fbpx

Greg från Lund

Registrerade sig hos valutamäklaren IG för 41 minuter sedan.

» Prova IG du med.
70% av alla icke-professionella investerare förlorar pengar på CFD-handel hos IG.
Visa inte igen

Följ oss på

Valutahandel.se Site Logo
featured image

Det har varit fördel Kanada i valutahandeln mot USA på sistone. Den kanadensiska dollarn nådde en flerårig botten mot den amerikanska dollarn i mars 2020. En snabbare öppningstakt i Kanada har sedan dess stärkt den kanadensiska dollarn jämfört med USD sedan mars. I denna post så går vi igenom rörelser & utsikter för CAD/USD framöver och diskuterar råvarors inverkan på valutorna.

Historik för CAD/USD

Under de senaste 40 åren har värdet på den kanadensiska dollarn (CAD) jämfört mot den amerikanska dollarn (USD) fluktuerat betydligt. Ibland har valutaparet stigit med nästan 10 procent eller fallit med så mycket som 37 procent. CAD är för närvarande nära den nedre änden av sitt historiska sortiment, värt cirka 76 amerikanska cent. CAD/USD växelkursDet är dock mer än 10% över dess senaste lågnivå i mars då den bara var värd 69 amerikanska cent. Den kanadensiska dollarn befinner sig just nu i den nedre delen av sitt historiska handelsspann, och handlas just nu till cirka 76 amerikanska cent. Det är emellertid 10 procent över dess botten i mars 2020 när Loonien handlades så lågt som 69 amerikanska cent.

40 år av kursfluktuationer

Värdet på CAD kontra USD är nästan omöjligt att förklara utifrån traditionella makroekonomiska data. Båda länderna har sett en Coronavirusrelaterad ökning av arbetslösheten, som nu avtar. Kanada och USA har båda sett årtionden av låg, stabil inflation. Båda centralbankerna har räntor nära noll. Ränteskillnaden, mätt från CAD/USD-futures kontra spotvalutan, har i genomsnitt varit sex basispoäng årlig de senaste månaderna. Lär dig mer om valutahandel på några minuter för att komma igång med en proffsig valutamäklare nu!

 
Arbetslöshet i Kanada vs USA
USA: s arbetslöshet ökade högre än Kanadas och minskar snabbare.

Kanada och QE

En skillnad mellan USA och Kanada är att medan Federal Reserve genomförde tre omgångar med kvantitativ lättnader (QE) mellan 2009 och 2014, avstod Bank of Canada (BOC) från tillgångsköp förrän efter pandemin bröt ut. Bank of Canada gick först nyligen med i QE-klubben.

Trots Bank of Canada börjat med kvantitativ lättnader, har den kanadensiska centralbanken en mycket mindre balansräkning jämfört med USA och övriga centralbanker. Gör vi jämförelser i förhållande till ekonomins storlek är den 27,3% av den kanadensiska BNP jämfört med 33,5% av USA: s BNP för Fed, 35,5% av Storbritanniens BNP Bank of England, 54,7% av euroområdets BNP för Europeiska centralbanken och 125,1% av Japans BNP för Bank of Japan.

Med detta sagt, i förhållande till storleken på sin ekonomi, har Bank of Canada gjort större kvantitativ lättnader än någon annan centralbank sedan slutet av mars (+ 22,1% av BNP). Detta är givetvis något som påverkar valutakursen för CAD avsevärt.


Betyg: 9.67/10
Minsta insättning: 2500 kr
Beskrivning: Handla en oljevaluta som är undervärderad? Prova med IG!

Riskvarning: 70% av alla icke-professionella investerare förlorar pengar på CFD-handel hos IG.


Förhållandet mellan CAD/USD och QE är både intressant och kontraintuitiv. Balansräkning för större ekonomierFörväntningarna kan ha varit att mellan 2009 och 2014, när Fed utvidgade sin balansräkning medan BOC inte gjorde det, skulle US-dollarn ha försvagats jämfört med CAD. Istället inträffade motsatsen. Från 2009 till 2014, då Fed skapade dollar för att köpa mestadels amerikanska statsobligationer och en del AAA-ratade hypoteksobligationer, stärktes USD jämfört med CAD.

BOC:s stora post-pandemiska runda av QE, som minskade klyftan mellan den relativa storleken på de två centralbankernas balansräkningar, verkar inte ha skadat CAD alls. Sedan BOC QE-programmet startade har CAD faktiskt återvunnit det mesta av sin senaste värdeförlust mot den amerikanska dollarn.

Så om arbetslöshet, inflation, räntor och kvantitativ lättnad inte förklarar rörelser i CAD/USD, vad gör det då? Svaret verkar bero på två faktorer – råvarupriser och pandemin.

