och med det ses också tecken på att EUR/USD kommer stärkas i valutahandel.

ECB:s ränteåtgärder i kombination med bland annat Kinas öppnade och den betydelse det kommer ha för handeln mellan Europa och Kina, har gett tydliga resultat på inflationen i eurozonen. Däribland i Tyskland, vilket var ett av de europeiska länder som drabbades av de högsta inflationsnivåerna på flera decennier under hösten 2022.

För februari månad låg prognosen på 8,5% – en minskning med 0,2% från januaris nivå på 8,7%. Igår onsdag kom dock de första preliminära siffrorna på landets inflation för årets andra månad, med ett annat resultat än det som var förväntat. Istället för att sjunka till 8,5% ser den tyska inflationen istället ut att tangera siffran från januari och landa på 8,7%. Inkluderat mat- och energipriser hamnar februaris inflation på 9,3%.

Med liknande utveckling i andra euroländer som Spanien och Frankrike tror nu många att ECB sannolikt kommer att behålla en hökaktig ställning en längre tid framöver. En förväntan som redan nu syns på valutamarknaden, där EUR/USD visar tecken på att stiga.

Varför blev den tyska inflationen högre än väntat?

Även om den tyska inflationen endast blev måttligt högre i februari jämfört med prognosen var det likväl en ökning. Utvecklingen kan framförallt tillskrivas fortsatt stigande priser på mat och höga energipriser, men precis som för Sverige ökar priserna generellt på alla typer av tjänster och konsumtionsvaror. Dels för många råvaror blivit dyrare och det blivit mer kostsamt för företag att framställa och transportera produkter, men det finns också en oro för att företag även passar på att höja priserna extra bara för att de kan.

Trots det oväntade trendbrottet har det emellertid gått bättre för den tyska ekonomin än för den svenska de senaste månaderna. Från att i september-oktober ha redovisat inflationssiffror på över 11% till att idag ligga på 8,7%. För Sveriges del tycks det ta längre tid att vända utvecklingen. I december 2022 registrerades en inflation på 10,2% enligt KPIF (12,3% enligt KPI). I januari hade den sjunkit till 9,3% enligt KPIF – framförallt på grund av att elpriserna sjönk med över 27% mellan december och januari.

Hökaktiga förväntningar på ECB

Den preliminära rapporten om Tysklands inflation för februari har fått marknaden att luta åt mer hökaktiga förväntningar på den europeiska centralbanken. Redan före den senaste inflationssiffran var prognosen att ECB kommer höja styrräntan med 0,50% i samband med nästa penningpolitiska möte den 16 mars – men måhända kan den oväntade utvecklingen i både Tyskland och andra euro-länder sporra till än hårdare tag. Få talar om att en trippelhöjning skulle vara aktuell, men kanske kommer ECB behöva fortsätta med dubbelhöjningar längre än de först prognostiserat.

Valutahandel med EUR/USD – euron steg under onsdagen

Gårdagens prognos om den tyska inflationen för februari gav omedelbart effekt på valutamarknaden, där EUR stärktes svagt mot USD. Under natten mot torsdagen har viss återgång skett från drygt 1,07 igår till 1,06 idag.

Huruvida det finns mer utrymme för EUR att stiga återstår att se, men de hökaktiga förväntningarna på ECB är tydliga. Är fler dubbelhöjningar att vänta under våren och kanske även sommaren kommer sannolikt euron att stiga mot USD, vilken istället försvagats senaste månaderna i takt med att Fed successivt börjat sakta ned räntehöjningarna. Den senaste åtgärden från Fed var en höjning med 0,25% – en nivå de inte förväntas höja så som läget ser ut nu.

Långa positioner i majoritet

Över 62% av alla just nu öppna positioner hos mäklare som Valutahandel tittat är långa positioner. Tydligt är alltså att en majoritet på marknaden tror på en fördelaktig utveckling för euron framgent, medan den amerikanska dollarn istället får stryka på foten när Fed slår av på takten med sina åtstramningar.

Stämmer du in i prognosen med en starkare euro (eller om du snarare vill gå kort) kan du handla EUR/USD med låg spread och rekordsnabba exekveringar hos skandinaviska toppmäklaren Skilling. Sajten erbjuder ett flertal olika plattformar – däribland den egenutvecklade Skilling Trader samt cTrader, Skilling Copy och klassiska MT4 – och har förutom EUR/USD även en mängd andra valutapar och drygt 1000 olika instrument totalt. Registrera dig med BankID och börja handla hos Skilling redan nu.

Fortsätt också följa Valutahandel.se för löpande uppdateringar och nyheter om utvecklingen i EUR/USD likväl som andra valutapar och tillgångar.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Tryggare valutahandel på världens bästa tradingplattform för CFD-trading. På webben och direkt i mobilen. Upptäck Skilling du med!

Riskvarning: 73% av retail kunder förlorar pengar.Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.