fbpx

Ludvig från Gävle

Registrerade sig hos valutamäklaren Skilling för 24 minuter sedan.

» Prova Skilling du med.
71% av retail kunder förlorar pengar.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Sent igår kväll enades EU:s medlemsländer om att stoppa importer av olja från Ryssland, om än med ett par tillfälliga undantag för några länder. Inledningsvis sjönk priset på Nordsjöoljan under nattens småtimmar, men under morgonen har trenden åter vänt uppåt. Vilken prispåverkan på olja kan vi vänta oss av detta och var är bästa stället att trada olja?

Rysslands fortsatta ovilja att avsluta invasionen av Ukraina fortsätter att kosta för landets oljeexport, som innan dagens beslut nått nya rekordnivåer på grund av ökad export till Asien. Strax före midnatt igår måndag beslutade statschefer från samtliga 27 medlemsländer i EU att Rysslands största bank – Sberbank – utesluts ur Swift med omedelbar verkan, att ryska militärer som anses skyldiga till krigsbrott nekas inträde i unionen och dessutom får sina tillgångar frysta samt att flera statliga TV-kanaler blockeras från att sända i Europa. Sist men inte minst kom också beskedet om att så gott som all import av rysk olja till EU stoppas. Tjeckien, Ungern och Slovakien bifölls ett tillfälligt undantag från importförbudet och tillåts fortsätta importera olja från Ryssland via pipelinen Druzhba, men utöver det är det från och med nu nästintill helt stopp. Traders tycks flockas till trading med brent oljan, som kan få några volatila dagar framöver.

Över två tredjedelar av importerna stryps omedelbart

Enligt Europeiska rådets ordförande Charles Michael kommer 75% av unionens oljeimporter från Ryssland att stoppas direkt. Vid årsskiftet är ambitionen att den siffran ska ha stigit till 90%. I en tweet kommenterade Michael gårdagens beslut enligt följande:

”Det här täcker omedelbart mer än två tredjedelar av oljeimporterna från Ryssland och tar bort en stor del av finansieringen av deras krigsmaskin. Det sätter maximalt tryck på Ryssland att stoppa kriget”.

Alla nya sanktioner inräknade, såväl importstoppet av olja som stopp för Sberbank i Swift, blockaden av ryska TV-sändningar och straffåtgärder mot företrädare för Ryssland, blir det här sanktionspaketet ett av de mest omfattande i historien.

Undantagen nödvändiga för att få igenom sanktionen

Importstopp av rysk olja har varit uppe för diskussion ett bra tag, men fram tills nu har en överenskommelse mellan medlemsländerna inte kunnat träffas. Framförallt har det varit oro för tillräcklig energiförsörjning i de tre länder som nu är undantagna från importstoppet som har satt käppar i hjulet. Ungern, Tjeckien och Slovakien är alla beroende av pipelinen Druzjba för att möta sina respektive behov på energiförsörjning. Samtidigt blir de sårbara om ledningen skulle gå sönder och inga ersättningsleveranser av rysk olja kan fås via båt.

En förutsättning för att det nyligen fattade beslutet skulle röstas igenom med majoritet var därför att EU garanterar nödåtgärder med energileveranser till de tre länderna, om behovet skulle uppstå. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, som deltog vid mötet i Bryssel via länk, välkomnade kompromissen och menade att ett starkt och friktionsfritt samarbete inom unionen är avgörande för att man tillsammans ska kunna besegra Ryssland.

Uppåt för Brentoljan

Ett omedelbart och omfattande bortfall av rysk olja ger direkt inverkan på priset på Brentoljan – även kallad Nordsjöolja. Som världens andra största oljeexportör spelar Ryssland en central roll i den globala energiförsörjningen, men blir med de nya sanktionerna en tungviktare som marknaden får klara sig utan.

Initialt sjönk priset på Brent strax efter midnatt inatt då beslutet om importstoppet tillkännagavs. Som lägst var det nere på 117,59 USD per fat strax före kl 04 imorse, innan det sedan började vända uppåt. I skrivande stund kostar ett fat strax över 120 USD, och många ser inte ytterligare prisstegringar som otroliga. Importstoppet sätter press på övriga oljeprocenter och kan till en början skapa obalanser mellan tillgång och efterfrågan, varför priset skulle kunna öka än mer.

Även innan den nya sanktionen beslutades om har det gått starkt uppåt för Brentoljan i år. På tre månader har priset per fat ökat med 22,20%, och totalt under 2022 har det stigit med 53,26%.


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Handla olja och andra tillgångar hos en svensk toppmäklare. Säkert, snabbt & enkelt. Prova Skilling idag!

Riskvarning: 71% av retail kunder förlorar pengar.


Hur ser utsikterna ut för oljan inom den närmaste framtiden?

Ett alltför högt oljepris är på sikt inte bra för den globala ekonomin, men med ett fortsatt ökande energibehov jämte mer begränsade tillgångar skulle priset på olja likväl kunna stiga ytterligare lite till, eller åtminstone ligga kvar fortsatt högt inom den närmaste framtiden. Långsiktigt ska de fossila bränslena fasas ut, men i närtid – tills dess att tillräcklig energiförsörjning effektivt kan säkras på andra sätt – är efterfrågan på olja fortsatt hög.

Den som oroar sig över dyra priser vid bensinpumparna har alltså möjlighet att jämna ut de högre bränslekostnaderna med trading och investeringar i olja som potentiellt kan ge positiv avkastning.

Var och hur handlar man bäst med olja?

Så gott som alla onlinemäklare med välsorterade utbud erbjuder idag handel med olja i olika instrument – till exempel CFD:er, certifikat, terminer och aktier i oljebolag. För smidig handel kan CFD:er rekommenderas, med vilka du endast spekulerar i prisutvecklingen på olja istället för att själv äga de underliggande tillgångarna. CFD:er kan också handlas med hävstång, vilket ger möjlighet till större positioner och potentiellt högre avkastning. Viktigt att veta om är dock att hävstångshandel också innebär en högre risk. Precis som du kan tjäna mer, kan du också förlora mer.

Liksom som vid handel med valutor, kryptovalutor eller andra finansiella tillgångar rekommenderas att du väljer mäklare med omsorg. För bäst konsumentskydd är en EU-reglerad mäklare alltid att föredra då kraven på transparens och genomlysning är högre för dessa.

För trading med olja kan Valutahandel bland annat tipsa om mäklare som Skilling – en skandinavisk toppmöklare tillika en favorit bland många av våra läsare – samt klassiska eToro, Capital och AvaTrade.

Hos Skilling handlar du med marknadens lägsta spread och kan förutom olja också välja bland över 1000 andra tillgångar. Registrera dig hos Skilling med BankID, och kom igång redan nu.

För dig som vill inspireras av andra traders och dra nytta av copytrading för att utveckla din egen handel är eToro marknadens bästa plattform, med tusentals andra handlare att interagera med och lära av. eToro satsar också stort på krypto, om du önskar diversifiera din trading med andra typer av tillgångar. Bli kund hos eToro här.


Betyg: 9.5/10
Minsta insättning: 500 kr
Beskrivning: Prova oljehandel med copytrading hos populära eToro. Registrera dig redan nu!

Riskvarning: 81% av privata investerare förlorar pengar när de handlar CFD med eToro.Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.