Utvecklingen för råvaror förklarar en stor del av variansen i CAD/USD. Specifikt har ett index på råvarupriser som viktats för att återspegla deras betydelse för Kanadas ekonomi spårat CAD/USD extremt nära i över två decennier. CAD föll med råvarupriser under de första fyra månaderna 2020 men har därefter återhämtat sig när oljan och övriga råvarupriser fallit. Kanada: RåvaruindexLär dig mer om hur du kan handla råvaror från hemmet från vår guide.

Råvarupriser är den enskilt viktigaste förklaringen till förändringen i växelkursen mellan CAD och USD. Både USA och Kanada har diversifierade ekonomier med stora service- och tillverkningssektorer. Det som skiljer de två ekonomierna, förutom storlek, är att Kanada är en stor exportör av råvaror till skillnad från USA. Den ökade amerikanska oljeproduktionen har gjort landet mycket mindre beroende av oljeimport, men landet är fortfarande en nettoimportör av råolja. USA är en exportör av jordbruksvaror, men en nettoimportör av de flesta industriella metaller. Däremot är Kanada en nettoexportör av alla tre klasser av råvaror. Prova handla med heta råvaror hos Skilling, vår favorit bland skandinaviska råvarumäklare.

Det kan noteras att CAD har överträffat sitt råvaruindex under de senaste månaderna och stigit mer än förväntat under omständigheterna. Detta kan vara resultatet av att Kanada återupptar verksamheten i större utsträckning än USA. Medan USA upplevde en sommarvåg av infektioner, gjorde inte Kanada det.
Restaurangbesök: USD vs Kanada
De anekdotiska bevisen från restaurangaktiviteter antyder en mer konsekvent återhämtning i den ekonomiska aktiviteten i Kanada under sommarmånaderna än i USA. Som vi har sett globalt kan emellertid pandemin utvecklas i en oförutsägbar riktning. Som sådan kan alternativa åtgärder för ekonomisk hälsa ge en känsla av var valutamarknaderna kan vara på väg. En snabbare öppningstakt i Kanada kan således förklara den senaste tidens CAD-styrka.

Var kan man handla kanadensiska dollar?

Den kanadensiska dollarn är en relativt stor valuta som kan handlas hos i princip alla valutamäklare. En av våra favoriter är IG.com, som har en enastående webbplattform och en ännu bättre mobil tradingplattform för valuta. När det kommer till spreadsligger IG bland de bästa på marknaden för just valutahandel med CFD'er med paren CAD/USD, samt CAD/JPY, AUD/CAD och CAD/CHF. De erbjuder dock inte CAD/EUR, vilket du dock hittar hos Skilling som även har EUR/CAD och GBP/CAD samt 6 till valutapar med de kanadensiska dollarna. Läs recensionen om Skilling, eller ifall du är sugen på att komma igång direkt så registrera dig hos Skilling nu!


Betyg: 9.56/10
Minsta insättning: 1200 kronor
Beskrivning: Handla CAD med Skilling. Modern, transparent och proffsig. Prova nu!

Riskvarning: 71% av retail kunder förlorar pengar.Publicerad:
Författare:

TAGGAR


Andra liknande nyheter

Här nedan kan du hitta fler liknande nyheter för att fördjupa dig i ämnet eller läsa om något relaterat.

Support


Valutahandel.se
c/o Short Selling SL
Ricardo Soriano 19
Marbella, Spanien

Kontakta oss

Vi jobbar ständigt med att utveckla sajten och lyssnar gärna på våra besökare när det kommer till förslag på förbättringar.

Har du några tips eller frågor, tveka då inte att

maila oss eller ringa oss på 08-42002330.

All handel med finansiella instrument innebär risk, så också vid valutahandel och CFD handel. Satsa bara kapital som du är beredd att förlora. CFDs är komplexa instrument som har en hög risk att förlora pengar p.g.a. hävstång. Mellan 74-89% av alla privata investerarkonton förlorar pengar när de handlar med CFD:er. Du bör överväga om du förstår hur CFD fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar. Tidigare resultat garanterar inte framtida vinster. Informationen på denna sajt är presenterad i utbildningsyfte och ska inte betraktas som investeringsrådgivning. Det är helt kostnadsfritt att använda vår webbplats, även för realtids-kurser i realtid. Istället för att ta betalt för att använda webbplatsen, så får vi betalt av valutamäklare och affärspartners som vi har kommersiella samarbeten med.

Footer Logo
Följ oss på

Copyright© 2010-2024 www.valutahandel.se All Rights Reserved.